Europska središnja banka

Iz uporabe se povlače novčanice od 500 eura

Foto: Europska središnja banka
Iz uporabe se povlače novčanice od 500 eura
04.05.2016.
u 23:33
Vijeće guvernera monetarne institucije je odlučilo prekinuti proizvodnju novčanica od 500 eura, a distribucija preostalih zaliha će biti prekinuta oko kraja 2018., obznanila je ECB.
Pogledaj originalni članak

Europska središnja banka (ECB) je odlučila do kraja 2018. obustaviti puštanje u promet novčanica od 500 eura, kojima se najčešće koriste kriminalci.

Vijeće guvernera monetarne institucije je odlučilo prekinuti proizvodnju novčanica od 500 eura, a distribucija preostalih zaliha će biti prekinuta oko kraja 2018., obznanila je ECB.

Novčanica koju su nazvali "Bin Laden" predstavlja samo 3 posto od broja novčanica eura koje su u prometu, ali 28 posto njihove kumulirane vrijednosti, ili 300 milijarda eura prema statistikama ECB. Ukupno blizu 600 milijuna novčanica tog tipa bilo je u prometu u ožujku ove godine.

Odluka je donešena u trenutku kada je Europska unija odlučila pojačati svoju borbu protiv financiranja terorizma, pod pritiskom posebice Francuske.

Ljubičasta novčanica je jedna od najvrjednijih u svijetu, dugo vremena je optuživana da omogućuje disketno prenošenje ogromnih iznosa i da tako olakšava promet prljavog novca.

Programiranom smrti novčanice od 500 eura Njemačka i Austrija su nezadovoljne i strahuju da bi ta odluka mogla biti prva etapa prema potpunom nestanku fizičkog novca.

>> U Bugarskoj otkupili lažne novčanice od 500 eura pa ih distribuirali po RH

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar Olujni
Olujni
00:27 05.05.2016.

Tek sad doznah da sam do sada bio kriminalac!

SC
schwertransport
06:20 05.05.2016.

Ja nikad nisam vidio 500€ znaci ja sam posten