Otvaren Spomen dom

J. Kosor: Hrvatska neće povući optužnicu za genocid protiv Srbije

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Otvorenje spomen doma na Trpinjskoj cesti (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Otvorenje spomen doma na Trpinjskoj cesti (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Otvorenje spomen doma na Trpinjskoj cesti (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Otvorenje spomen doma na Trpinjskoj cesti (1)
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Otvorenje spomen doma na Trpinjskoj cesti (1)
24.09.2011.
u 14:24
Premijerka je najavila da će se vrlo brzo pred Saborom naći prijedlog zakona koji će sve odluke JNA i bivše države proglasiti ništavnima
Pogledaj originalni članak

- Hrvatska neće povući optužnicu za genocid. Takva odluka može se donijeti samo odlukom Vlade RH, a Vlada takvu odluku neće donijeti - poručila je predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor na današnjem otvaranju Spomen doma hrvatskih branitelja izgrađenom na Trpinjskoj cesti u Vukovaru.

Kosor je najavila i da će se vrlo brzo pred Saborom naći prijedlog zakona koji će sve odluke JNA i bivše države proglasiti ništavnima te da se nada da će ovaj put Sabor donijeti takvu odluku.

U izgradnju Spomen doma, koji je projekt Kluba branitelja i dragovoljaca Trpinjska cesta 1991., preko Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara Vlada RH je uložila oko 4 milijuna kuna.

– Cilj je bio napraviti nešto kako bi i naša djeca i unuci znali za istinu koja se događala ovdje. Željeli smo na ovaj način oživjeti uspomenu na jesen 1991. godine kada smo na ovim prostorima časno i pošteno branili svoj grad i svoju državu. Ovo je jedno od mjesta gdje se stvarala neovisna Hrvatska i gdje posjetitelji mogu doći, razgledati i učiti o povijesti Vukovara i Domovinskoga rata. Ovo je na neki način i arhiv stradanja Vukovara i Vukovaraca gdje će se na jednom mjestu moći saznati sve što se određenoga dana događalo na crtama bojišnice u Vukovaru - kazao je Mirko Brekalo, predsjednik Kluba branitelja.

Premijerka Kosor je tijekom posjete Vukovaru prisustvovala i svečanosti na kojoj je šef delegacije EU u Hrvatskoj, Paul Vandoren, s čelnicima Hrvatskog centra za razminiranje potpisao Sporazum vrijedan 4 milijuna eura o razminiranju 3,4 kvadratna kilometra minsko sumnjivih površina u Vukovarsko–srijemskoj i Osječko–baranjskoj županiji.

EU će za ovaj projekt izdvojiti 3 milijuna eura dok će ostatak biti osiguran iz državnoga proračuna.

Najavljeno je da će se poslovi razminiranja obavljati na područjima gradova Osijek, Vukovar i Vinkovci kao i više općina te da je rok završetka poslova 11 mjeseci.

Trenutno je na području RH minski sumnjivo još 790 kvadratnih kilometara zemljišta te je za njihovo uklanjanje, prema sadašnjim cijenama, potrebno osigurati oko 500 milijuna eura. Prema riječima premijerke ovo je iznimno važan projekt za Hrvatsku i dvije županije te je istaknuta da je do sada razminirana velika većina minski sumnjivih površina a da su Vlade RH u e projekte uložile oko 80 milijuna eura.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 159

OB
-obrisani-
09:03 25.09.2011.

Pristalicama HDZa potpalimo Automobile,Glisere ,Kuće Vikendice i premlatimo ih.

Avatar My Style
My Style
09:03 25.09.2011.

@ Remetinac A smemo da znamo za koga cete glasati?? Mislim, ko bi po vasem misljenju bolje vodio Hrvatsku prema vasoj viziji??

Avatar My Style
My Style
09:25 25.09.2011.

@ gOOgler Ta ti je pametna ideja!! Kuzite vi polako!! :-P