vladina strategija

J. Kosor: U kampanju za EU uključit ćemo i naše olimpijce

Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
J. Kosor: U kampanju za EU uključit ćemo i naše olimpijce
19.04.2011.
u 16:38
Vlada ne razmatra mogućnost povlačenja tužbe za genocid protiv Srbije, naglasila je Kosor
Pogledaj originalni članak

Danas je važan dan na putu prema završetku pregovora, a s obzirom na danas zatvorena poglavlja 11 – poljoprivreda i ruralni razvoj, te 22 – regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata – mi ostajemo pri svom cilju – završetku pregovora do kraja lipnja, izjavila je premijerka Jadranka Kosor na konferenciji za novinare, istaknuvši kako će se već sljedeći mjesec zatvoriti poglavlje ribarstvo za što su sve pripreme završene.

– Po ulasku u EU hrvatskoj poljoprivredi bit će izravno osigurana 373 milijuna kuna te 352 milijuna za ruralni razvoj. U poglavlju  22 kroz strukturne fondove i kohezijski fond u dvije godine dobit će se 2,2 milijarde eura – objasnila je premijerka.

– Danas smo mnogo bliže završetku pregovora – poručila je Kosor, a što se tiče pada potpore građana ulasku u EU, izjavila je kako je to bilo očekivano, no da bi već danas potpora bila bolja.

– Pojačat će se strategija za ulazak, ali i kampanja. U tu kampanju uključit ćemo naše olimpijce, a na tu smo ideju došli na jučerašnjem sastanku – rekla je.

No na pitanje bi li mogla zajedno s čelnikom oporbe Milanovićem krenuti ruku pod ruku u lobiranju, premijerka je istaknula ruku pod ruku ne, a osim toga, objasnila je, i ne zna bi li mogli nešto učiniti zajedno, jer na posljednjoj sjednici Nacionalnog odbora Milanović nije rekao ništa, za razliku od ostalih.
– Govori se kada se ima što reći, pa onda to dovoljno govori – rekla je.

Nakon presude generalima u petak iz Bruxellesa nije došla nikakva reakcija, rekla je i istaknula kako nema govora o dovođenju pitanja vezanih za suradnju s Haaškim sudom, odnosno provedbi Ustavnog zakona o suradnji. Ponovila je samo kako je Vladi neprihvatljiva formulacija o zajedničkom zločinačkom pothvatu i da će se učiniti sve da se taj dio presude poništi.

Na putu do EU ostaju nam otvorena najteža poglavlja 8 – tržišno natjecanje i 23 – pravosuđe i temeljna prava.

– Kad je riječ o poglavlju  osam, očekujemo skori završetak, odnosno pozitivne odgovore na programe restrukturiranja preostalih brodogradilišta. I na poglavlju 23 se neprestano radi, a već u četvrtak na sjednici Vlade izvijestit ćemo što je učinjeno – rekla je Kosor.

Pri tome je napomenula kako će trend u reformi pravosuđa biti prepoznat, jer učinili smo posao koje druge zemlje nisu morale, jer nisu imale mjerila za otvaranje i zatvaranje poglavlja. U konačnici, zatvorili smo 30 poglavlja, a pet je ostalo otvoreno, no dva vezana za financije i ostala pitanja tek su formalnost.

Na pitanje vezano za razmišljanje Srbije kako bi sada Hrvatska trebala povući tužbu za genocid, Kosor je rekla da se o tome u Vladi ne razmatra jer za to nema razloga.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 163

OB
-obrisani-
17:02 19.04.2011.

..Mi ostajemo pri našem cilju ... samo ti ostani,nitko ti ne brani,tako ce vjerovatno i biti jedno otvoreno pitanje? tko su to MI,jel to ova hrpa jada zvana Kosor&co

OB
-obrisani-
17:07 19.04.2011.

Ako joj se ide u EU nek ide sama najprija treba pitat narod DALI zeli u tu ludu EU koja ce se raspasti kao SSSR NE- EU ni po kojoj cijeni !

AA
aabbcc
12:56 20.04.2011.

. Jaca radi za interese HR drzave kao i Sanader.