VREMENSKA PROGNOZA

Izdana upozorenja za nekoliko regija: Moguće jako grmljavinsko nevrijeme i tuča

Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
Munje i oblaci iznad Zagreba tijekom nevremena
Foto: Bruno Fantulin/PIXSELL
Nevrijeme protutnjalo Zagrebom
Foto: DHMZ
13.06.2022.
u 07:32
– Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom – navodi DHMZ
Pogledaj originalni članak

Vrijeme će danas biti pretežno sunčano te vrlo toplo i vruće, no u drugom dijelu dana slijedi promjena u dijelu zemlje. Sa sjeverozapada će stići naoblačenje, mjestimice uz kišu i pljuskove s grmljavinom u gorskim i središnjim predjelima, a navečer moguće i na istoku. Pritom, kako prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), pljuskovi lokalno mogu biti izraženiji.

Zbog izraženijih pljuskova s grmljavinom uz prolazno jak vjetar te mogućnost pojave tuče, DHMZ je izdao žuto upozorenje za Zagrebačku, Karlovačku i Gospićku regiju. Naime, u sve tri regije vjerojatnost grmljavine je između 50 i 70 posto. 

– Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom – navodi u upozorenju. 

Foto: DHMZ

Vjetar će danas većinom biti slab, uz pljuskove prolazno pojačan, a navečer će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će ujutro puhati slaba do umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak, u Dalmaciji i jugozapadnjak. Prema kraju dana na sjevernom Jadranu bura u jačanju. Najviša temperatura zraka bit će uglavnom između 27 i 31°C.

Zbog ponegdje jake i pojačane bure, žuto je upozorenje izdano i za Velebitski kanal te Kvarner i Kvarnerić.

– Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuju se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – upozorava DHMZ. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
09:11 13.06.2022.

Bake su nam govorile: "Neće grom u koprive".

AU
austrougarskigeneral
08:26 13.06.2022.

Veliki nevrijeme se sprema ne valja biti na otvorenome kad grmi ili ispod drveta