Nova kolumna

Ivo Josipović: Tri razloga zbog kojih koalicija s HDZ-om nije moguća

Foto: Robert Anić/ Pixsell
Ivo Josipović: Tri razloga zbog kojih koalicija s HDZ-om nije moguća
03.09.2015.
u 09:25
HDZ je dolazio i odlazio s vlasti, no ne mogu se sjetiti ni jednog perioda njegove vlasti bez ozbiljnih afera od ozbiljnog utjecaja na cijelo društvo, piše Josipović
Pogledaj originalni članak

Bivši predsjednik Ivo Josipović objavio je novu kolumnu na portalu Autograf.hr u kojoj objašnjava zašto koalicija s HDZ-om nije moguća.

Legenda kaže da je Gioacchino Rossini, iznimno talentirani skladatelj, zapravo bio lijen. Često je kasnio i opere dovršavao u zadnji čas. Svoju operu ”Kradljiva svraka” napisao je tako što ga je impresario zaključao u sobu, doturao mu hranu, a lijeni je i talentirani skladatelj kroz prozor bacao list po list dovršene partiture prepisivačima. Tako je opera ipak izvedena na vrijeme, 31. svibnja 1817. u La Scali u Milanu. Od mnoštva Rossinijevih opera i ova je ostala zapamćena ponajviše po atraktivnoj uvertiri.

Razmišljajući o svim onim razlozima zbog kojih sam bezbroj puta rekao da ne mogu zamisliti koaliciju stranke Naprijed Hrvatska! i HDZ-a, sjetio sam se pretvorbe i privatizacije i ratnog profiterstva, FIMI-medije i brojnih drugih afera koje su osiromašile ovo društvo i upropastile gospodarstvo.

HDZ je dolazio i odlazio s vlasti, no ne mogu se sjetiti ni jednog perioda njegove vlasti bez ozbiljnih afera od ozbiljnog utjecaja na cijelo društvo. Štoviše, možemo reći da je država, posebno u doba pretvorbe i privatizacije pod dirigentskom palicom HDZ-a, bila glavni sponzor kriminala. Valjda sam se zato i sjetio Rossinijeve ”Kradljive svrake”.

Za razliku od Shakespeareova ”Romea i Julije”, Prokofjev je svoj balet koji je imao Shakespearea za predložak završio happy endom.

Priča o dvije obitelji koje se toliko strašno i iracionalno mrze i sukobljavaju da uništavaju svoju djecu neodoljivo asocira na mržnju i razdor koji u društvu generiraju revizija povijesti, stranačko zazivanje Kevinih jama i prijetnje besmislenom lustracijom.

Htjeli to u HDZ-u priznati ili ne, njihov odnos prema antifašizmu i povijesti potiče ustašofiliju, rasizam i mržnju. Nepoštivanje antifašizma, pa i uloge koju je u njemu imao prvi predsjednik HDZ-a i Hrvatske Franjo Tuđman, udar je na temelje europeizma.

Svaki nastup Karamarka s tematikom lustracije i obračuna s crvenima unosi strah i pitanje.

Jeste li bili u Velikom Trgovišću, u rodnoj kući predsjednika Tuđmana? Otiđite i vidite kako na djelu izgleda revizija povijesti. U pristojno uređenoj memorijalnoj kući možete vidjeti puno izložaka i slika iz života predsjednika, ali ni jednu sliku i ni jedan dokument koji bi svjedočio o tome da je Tuđman bio partizan, Titov general i dugo vremena važna osoba u JNA.

Pogađate, memorijalnu kuću vodi HDZ-ova zaklada. Zato je, za razliku od Prokofjeva, realnije priču o povijesnoj mržnji crnih i crvenih gledati bez optimizma.

Cijelu kolumnu pročitajte ovdje.

>> 'Vidio sam vrlo detaljan popis suradnika Udbe, Karamarko nije na njemu'

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 61

DU
Deleted user
09:34 03.09.2015.

Stranka se trebala zvati: "Naprijed, Hrvatska - pravac Beograd!"

FR
Francheska
09:33 03.09.2015.

Kako misliš koalirati sa bilo kime kada nečeš ući u sabor?!

GO
Gomila
09:34 03.09.2015.

Josipovicu idi svirat klavir srbima oni su tvoji prijatelji povedi i Bauka sa sobom