branko grčić:

Iz pretpristupnih programa EU ugovorili smo 72 posto, tj. 916,5 milijuna eura

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Iz pretpristupnih programa EU ugovorili smo 72 posto, tj. 916,5 milijuna eura
20.12.2013.
u 15:00
Od toga je novca osiguranog iz programa IPA, CARDS, SAPARD, PHARE... dosad već realizirano i stvarno isplaćeno korisnicima oko 50 posto, kazao je ministar regionalnog razvoja i fondova EU. Što se tiče strukturnih fondova, Grčić objašnjava da do 2017. moramo iskoristiti oko 450 milijuna eura, osiguranih u ovoj godini
Pogledaj originalni članak

Od 1,257 milijardi eura - koliko je Hrvatska ukupno imala na raspolaganju iz svih pretpristupnih programa Europske unije (CARDS, SAPARD, PHARE, IPA...) - do sada smo ugovorili 72,91 posto raspoloživog novca, odnosno 916,5 milijuna eura. Od toga je dosad oko 50 posto, znači 460 milijuna eura, već realizirano i stvarno isplaćeno krajnjim korisnicima, izvijestio je danas ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

– Što se same IPA-e tiče, Hrvatska na raspolaganju ima ukupnu alokaciju u iznosu od 823 milijuna eura. Dosad smo ugovorili 67,16 posto, a projekte u vrijednosti preostalih dvjestotinjak milijuna eura moramo ugovoriti najkasnije do kraja 2016. godine – rekao je Grčić i dodao da je upravo u tijeku realizacija projekta vrijednih 300 milijuna eura.

– Što se pak strukturnih fondova EU tiče, samo za 2013. godinu na raspolaganju nam stoji 450 milijuna eura. Ta sredstva moramo iskoristiti najkasnije do 2017. godine – rekao je ministar Branko Grčić. Rekao je kako ćemo do kraja prvog tromjesečja 2014. godine ugovoriti projekte ukupne vrijednosti 480 milijuna eura.

– Najznačajniji su obnova i dogradnja željezničke pruge Dugo Selo - Križevci u vrijednosti 240 milijuna eura, zatim pruga Sveti Ivan Žabno - Gradec vrijedna 32 milijuna eura, pa vodoopskrbni projekti u Osijeku i Poreču vrijedni 140 milijuna eura, a 19 milijuna eura dobit će riječko Sveučilište za istraživački laboratorij – nabrajao je Grčić.

Na koncu je rekao kako će Hrvatska ove godine završiti u neto plusu (odnos iznosa koji smo uplatili u proračun EU i iznosa koji nam je uplaćen iz EU fondova) od 18 milijuna eura, a ne samo šest milijuna kako je bilo najavljeno.

– U međuvremenu smo dobili avans iz programa za poljoprivredu u iznosu od 12 milijuna kuna. Kada u veljači dobijemo i avans od 150 milijuna eura za ovu godinu, ispast će da smo de facto 2013. godinu završili u plusu od 168 milijuna eura. Mislim da je to vrlo dobar rezultat za prvu godinu članstva u Europskoj uniji – rekao je potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Samo 14 posto građana dobro upoznato s EU fondovima

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
16:08 20.12.2013.

grčiću...ja ti beliv ju...ko onda...kad si sa barikada vikao da si napadnut

Avatar Jorge
Jorge
19:13 20.12.2013.

Mr. Bean opet zabavlja narod statistikom...