ŽUPANIJSKI SUD

Sanader kriv u aferi Hypo, oslobođen u slučaju HEP-Dioki

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Suđenje za HEP-Dioki
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Suđenje za HEP-Dioki
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Ivo Sanader proglašen krivim u aferi Hypo
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Ivo Sanader proglašen krivim u aferi Hypo
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Ivo Sanader proglašen krivim u aferi Hypo
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Ivo Sanader proglašen krivim u aferi Hypo
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Ivo Sanader proglašen krivim u aferi Hypo
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Ivo Sanader proglašen krivim u aferi Hypo
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivo Sanader
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Ivo Sanader
Foto: Maša Ilotić Šuvalić
Suđenje Sanaderu
Foto: Maša Ilotić Šuvalić
Suđenje Sanaderu
Foto: Maša Ilotić Šuvalić
Suđenje Sanaderu
Foto: Screenshot
22.10.2018.
u 14:04
Presudu je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jasna Galešić koja je ustvrdila da Sanader državi treba vratiti tzv. nepripadnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna
Pogledaj originalni članak

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader u ponedjeljak je u ponovljenom suđenju proglašen krivim u slučaju Hypo i nepravomoćno osuđen zbog ratnog profiterstva na dvije i pol godine zatvora.

Presudu je objavila sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Jasna Galešić koja je ustvrdila da Sanader državi treba vratiti tzv. nepripadnu imovinsku korist od 3,6 milijuna kuna.

U aferi Hypo Uskok Sanadera tereti da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova uzeo proviziju u protuvrijednosti od 3,6 milijuna kuna nakon što je ta austrijska banka Hrvatskoj odobrila kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava. Kako se radilo o vremenu u kojem je Hrvatska bila u neposrednoj ratnoj opasnosti, Sanader je optužen i da je ratni profiter.

Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader i njegov suokrivljenik Robert Ježić u ponedjeljak su nepravomoćno oslobođeni krivnje za prodaju jeftine struje Diokiju na štetu Hrvatske elektroprivrede (HEP) i davanje zajma toj Ježićevoj tvrtki.

U tzv. Slučaju HEP-Dioki uz bivšeg premijera i Ježića tužiteljstvo je teretio i bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka koji je u međuvremenu preminuo.

Kako Mravka za života Sanaderovi odvjetnici nisu uspjeli ispitati, a on je u iskazu tužiteljstvu teretio bivšeg premijera, obrana je ustrajala u tvrdnji da postupak treba obustaviti.

Još u ožujku, nakon potvrđivanja optužnice koju je tužiteljstvo moralo doraditi, Sanaderovi odvjetnici isticali su da Mravkov istražni iskaz ne može biti temelj za osuđujuću presudu. To su ponovili i u završnom govoru ističući da protiv Sanadera ne postoji ni jedan materijalni dokaz.

Tijek suđenja:

14.30 - Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković komentirali su presude.

 

- Krenut ću od druge. Ta oslobađajuća presuda nas posebno ne zadovoljava jer po našem stajalištu to djelo nije trebalo biti ni optuženo, a u ovoj procesnoj situaciji koja je nastala smrću gospodina Mravka nije niti smjela proći optužno vijeće. Ovdje imamo odgovor zašto se 98 posto optužnica Uskoka usvaja - kazao je Prodanović.

Sanaderovi odvjetnici najavili su da će se žaliti na osuđujuću presudu na svim instancama.

- Radi se o manipulaciji Uskoka, koji je nakon zastare odlučio tužiti Sanadera za ratno profiterstvo iako to kazneno djelo nema obilježja ratnog profiterstva niti je povezano s ratnim vremenima - kazala je Sloković te dodala da je Sanader u pritvoru odslužio nešto manje od polovice kazne.

14.04 - Slučaj HEP-Dioki: Sanader i Ježić oslobođeni su krivnje

13.55 - Na sud je došao i Robert Ježić. Nije davao nikakve izjave.

13.46 - Zamjenica ravnateljice USKOK-a Marija Vučko izjavila je nakon objave nepravomoćne presude Ivi Sanaderu u slučaju Hypo da je zadovoljna osuđujućom presudom, ali je najavila žalbu na visinu kazne smatrajući je preblagom. 

Vučko je kazala da su očekivali takvu presudu s obzirom na to da su i  u ranije postupku dokazali da je optuženi počinio kazneno djelo ratnog profiterstva.

Bitno je naglasiti da je ta presuda jako važna zbog buduće sudske prakse s obzirom na to da, uz uvažavanje dodatnih elemenata za kazneno djelo ratnog profiterstva kao i zbog pitanja zastare, pokazuje da je moguća osuda za ratno profiterstvo. 

Najavila je da će USKOK podnijeti žalbu na visinu kazne tražeći da ona bude stroža.

Novinarima je odgovorila kako misli da je Sanader već odslužio kaznu na koju je danas nepravomoćno osuđen.

Sanader je naime, ranije zbog tog slučaja bio u zatvoru, ali je Ustavni sud ukinuo presudu i vratio postupak na ponovno suđenje.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Suđenje za HEP-Dioki

13.13 - Afera Hypo: Bivši premijer Ivo Sanader proglašen je krivim.

Sutkinja je rekla kako je Sanader prilikom uvjeta o zajmu dogovorio da mu Hypo banka isplati proviziju u gotovini i to u visini od 5% zajma. To je iznosilo ukupno oko 7 milijuna šilinga.

Osuđen je na dvije godine i šest mjeseci zatvora.

12.46 - Ivo Sanader ušao je u zgradu Županijskog suda. 

- Što ste vi došli - pitao je Sanader okupljene novinare i snimatelje.

12.15 – Veliko je zanimanje za suđenje Sanaderu. Novinari i televizijske ekipe već su se okupile ispred Županijskog suda u Zagrebu.

Foto: Maša Ilotić Šuvalić
Suđenje Sanaderu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 183

RI
rightside
13:24 22.10.2018.

evo visina presude gledana iz kuta sudaca je smjesna jer pokazuje nemoc sutkinje i suda, nedostatak dokaza i neznanje kako to sve "uskladit" pa onda,ajde nek bude 2,5godine, zalice ce se spustit ce mu se jednu i pol a dok se i to rjesi procice neke godine,,no da je ovo normalna drzava netko bi za ovakav promasen slucaj ili sudenje bez dokaza morao jako odgovarat,,ali to je leglo korupcije i politickog sudenja u hrvatskoj pa naravno ministra to ne zanima,,a uz sve to "sudstvo je neovisno" pa moze sta god pozeli,,i kako pozeli i "za koliko" pozeli,))))))

IM
Immanuell
13:10 22.10.2018.

Otišlo mu je zdravlje, hipertenzija, lupanje srca, problemi s disanjem i štitnjačom, povlači se godinama po sudovima i pritvorima službenim i kućnim, raspalo se sve što si je gradio, osramoćen čovjek na koga se otvoreno pljuje, i u Moskvi na stadionu je dobio porciju pljuvačine od jedne navijačice, djeca su mu zbog njega trajno stigmatizirana, podočnjaci su mu najveća anatomska pojedinost na glavi, zato i nosi tamne naočale po oblačnom vremenu, nema koga više pogledati u lice bez straha da mu taj nešto neželjeno glasno ne dobaci, ne može ponosno šetati svojim gradom uzdignute glave, cijela država mu je postala muka u kojoj mora živjeti....... Mislim da je dovoljno kažnjen, život mu je sigurno znatno skraćen, ova presuda je suvišna. Je li to vrijedilo toga, a Ivo? Vjerujem da bi ostatak života dao da može vratiti vrijeme i sve drukčije napraviti, ali život tako ne ide, svatko bere ono i onako kako je posijao.

Avatar raco
raco
13:54 22.10.2018.

Jedino za što je u ovom slučaju kriv,je ne plaćanje poreza na tu dobit. Provizija je normalna stvar u bankarskom svijetu, na stranu tome što je moralno upitno te novce uzeti sebi dok ti je zemlja u ratu, ali nema tu nikakve nepripadajuće dobiti ili ratnog profiterstva. Trebao je samo tu proviziju prijaviti Poreznoj kao drugi dohodak. Ovo pada na žalbenom postupku.