uskok širi istragu

J. Kosor: Neću dati ostavku i nećemo dopustiti da se HDZ uruši

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kosor, jarnjak (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kosor, jarnjak (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
kosor, jarnjak (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Konferencija HDZ
Foto: Robert Anić/Pixsell
\'30.09.2011 .,Zagreb - Bivsi premijer Ivo Sanader odlazi u pratnji specijalne i pravosudne policije sa Zupanijskog suda. Photo: Robert Anic/PIXSELL\'
Foto: \'Marko Lukunić/PIXSELL
\'22.04.2009., Zagreb - Ratko Macek razgovarao je na mobitel u setnji Cvjetnim trgom. Photo: Marko Lukunic/Vecernji list\'
Foto: VL
branka pavošević
Foto: 'Zeljko Hladika/Vecernji list'
'za unu...29. 07. 2009. ministarstvo obrane rh/ministar zdravstva darko milinovic i ministar obrane branko vukelic na press konferenciji i popisivanju ugovora o hitnoj zracnoj pomoci Photo: Zeljko Hla
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
mladen barišić (1)
26.10.2011.
u 22:34
– Ako dođe do daljnjih koraka u procesu protiv HDZ-a, to neće biti najgora stvar na svijetu – kaže Kosor.
Pogledaj originalni članak

– Ako dođe do daljnjih koraka u procesu protiv HDZ-a, to neće biti najgora stvar na svijetu. Procesa se ne bojimo i, ako treba, možemo se vratiti u baraku na Jarunu i početi iznova, nećemo dopustiti da se stranka uruši. HDZ je čvrsta, stabilna i velika stranka koja ima više od 220.000 članova, poštenih i dobrih ljudi – rekla je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor na konferenciji za novinare u središnjici stranke, sazvanoj nakon što je USKOK i službeno poslao dopis o istrazi protiv HDZ-a.

"Ovo je iznimno težak trenutak za našu stranku"

– Proširenje istrage na HDZ iznimno je težak trenutak u životu naše stranke. Bilo je puno teških trenutaka, ali ovo sad je sigurno jedan od najtežih. Ovo je pretposljednja stanica križnog puta koji je počeo 1. srpnja u trenutku kada sam ja preuzela stranku nakon odlaska bivšeg predsjednika Ive Sanadera – kazala je premijerka Kosor. Dodala je da proširenje istrage neće ni milimetra poljuljati njihovu borbu protiv korupcije te kako je HDZ jedina stranka koja se uhvatila u koštac s korupcijom, a sad im se to izgleda vraća kao bumerang.

Na pitanje novinara kako komentira činjenicu da je istraga pokrenuta u jeku predizborne kampanje, Kosor je odgovorila da ne želi ništa politizirati i kako su oni prvi za raščišćavanje kriminala te da svatko za to mora individualno odgovarati iz koje god strane bio pa tako i iz HDZ-a, istaknuvši kako ne razmišlja o ostavci.

– Svi članovi stranke spremni su dati iskaz o svojim saznanjima kako su tekli izvori financiranja u stranci. Ovime pokazujemo das su nam interesi nacije iznad stranačkih interesa te da je ono što je dobro za hrvatski narod, građane i građanke dobro i za HDZ – kazala je Kosor. Istaknula je da će istodobno postaviti pitanje zašto sustav, zašto istrage i predmeti USKOK-a nisu tajni, odnosno zašto informacije o njima cure u javnost.

– Hrvatska neće biti potpuno uređena pravna država dok i taj sustav ne bude uređen. Tražit ćemo i dobiti odgovor na svoja pitanja jer je također riječ o kaznenom djelu za koje će netko odgovarati – oštro je upozorila premijerka.

Naglasila je da će i dalje postavljati pitanja što je s istragama u riječkim tržnicama gdje je nenamjenski potrošeno 140 milijuna kuna, što je s istragama o kriminalu čelnika nekih drugih stranaka, a koje su opisane u objavljenim knjigama, što je s iskazom Ivana Zvonimira Čička o računu SDP-a u inozemstvu... To su sve temelji za pokretanje istrage po službenoj dužnosti.

Na konferenciji prisutno kompletno predsjedništvo HDZ-a

Na konferenciji za novinare bilo je prisutno kompletno predsjedništvo HDZ-a, uključujući i većinu ministara u Vladi, a novinarima se obratio i bivši glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak koji je posve podržao premijerku Kosor kazavši kako će se, ako ga pozovu, odazvati na razgovor s USKOK-om i otkloniti sve što se stavlja na teret i njemu i HDZ-u.

– Ovaj tajming možda je izabran kako bi se naštetilo stranci, ali ja čvrsto vjerujem da DORH i USKOK rade svoj posao korektno i dajem punu potporu Bajiću i Cvitanu u daljnjoj borbi protiv korupcije, bez obzira tko i na koji način im prijetio, a znamo da im je Slavko Linić, jedan od čelnika Kukuriku koalicije, otvoreno prijetio u svom intervjuu u Globusu – dodala je Kosor.

Kosor: Mediji su naštetili HDZ-u

Na novinarsko pitanje osjeća li se moralno odgovornom iako se njezino ime ne spominje u medijskim napisima o proširenju istrage, Kosor je kazala da su mediji strašno naštetili HDZ-u i borbi protiv korupcije objavljivanjem dijelova optužnica.

– Niste vi ni USKOK niti policija da bih vam ja ovdje odgovarala na ta pitanja. Otkrit ćemo tko medijima daje informacije, a ja sam se osobno spremna odazvati pozivu nadležnih institucija. O svim navodima odgovarat ću tamo gdje treba – zaključila je Kosor.

Iz USKOK-a stigao i službeni dopis

HDZ je u srijedu dobio službenu obavijest USKOK-a da je kao stranka, odnosno pravna osoba podvrgnut preispitivanju kaznene odgovornosti. Više izvora iz samog vrha stranke reklo je da je HDZ-u stigla obavijest kako se istraga proširuje na stranku. U daljnje pojedinosti nisu ulazili, već su samo rekli da je riječ o utvrđivanju kaznene odgovornosti HDZ-a kao pravne osobe, o čemu je Večernji list ovih dana pisao.

Riječ je o crnim fondovima zbog kojih se kao odgovorne osobe iz stranke navode bivši predsjednik Ivo Sanader, rizničar Mladen Barišić, blagajnica Branka Pavošević, glavni tajnici Branko Vukelić i Ivan Jarnjak te glasnogovornik Ratko Maček koji je bio šef predizbornih kampanja u kojima se trošio novac iz crne blagajne.

Budući da je USKOK poslao HDZ-u obavijest o pokretanju istrage, a još nije napisao optužnicu, za sada zastupnicima Jarnjaku i Vukeliću ne treba skidati imunitet. Njihova odgovornost preispitat će se bez odobravanja Sabora.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1908

ZE
zendraf
09:23 27.10.2011.

Oni koji su prije glasali za HDZ do sada su se mogli izvući na to da su glupi. Ako sad glasaju onda su jedino kriminalci i ništa drugo.

FV
fck vl
09:23 27.10.2011.

svantevid, tako je. pričekajmo neka završi istraga pa započne suđenje i na kraju se donesu presude. onda neko može slaviti, a neko plakati

OB
-obrisani-
09:11 27.10.2011.

Premjerka je već jednom najavila mogućnost pokretanja postupka opoziva precednika praveDNOst, a sada bi mogla to isto pokrenuti i za druge nelojalne dužnosnike