Još veća gužva na ljevici

Josipović osniva svoju stranku, a SDP pita: Je li novac za to naš?

Foto: Marko Prpić/Pixsell
Ivo Josipović
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
17.01.2015., Zagreb - Svecanost proslave 25 godina rada Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Ivo Josipovic, predsjednik RH. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
08.04.2015.
u 11:42
Po završetku izbora, kad su se zbrojili računi, ispalo je da će Josipoviću, uz iznos na koji ima pravo iz proračuna, na raspolaganju biti dovoljno novca da podmiri sve troškove i još mu ostaje oko pola milijuna kuna.
Pogledaj originalni članak

Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović definitivno se odlučio za osnivanje svoje političke stranke. Osnivačka skupština bit će oko 15. svibnja, stranka će biti lijevog centra, a cijeli projekt, kako nam je otkrio Josipović, sastoji se od nastupa na predstojećim parlamentarnim izborima zajedno s manjim regionalnim strankama građanske ili lijeve orijentacije koje bi same teško mogle prijeći prag.

Razgovori još traju

– Još traju razgovori sa strankama pa je rano reći s kime ću sve surađivati. Bitno je da su građanskog usmjerenja, da spadaju u politički centar ili ljevicu te da poštuju demokratske vrijednosti – rekao je Josipović koji još ne želi otkriti naziv svoje stranke, kao ni tko će sve biti članovi. Iznio nam je, međutim, osnove programa stranke s kojom će se ponovno uključiti u politički život.

– Našem društvu potrebne su strukturne reforme kako bi se učinilo sposobnijim za pravedne i fer tržišne utakmice, ali i da bude socijalno pravedno – kaže Josipović, čija će stranka u svom programu predviđati jeftiniju i učinkovitiju državu. Zato u programu predviđa provođenje niza reformi, od regionalizacije i decentralizacije, redefiniranja funkcija državnih tijela, veliku reformu državne uprave, reformu pravosuđa, kako sporovi više ne bi trajali deset ili petnaest godina. Naglasak u programu stranke bivšeg predsjednika bio bi na obrazovanju, znanosti i kulturi.

Sve te reforme, objašnjava Josipović, temelj su za gospodarsku reformu koja mora više uključiti mlade u gospodarske tokove i jačati malo i srednje poduzetništvo.

– Svi govore o velikim investicijama. Naravno, i ja sam za njih, posebno za nekoliko velikih infrastrukturnih projekata. Uostalom, kao predsjednik sam razgovarao s Angelom Merkel o LNG terminalu – kaže bivši predsjednik uz napomenu da će program njegove stranke imati jaku socijalnu komponentu. – Moramo bolje i selektivnije provoditi socijalnu politiku, a u nju uključiti i kategorije ljudi koje su sada potpuno zanemarene, poput civilnih invalida – kaže Josipović.

Reagirajući na najavu osnivanja vlastite stranke, u bivšoj – SDP-u – kažu da će Josipović postići samo to da uzme nekoliko postotaka glasova na ljevici. – To mu i nije neki potez. Pitam se hoće li stranku osnivati novcem koji mu je dao SDP za predsjedničku kampanju – opaska je SDP-ovca iz samog vrha stranke. SDP je, podsjetimo, Josipoviću kao svome kandidatu za predsjednika Republike dao 4 milijuna kuna. Po završetku izbora, kad su se zbrojili računi, ispalo je da će Josipoviću, uz iznos na koji ima pravo iz proračuna, na raspolaganju biti dovoljno novca da poravna sve troškove i još mu ostaje oko pola milijuna kuna. Prije mjesec dana Josipović je izričito rekao da taj novac neće koristiti za osnivanje svoje stranke, nego će ga donirati.

Tko će s kim

Na aktualnu opasku iz SDP-a da će njihovim novcem osnovati svoju stranku, u utorak je odgovorio da to nije istina, nego se novac iz kampanje nakon podmirivanja svih troškova vraća.

Koliku će gužvu na ljevici stvoriti bivši predsjednik pitali smo predsjednicu ORaH-a Mirelu Holy.

– Svi su nam konkurencija. Od SDP-a, HDZ-a do Živog zida. No, ako je više konkurencije, to nas tjera da se više trudimo i budemo bolji – kaže Holy koja o eventualnoj političkoj suradnji s Josipovićevom strankom odgovara negativno jer će ORaH, kako je više puta izjavila, samostalno izaći na parlamentarne izbore.

Osnivanje nove stranke na ljevici ne veseli predsjednicu Laburista Nansi Tireli. – Umjesto da se stvara sve više konkurencije, bilo bi dobro da se stranke ljevice ujedine oko zajedničkih prioritetnih točaka – kaže Tireli koja će o potencijalnoj suradnji s Josipovićem reći nešto više kada vidi kakva će biti stranka koju osniva.

>> 'Gubitnik Josipović ne može biti lijevi centar jer je ljeviji od SDP-a!'

>> Ivo Josipović: Osnivam novu stranku!

>> 'Bilo bi nam draže da je Ivo Josipović s nama, ali nije. Želim mu sve najbolje'

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 78

PO
povijest195
11:53 08.04.2015.

Gospodine Josipoviću imam osjećaj kao da se po prvi put aktivirate u političkom životu. Naime, da Vas podsjetim, bili ste predsjednik 5 godina i napravili jedno veliko NIŠTA! Vidim da je Vam je fotelja draga, ipak je zastupnička plaća veća od one na fakultetu ;)

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
11:50 08.04.2015.

josipović ovom predstavom nastoji pokupiti glasove koje će partija pogubiti na sljedećim izborima... istu ulogu imaju i raznorazni gabrići, mirelice i ostali "treći putevi"... nakon izbora će se oni svi lijepo skupiti na hrpu u nadi da će ih biti dovoljno za zadržati vlast... prema tome: samo naivci će nasjesti na ovaj cirkus... josipović "nova pravednost" - crvena zvezda! .... ne, hvala!... (ni u ovoj, ni u bilo kojoj varijanti!)

MA
MarioG
11:56 08.04.2015.

A SDP mu financirao kampanju.. :)