Odluka nakon dva odgađanja

IZ EK danas zeleno svjetlo RH za ulazak u Schengen, Bugarskoj i Rumunjskoj za prekid nadzora

Foto: Piroschka van de Wouw/REUTERS/PIXSELL
Jean-Claude Juncker
Foto: Tomislav Krasnec/PIXSELL
Jean-Claude Juncker i Andrej Plenković
Foto: PA Images/PIXSELL
Jean Claude Juncker
22.10.2019.
u 15:05
Prošli tjedan je šestero slovenskih europarlamentaraca pisalo čelnicima institucija EU s tezom da Hrvatska nije spremna za prolazak tehničke evaluacije za Schengen i da takvu odluku Komisije treba odgoditi
Pogledaj originalni članak

Europska komisija danas na dnevnom redu konačno ima dvaput odgađanu odluku o prolasku Hrvatske na tehničkoj evaluaciji pripremljenosti za ulazak u schengensku zonu. Osim te, na dnevnom redu je još jedna odluka kojom odlazeći predsjednik Jean-Claude Juncker želi potaknuti ideju da bi se schengenska zona trebala što je prije moguće proširiti na sve države članice EU koje to žele i koje su spremne za ulazak: ta druga odluka je prijedlog da se okonča postpristupni nadzor u kojem su Bugarska i Rumunjska bile od ulaska u EU 2007. godine.

Slovensko lobiranje

Obje te odluke, da bi bile konačne, trebaju i podršku svih država članica koje odlučuju u Vijeću EU, na Komisiji je samo predlaganje, ne i konačno odlučivanje, no Juncker ispunjava svoja obećanja: najavljivao je da želi da Hrvatska dobije Komisijino zeleno svjetlo za Schengen u njegovu mandatu, i najavljivao da želi da u njegovu mandatu Bugarska i Rumunjska budu predložene za izlazak iz nadzora koji je bio skrojen posebno za njih. Danas bi se obje najave trebale ostvariti.

I to unatoč otvorenom lobiranju slovenskih političara da se odluka o Hrvatskoj odgodi za novi saziv Komisije pod predsjedanjem Ursule von der Leyen. Ona je, inače, trebala započeti mandat 1. studenoga, ali zbog toga što troje kandidata za europske povjerenike nije prošlo na saslušanjima u Europskom parlamentu, taj je početak odgođen do 1. prosinca.

Osim lobiranja koja su dolazila iz slovenske vlade, a prema neslužbenim informacijama i iz ureda europske povjerenice iz Slovenije Violete Bulc, prošli je tjedan i šestero slovenskih europarlamentaraca pisalo čelnicima institucija EU s tezom da Hrvatska nije spremna za prolazak tehničke evaluacije za Schengen i da takvu odluku Komisije treba odgoditi. Dvoje slovenskih europarlamentaraca iz stranke Janeza Janše nije potpisalo to pismo.

Jučer je na takvo slovensko pismo reagiralo svih 11 hrvatskih europarlamentaraca koji u zajedničkom priopćenju navode da je Hrvatska tehnički spremna za Schengen i da na današnjem kolegiju Europske komisije očekuju odluku koja to potvrđuje.

Kriteriji su jasni

– Europska komisija treba se oduprijeti pokušaju politizacije procesa ulaska Hrvatske u Schengen od strane slovenskih zastupnika, mora ostati politički nepristrana te na temelju objektivnih mjerila donijeti odluku o tehničkoj spremnosti RH za ulazak u schengenski prostor – pišu složni hrvatski europarlamentarci.

Među Junckerovim europskim povjerenicima također je, kako doznajemo, prevladao stav da su kriteriji za prolazak tehničke evaluacije za Schengen jasni i da se ne smije kočiti neku državu članicu EU koja je ispunila kriterije samo zato što netko misli da za to nije pogodan politički trenutak. 

>> Pogledajte i ovaj video: Juncker 'šalje pusu' Plenkoviću

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Django
Django
16:43 22.10.2019.

Osim pozitivne ocjene za Hrvatsku, odlična vijest je da prestaje nadzor za Rumunjsku i Bugarsku. Zajedno sa signalima koje šalje Macron o potrebi stabilizacije EU prije bilo kakvih priča o proširenju, to vjerojatno znači da će se o prijemu u šengenski prostor odlučivati o sve tri države “u paketu”, i to prilično brzo. Baš me zanima što u tom slučaju Slovenija može učiniti bez da se politički potpuno kompromitira.

IV
IvoDivo
16:19 22.10.2019.

Ovo možemo zahvaliti samo velikom Plenkoviću koji je postao jedna od glavnih faca u EU politici.

TO
tomislav10
15:26 22.10.2019.

A kad zaista ulazimo u Shengen odnosno kad se miču policijske kontrole na granicama s Slovenijom i Mađarskom?