renato petrov

Ja sam Hrvat, kao i ti, ali ostao sam da branim nevini srpski narod

Foto: Željko Mršić/PIXSELL
Ja sam Hrvat, kao i ti, ali ostao sam da branim nevini srpski narod
07.04.2011.
u 16:42
Mladi Vukovarac svjedočio je kako ga je Renato Petrov, nedavno uhićen u Njemačkoj, tukao i mlatio više nego svi Srbi zajedno.
Pogledaj originalni članak

- Rekao mi je : “Ja sam Hrvat isto kao i ti, ali nisam otišao u ustaše, nego sam ostao ovdje da branim ovaj nedužni srpski narod." Pitao me kako se zovem, a kada sam mu odgovorio, rekao je: “Ja se zovem Renato Petrov”. On je mene tu doslovce polomio. Izgazio me više nego svi drugi zajedno. Bio je oko sat vremena i otišao... - ovo su riječi Brune Ivkovića, mladog Vukovarca koji je 23. travnja 1999. godine Zadarskom listu ispričao kako je bio ranjen, pa potom zarobljen i mučen od srpske paravojske u veljači 1993. godine.

Tada ga je više puta premlatio i Renato Petrov, Hrvat osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina u Škabrnji koji je prije tri dana uhićen u Njemačkoj.

>>"Hrvat u odori SAO Krajine ponašao se gore nego neki Srbi"

Bruno Ivković tada je svjedočio kako je kao hrvatski vojnik bio zarobljen 7. veljače 1993. godine u Pridrazi nakon što ga je je minobacački projektil ranio u nogu. Nakon što su ga četnici zarobili počeli su ga tući, a kada je odveden u Karin, kako se navodi u Zadarskom listu, četnici su ga htjeli zaklati.

- Jedan je izvadio nož, podigao me za kosu, stavio nož pod vrat kao da će me klati. Četnici su sa strane vikali "kolji, kolji", pa me taj četnik počeo vući iza kuće da me zakolje... -ispričao je tada Ivković,  rekavši kako ga je spasio stanoviti Jovo Knežević repetirajući pušku u četnika koji ga je namjeravao zaklati.

Muke su se nastavile u Benkovcu i to kod zločinca Željka Ražnjatovića Arkana kod kojega su ga sat vremena bio ispitivali i mlatili pendrekom po ranjenoj nozi noge iz koje je virio geler. Lokalni dnevnik prenio je  i Ivkovićevo svjeočanstvo o liječniku koji mu je, kako se navodi, na živo vadio geler, zavlačio prste u ranu i prijetio mu da će ga zaklati ako ne zapjeva “od topole do zadarske plaže sve su straže đenerala Draže”.

Slijedećeg dana premlatio ga je Renato Petrov. Zarobljenom hrvatskom vojniku, kako se navodi u presudi, kasnije je u kninskom zatvoru Mladen Uzelac, prijatelj Renata Petrova, Hrvata u odori tzv. SAO Krajine, ispričao kako je Petrov bio u Škabrnji kada su masakrirani hrvatski civili i da je on bio prisutan kada je Petrov iz pištolja ubio jednog starca, ispalivši mu metak u čelo.

Petrov je 11. studenog 1995. godine osuđen na kaznu zatvora od 20 godina na zadarskom Županijskom sudu i nakon uhićenja u Dusseldorfu u Njemačkoj očekuje se njegovo izručenje Hrvatskoj.

U Benkovcu, gdje je Renato Petrov živio do Oluje, ponovno smo pokušali razgovarati s njegovom majkom, no ona nam je iza zatvorenih vrata rekla kako ne zna ništa, da je bolesna i da ne želi razgovarati s novinarima.

O Hrvatu koji je osuđen na 20 godina zbog ratnog zločina u Škabrnji priča se, pak, ovih dana gotovo na svakom koraku u Benkovcu.

- Zvali smo ga bodul, a čuli smo da se sam prijavio u Martićevce jer je bio dio ekipe huligana koji su se i onda bavili organiziranjem borbi pasa. To su uglavnom bili Srbi, a evo sada se priča i da se zaljubio, a potom i oženio s jednom Benkovčankom srpske nacionalnosti i da je i zbog nje ostao i čak i molio da ga prime u četnike - pričali su nam neki od Benkovčana o Renatu Petrovu čiji su roditelji Hrvati porijeklom iz mjesta Sutomišćica na otoku Ugljanu.

- Sjećamo ga se s postrojavanja s Martićevcima još u svibnju 1991. godine. Postoji negdje i njegova slika u novinama gdje drži tablu sela Kruševo nakon napada četnika. Bio je i žešći od Srba jer im se morao dokazivati - dio je razgovora s Danielom Gašparom, Milom Marićem i Ivom Čerinom sadašnjim i bivšim vodećim ljudima benkovačkog UHDDR-a.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 166

SJ
svakog jutra oko podne u 18:00
23:55 07.04.2011.

- odgovor glasi; EUtanazija !!

LV
lord vader
14:15 11.04.2011.

dobivaće batine svaki dan tih 20 godina, ima da zažali što se rodio.

EU
EUfan
23:04 07.04.2011.

Zanima me kako je završio Jovo Knežević nakon što je spasio ranjenog hrvatskog vojnika.