JADRANKA KOSOR:

'Oni koji se pozivaju na Tuđmana zapravo odstupaju od njegovih načela'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
'Oni koji se pozivaju na Tuđmana zapravo odstupaju od njegovih načela'
31.03.2015.
u 07:59
SDP kao progresivna stranka mora živjeti s vremenom i mora se mijenjati, poručila je Aleksandra Kolarić
Pogledaj originalni članak

– Želim se vratiti jer smatram da u SDP-u ima dovoljno reformskog potencijala i članova koji žele promjene – rekla je Aleksandra Kolarić, komunikacijska stručnjakinja koja je predala pristupnicu za povratak u SDP, iz kojeg je ranije bila izbačena, u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija "U mreži prvog".

Kolarić je uz pristupnicu predala i takozvanu  platformu novog SDP–a, za koji je naglasila da je nacrt, a ne konačno rješenje. Kao četiri cilja istaknula je demokratizaciju, modernizaciju, jer stranka, kako je rekla, funkcionira zastarjelo i neefikasno, zatim jačanje uloge aktivnosti članstva te ponovno povezivanje s progresivnim snagama u društvu.

– SDP je, nažalost, postao dosta odijeljen od ostataka progresivnih snaga u društvu – rekla je Kolarić. Dodala je i da je, između ostalog, predložila sustav jedan član – jedan glas i predizbore za kandidate za državna tijela, naročito za personalne izbore. Na pitanje može li se njezin povratak u SDP dogoditi dok je na čelu stranke Zoran Milanović, Kolarić je odgovorila da to treba upitati Milanovića.

– SDP kao progresivna stranka mora živjeti s vremenom i mora se mijenjati. Oni koji se ne mijenjaju imaju sudbinu dinosaurusa – rekla je Kolarić.

Kolarić je rekla da u obje hrvatske najveće stranke vlada krut autoritet predsjednika stranke. Navela je kako su zbog suprotstavljanja Milanoviću štetu osjetili Zlatko Komadina i Davor Bernardić. Smatra da bi se ljude iz stranke trebalo izbacivati zbog protukandidiranja i presuda.

– Mi imamo članova stranke, nažalost, koji imaju nepravomoćne presude – rekla je Kolarić.

Saborska zastupnica Jadranka Kosor, koja je također izbačena iz svoje stranke – HDZ-a, na pitanje hoće li se vratiti u HDZ rekla je: "Teško".

Navela je kako u unutarstranačkim borbama nije povela postupak protiv članova stranke koji su je negativno prikazivali. Kosor je rekla kako oni koji se danas pozivaju na Franju Tuđmana i koji su njoj spočitavali da se odrekla njegovih načela, poput Tomislava Karamarka, "zapravo odstupaju od svih glavnih načela kojima je on vodio stranku".

Kosor je navela kako je Vladimir Šeks, koji je 2012. godine izabran za potpredsjednika Sabora, odmah nakon dolaska novog vodstva smijenjen s toga mjesta.

– Zašto? Zato što je podržavao mene – rekla je Kosor.

– To unutarstranačko vođenje reflektira se i na vođenje države – dodala je.

Nenad Zakošek, profesor na Fakultetu političkih znanosti, rekao je da je unutarstranačka demokracija jedna od bolnih točaka našeg političkog sustava. Smatra da bi stranke koje se financiraju iz proračuna trebale dati nešto zauzvrat, jamstvo demokratskog procesa.

>> 'Josipović i ja smo vam k'o vatra i voda pa ta priča slabo hoda'

>> Aleksandra Kolarić predala pristupnicu za povratak u SDP

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 51

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
08:12 31.03.2015.

i to nam kaže ona koja koketira sa Josipovićem i Linićem

PA
paprikaš
08:15 31.03.2015.

Jaco ostavi se politike primi se kuhače a postoji i kurs za kuharice

Avatar KOJOT PERA
KOJOT PERA
08:38 31.03.2015.

Kosorka ne može niti na WC a da se ne sjeti HDZ-a.Nikada nigdje nije demokratski izbrana,bila je nametnuta i bilo joj je jako lijepo.Danas njen daljnji rođak /po partiji/ milanović hvali Tuđmana, vjerovatno je mislila na njega.Vidjeti ćemo uskokoro, na izborima, tko koliko vrijedi.