Nezavisna zastupnica

Jadranka Kosor: Svi koji rade pritiske na medije krše Ustav RH

Foto: Anto Magzan/Pixsell
Jadranka Kosor: Svi koji rade pritiske na medije krše Ustav RH
19.06.2015.
u 12:37
Na sve češće pritiske na medije upozorilo je i Hrvatsko novinarsko društvo, a posljednjih dana takvu praksu osudilo je i više saborskih zastupnika.
Pogledaj originalni članak

Nezavisna saborska zastupnica Jadranka Kosor osudila je danas sve češći pritisak na novinare ustvrdivši kako svatko tko to radi krši Ustav RH koji garantira slobodu medija i izražavanja. Na sve češće pritiske na medije upozorilo je i Hrvatsko novinarsko društvo, a posljednjih dana takvu praksu osudilo je i više saborskih zastupnika. Na konferenciji za novinare u Saboru podsjetila je da je Europska komisija prilikom pregovora za pristupanje Hrvatske u EU posebnu pozornost imala na procjeni slobode medija koja je važna vrednota EU.

- Propitivala se sloboda medija, količina pritisaka na medije i na novinare, i to se radilo sve do pristupanja Hrvatske EU. 1. srpnja obilježit ćemo dvije godine članstva u EU, a borimo se sa sve većim brojem novinara koji dobivaju otkaze i ostaju na cesti ili trpe pritiske. Protiv takve prakse moramo ustati – poručila je Kosor te dodala kako bi takav trend pritisaka mogao dovesti do autocenzure što je najopasnije za demokraciju.

- Autocenzura novinare prisiljava da više puta promisle hoće li nešto objaviti ili ne. Ako pritisak dolazi iz političkog miljea onda nam to govori da imamo velikih problema - kaže Kosor. Podsjeća da su i o njoj, posebice u doba dok je bila premijerka, mediji loše pisali o njoj, a vrlo često i neistine. - Unatoč tome nikada nisam tražila ničiji otkaz - tvrdi Kosor. Zanimljivo joj je da niti jedna udruga koja štiti žene, mladež, materinstvo i obitelj nije reagirala kada je nedavno jedna novinarka, majka dvoje djece, ostala na cesti.

- Iz toga se može zaključiti da te udruge selekcioniraju koga štiti, a koga ne – primijetila je Jadranka Kosor zaključivši kako nikada do kraja nije otvoreno ni pitanje vlasništva u medijima što je i dalje jedna od najvećih enigmi u Hrvatskoj.

>> Strah može postati opravdanje uvođenju totalne kontrole

>> Vukšić osudio otkaze novinarima: To je čisto prestrojavanje i udar na novinarstvo

ŽESTOKA BORBA IZNAD CRNOG MORA

VIDEO Ukrajina naoružala svoje dronove pa ušla u bitku s ruskim helikopterom: 'Mnogi su mislili da je ovo nemoguće'

Na snimci se vidi ukrajinski dron kako spretno manevrira kako bi izbjegao napade ruskog jurišnog helikoptera. Ipak, naposljetku, dron usporava i zaustavlja se prije nego što ga zahvati nova paljba. Zapali se, a zatim eksplodira. Ovaj prizor označava prvi put da je primijećena ukrajinska pomorska bespilotna letjelica naoružana protuzračnim projektilom, što je znak brze evolucije u strategiji obrane Ukrajine.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

SO
sojko3
13:33 19.06.2015.

gospođo Vlaisljević, vi biste trebali dijeliti ćeliju sa vašim dragim Ivom jer ste vi potpisivali dokumente, a ne on. sad ste ucjenjeni pa po potrebi uskačete kao mralna vertikala i kritizirate sve hrvatsko po naruđbi udbaša koji ruše ovu zemlju. i gospođo Vlaisavljeći niti jedne novine u Hr trenutno nisu Hrvatske, to svi znamo. potreban nam je hitna lustracija polititčara i medija.

TI
titojerus
13:35 19.06.2015.

kod nas u medijima prostor dobijaju samo oni koji pljuju po Hrvatskoj

Avatar Becarina
Becarina
13:14 19.06.2015.

Jaca je drugi Duka , navija za svoje .