EUROPSKA KOMISIJA

Jači nadzor unutar Schengena u vrlo iznimnim uvjetima

Jači nadzor unutar Schengena u vrlo iznimnim uvjetima
VL
Autor
Stojan de Prato / Bruxelles
04.05.2011.
u 13:34
Raspravu o tome kada, kako i kakav nadzor unutarnjih granica EK prepustio je ministarskom Vijeću EU za pravosuđe i unutarnje poslove
Pogledaj originalni članak

”Sloboda kretanja ljudi preko europskih granica veliko je postignuće koje se ne smije obrnuti, nego osnažiti”, ustvrdila je europska povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmström predstavljajući u srijedu prijedlog Europske komisije za bolje upravljanje migracijama u Europskoj uniji. Taj je prijedlog odgovor na zahtjev Francuske da se, zbog ulaska 25.000 tuniskih izbjeglica u EU, omogući pojačani nadzor unutarnjih granica, što Schengenski sporazum dopušta samo u uvjetima ugrožene nacionalne sigurnosti.

- Kako bi se očuvala postojanost Schengenskoga prostora, moglo bi biti nužno predvidjeti privremeno ponovno uvođenje ograničena nadzora unutarnjih granica u vrlo iznimnim uvjetima, na primjer kada se dio vanjske granice nađe pod vrlo jakim neočekivanim pritiskom – uzvratila je Malmström na zahtjev francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji je, ne čekajući moguće promjene Schengena, Tunižanima s privremenim dozvolama boravka u EU zatvorio francuske granice.

Kada, kako i kakav nadzor unutarnjih granica Europska komisije još ne predlaže; raspravu o tome prepustila je ministarskome Vijeću EU za pravosuđe i unutarnje poslove, koje će se izvanredno sastati 12. svibnja. Temeljem te rasprave EK će sastaviti formalan zakonski prijedlog koji bi povjerenički kolegij usvojio 24. svibnja, a mjesec dana kasnije, 24. lipnja, odluku o mogućemu “poboljšanju” Schengenskog sporazuma donijeli bi šefovi država ili vlada EU 27 na sastanku Europskog vijeća.

No, taj će prijedlog, naglasila je Malmström, obuhvatiti čitav “migracijski paket”: dovršenje Zajedničkog europskog sustava azila; jačanje nadzora vanjskih granica u čemu bi zemljama na tim granicama pomogla čitava EU; poboljšanje ciljana zakonita useljavanja kako bi popunili potražnju za radnom snagom i pojedinim vještinama, posebice oni prouzročeni starenjem europskog pučanstva; uporabu najboljih praksa država članica za integraciju zakonitih useljenika; te pomoć trećim zemljama u olakšavanju zakonita, a suzbijanju nezakonita useljavanja.

- EU mora pružiti utočište onima kojima je zaštita potrebna, a istodobno pokazati solidarnost kako sa zemljama sjeverne Afrike, posebice Egiptom i Tunisom, u koje se trenutačno sklonila najveća većina izbjeglica iz Libije, njih 650.000, tako i sa zemljama članicama EU koje se suočavaju s njihovim najvećim priljevom morskim putem – naglasila je Malmström.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

EH
Ecce homo
15:10 04.05.2011.

EU \"puca\" po šavovima. Osim toga, kad su već spomenuli 650.000 izbjeglica: gdje su bili u vrijeme, kad je Hrvatska zbrinjavalo gotovo 1.000.000 izbjeglica?

DU
Deleted user
15:17 04.05.2011.

Na sve bivše granične prijelaze postaviti skenere od onih koji skeniraju radijaciju pa do onih koji skeniraju i slikaju ljude i registraciju auti. Pa po potrebi sumnjive ljude i aute pregledati. A ljudske slobode i prava što s njima!? Odgovor političara. Pozvati veliki kamion za smeće i prava i slobode odvesti na ekološko zbrinjavanje, da ne zagadi prirodu.