Slavonski Brod

Izložbom i knjigom obilježen Spomendan knjižnice

Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Slavonski Brod (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Slavonski Brod (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Slavonski Brod (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Slavonski Brod (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Slavonski Brod (1)
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Slavonski Brod (1)
24.05.2013.
u 23:23
Otvorenjem izložbe slika slikara Predraga Golla te predstavljanjem knjige "Romantika je roba iz uvoza" pisca i književnog kritičara Darija Grgića obilježila svoj dan - Spomendan knjižnice.
Pogledaj originalni članak

SLAVONSKI BROD - Gradska knjižnica večeras je otvorenjem izložbe slika akademskog slikara Predraga Golla pod nazivom \"Zvjezdanog neba i ljudskih lica nikad se čovjek neće nagledati\", te predstavljanjem knjige \"Romantika je roba iz uvoza\" pisca i književnog kritičara Darija Grgića obilježila svoj dan - Spomendan knjižnice.

Izložba pedesetak Gollovih crteža, uglavnom portreta poznatijih Brođana postavljena je u staklu na zidovima velike dvorane, a o knjizi koja je skup eseja Darija Grgića i destilat autorova rada u zadnjih dvadesetak godina, govorio je književni recenzent i televizijski voditelj Gordan Nuhanović . Nakon teških ratnih razaranja i požara koji je pretrpjela u Domovinskom ratu od granata JNA, knjižnica je na 50-tu godišnjicu osnivanja krajem svibnja 1998. godine zahvaljujući marljivom radu tadašnjih djelatnika i sredstvima Grada Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije, te Ministarstvu kulture Republike Hrvatske uselila u obnovljene i suvremeno opremljene prostore na Trgu Stjepana Miletića 12. i na 1600 kvadratnih metara uporabnog prostora postala jedna je od najvećih modernih knjižnica u Republici Hrvatskoj.

Od tada knjižnica obilježava Spomendan. Inače, Gradska knjižnica u Slavonskom Brodu osnovana je 1. svibnja 1948. godine i bila je smještena samo u jednoj prostoriji zgrade u Mesićevoj ulici broj 13. Imala je tri zaposlena radnika s početnim fondom od 1416 knjiga. Znatnim povećanjem knjižnog fonda postojeći prostor ubrzo je postao pretijesan, pa je 1967.preseljena u novoizgrađeni Spomen dom \"Đuro Salaj\", a prostor u Mesićevoj preuređen je u čitaonicu. Pred sam Domovinski rat, 1990. knjižnici su dodijeljeni prostori bivšeg Radničkog sveučilišta \"Đuro Salaj\", a u policama je bilo 120 000 knjiga. Ratna razaranja grada u Domovinskom ratu nisu je zaobišla i tada je pretrpjela veliku štetu. Radovi na sanaciji započeli su u siječnju 1996 i trajali su nepune dvije godine. Na večerašnjem druženju slavonskobrodski knjižničari i njihovi gosti prisjetili su se svih tih dana, a svi postojeći i novi korisnici u čast Spomendana nagrađeni su prigodnim darom, vrijednom knjigom.

>>Posudite i pročitajte knjige u arboretumu, pa ih - vratite

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.