senzacionalan zahvat

Izvadio jetra, tumor uklonio i zdravi organ ugradio natrag

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Izvadio jetra, tumor uklonio i zdravi organ ugradio natrag
03.09.2014.
u 17:17
– Tumor je ovoj mladoj ženi zahvatio glavne tri krvne žile koje vode krv iz jetara prema srcu. S obzirom na to da je situacija bila praktički inoperabilna, procijenio sam da bih mogao izvaditi jetra i sačuvati jednu od te tri žile – priča kirurg dr. Stipislav Jadrijević
Pogledaj originalni članak

Klinička bolnica Merkur kao hrvatski transplantacijski centar upisala je ovih dana još jedan uspjeh svjetskih razmjera zahvaljujući njezinu transplantacijskom kirurgu dr. Stipislavu Jadrijeviću. Pacijentici s tumorom na jetrima dr. Jadrijević izvadio je jetra, na drugom kirurškom stolu odstranio je tumor s organa te potom njegov zdravi dio presadio nazad u tijelo pacijentice koja je bila na drugom stolu, bez jetara. Zahvat vrijedan divljenja kako javnosti tako i liječničke struke dosad nije izvođen u Hrvatskoj, a ni u većini svijeta.

– Tumor je ovoj mladoj ženi zahvatio glavne tri krvne žile koje vode krv iz jetara prema srcu. S obzirom na to da je situacija bila praktički inoperabilna, procijenio sam da bih mogao izvaditi jetra i sačuvati jednu od te tri žile. Dobro sam proučio dokumentaciju, napravili smo snimanje magnetom i vidio sam da je treća, takozvana desna jetrena vena djelomično zahvaćena tumorom – opisuje dr. Jadrijević kako se odlučio za ovaj zahvat. Krv iz crijeva pacijentice preusmjerio je u donju šuplju venu da može otjecati prema srcu, izvadio je jetra, pothladio ih i na stolu odvojio tumor. Potom je napravio rekonstrukciju djelomično zdrave vene i ponovno usadio zdravi dio jetara u pacijenticu, ali i izvadio slezenu kako bi smanjio dotok krvi u jetra te tako prevenirao oštećenje, objasnio je kirurg Jadrijević. Pacijentica će danas biti otpuštena iz bolnice, a KB Merkur ovim će uspjehom dr. Jadrijevića i njegova tima još jedanput potvrditi svoj važan status transplantacijskog centra.

Novosti u transplantacijama i konstantan napredak redoviti su u ovoj bolnici, a dr. Jadrijević poznat je i po zahvatu tijekom kojeg je podijelio jedna jetra i ugradio potom dvojici pacijenata. Bio je i član tima koji je u toj bolnici izveo prvu transplantaciju jetara sa živog donora kada su operirane majka i kćer. Zahvati su to koji spašavaju živote i pozicioniraju hrvatsku medicinu u svjetski vrh. A jedan od takvih dr. Jadrijević obavio je i danas, još dok se javnost divila uspjehu opisanog zahvata.

– Jedna mlada žena imala je tumor po cijelom trbuhu i njoj sam napravio radikalnu peritonektomiju, očistili smo tumor na potrbušnici, jetrima i potom dali citostatsku terapiju. Aparat zagrije temperaturu na 44 stupnja i ubaci četiri litre tekućine u pacijenta tako da, ako je ostalo išta od tumora, citostatici to unište – opisao nam je dr. Jadrijević koji je danas ovaj život spašavao osam sati u operacijskoj sali.

>> Plaća 30.000 kuna neto za 8 transplantacija, 9 dežurstava, 120 prekovremenih

>> Čekala srce, a obitelj donora u posljednji trenutak se predomislila

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 56

DO
domazl
17:38 03.09.2014.

Čestitke najveće, i naklon do poda. I sada neki zatucani, slučajni sabornici postavljaju pitanja o plaćama stručnjaka, a oni za mlaćaenje prazne slame dobivaju do i preko 30000, 00 kn.

Avatar Vrijeme
Vrijeme
17:38 03.09.2014.

Cestitke na lijepom uspjehu i pacijentici brz oporavak.

AA
aabbcc
18:23 03.09.2014.

Daj Boze da i pacijent, mlada zena opet izgleda kao ovaj na slici ...