Rakiju proizvodim već 39 godina i imam 150 stabala šljive, međutim ako uvedu trošarine, odustat ću od proizvodnje jer mi se ne isplati plaćati porez na ovu količinu koju ionako podijelim prijateljima i rođacima. Nema mi druge nego povaditi sve šljive i posijati nešto drugo - kaže Franjo Levaković iz Rokovaca. Tradicija će nestati Naime, novi Zakon o trošarinama koji je stupio na snagu s početkom godine propisuje da se do 31. siječnja svi proizvođači rakije moraju prijaviti u Registar trošarinskih obveznika i za sve proizvedene količine iznad 50 litara plaćati namet. Ovisno o jačini rakije, po litri će plaćati 22 do 25 kuna što će u startu slavonsku šljivovicu poskupiti za dvadesetak kuna. Vlasnici kotlova za pečenje rakije također će plaćati paušal od 100 kuna za kotao do 100 litara ili 200 kuna za veće i morat će prijaviti koliko su puta pekli rakiju ili posudili drugome za uslužno pečenje. Kazne za male proizvođače koji ne poštuju Zakon iznose od 20 do 500 tisuća. Levaković misli da je to samo još jedan udar na seljake te da će mali proizvođači, poput njega jednostavno ukinuti tradiciju koju su naslijedili od svojih očeva. – Mnogi razmišljaju kao ja i bojim se da će iz našeg sela nestati mirisa pečenja rakije i šljivika pa će se od šljiva peći samo pekmez - kaže. I nagrađivani rakijaš Ilija Sabljak iz Lovasa najavljuje da će zbog novog zakona prestati praviti rakiju. - Nemam svoj kazan i pečem rakiju kod drugog pa ako budem morao platiti porez za svaki ispečeni kazan, ne znam po kojoj ću tada cijeni prodavati rakiju i da li ću je uopće kome moći prodati - dodaje Sabljak. Želimo uvesti reda! Andrija Matić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu objašnjava da je bit Zakona o trošarinama uvesti reda u tržište rakije i evidentirati sve proizvedene količine. – Na tržištu je nered u cijenama i teško je naći kvalitetnu rakiju jer se svašta nudi. Ovim zakonom na svoje će doći oni koji prave kvalitetnu rakiju i koja će se prodavati po 70 ili 80 kuna za litru - kaže Matić.
Iz sela će nestati miris pečenja rakije, šljive će završiti u pekmezu
Aleksandar Stanković otkrio tko mu dolazi u emisiju. Gledatelji: 'Moja omiljena političarka, jedva čekam!'
Buduća gošća naišla je na velik interes gledatelja emisije, čemu svjedoče brojni komentari ostavljeni ispod nove najave
Ovaj slavonski grad poznat je u cijelom svijetu. A prije 132 godine tornado je protutnjao njihovim krajem
Grad smo poznat po tornadu, jedan je protutnjao našim krajem prije 132 godine, istraživati ga je u Novsku došao i Andrija Mohorovičić, ne bi li otkrio kako je vjetar brzine 105 metara u sekundi, cijelu lokomotivu i više vagona koji su vozili prema Sisku podigao u zrak, neke vagone i šest metara!
FOTO/VIDEO Ovako izgleda pakao na zemlji: Stanovnici se prže na plus 40, pogledajte u čemu pronalaze spas
Val iznimne vrućine pogađa dijelove Azije već cijeli tjedan, živa u termometrima doseže do ček 45 stupnjeva Celzija, a tisuće škola je đacima javilo da ostanu kod kuće.
Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?
Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.
Vodeća hrvatska tvrtka pametnim potezom privlači sve veći broj mladih i ambicioznih ljudi: 'Dugi niz godina smo najpoželjniji'
Henkel Croatia slavi 30 godina rada u Hrvatskoj i pokazuje kako uspjeh dolazi kroz inovacije i predanost svih zaposlenika
Nestali su iz naših sela i krivi krastavci po zapovijedi EU i \"visokim estetskim standardima\" njihovih elita. Nema tu mrdanja, pa da krastavac raste kako hoće. Tako je i sa rakijom. Dokle god naša vlast služi suludim idejama globalista, a ne svojim građanima, svašta možemo očekivati i ničemu se čuditi.