Nedjeljom u 2

Isusovac koji skrbi za izbjeglice: Duh Sveti je prisutan u svim religijama

Foto: screenshot HRT
Isusovac koji skrbi za izbjeglice: Duh Sveti je prisutan u svim religijama
08.10.2017.
u 18:46
Čovjek ako živi po svojoj savjesti, ostvaruje svoj Božji poziv, rekao je Tvrtko Barun
Pogledaj originalni članak

Isusovac Tvrtko Barun, svećenik poznat po skrbi za izbjeglice iz arapskih zemalja, danas je u Nedjeljom u 2 na HTV-u govorio o tome zašto se bojimo drukčijih i drugih te kako pomoći najsiromašnijima.

- Dok djelujem kao svećenik, djelujem najprije kao čovjek - rekao je Barun.

Rovove i žice koji dijele ljude trebamo rušiti, a ne graditi, poručuje.

- Susret s izbjeglicom je susret s čovjekom u potrebi. Ono što me najviše potiče na rad s izbjeglicama su djeca. Razmišljam kako im je uništeno djetinjstvo, ostavili su svoje prijatelje, članove obitelji, moraju svoj život početi iz početka - kaže Barun. U tom smislu  posebno mu smeta, kaže, izjava mađarskog premijera Viktora Orbana koji je rekao da brani kršćansku Europu podižući žicu, jer kršćanstvo to nije.

- Duh Sveti je prisutan u svim kulturama i religijama. Čovjek ako živi po svojoj savjesti, ostvaruje svoj Božji poziv. Čak ako mi Crkva kaže nešto, a savjest drugo, trebamo slijediti svoju savjest - rekao je Barun.

Otkrio je i da nije imao duboke sumnje po pitanju vjere, ali da je imao trenutke koji su bili "malo dvojbeni".

- Imao sam dva trenutka koja su bila malo dvojbena - početak studija filozofije gdje sam imao neka nova prijateljstva, između ostaloga i ženska koja su me radovala, no znao sam da mogu živjeti kao redovnik i imati takva ženska prijateljstva. Na teologiji nisam odmah osjećao neki žar, imao sam neke sumnje trebam li se posvetiti teologiji, ali sam ušao dublje u teologiju, upoznao sam više radova i shvatio sam - rekao je Barun.

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 55

DU
Deleted user
19:02 08.10.2017.

Jovo_Čaruga: Imaju li krscani u Egiptu pravo na zivot? Ako je krscanstvo naselit teroriste koji su kako isusovac kaze u potrebi e onda.... Europo vidjet cemo ove godine hoce li opet poljski kamion na bozic berlinom provozati.

M3
Miške 3
18:58 08.10.2017.

To nasmijem komentirati jer će me opet brisati na 48 sati. Lako je njemu lupetati bez odgovornosti za ono što radi

DU
Deleted user
18:58 08.10.2017.

Tu treba biti vrlo oprezan.....glede izbjeglica - fanatično pomaganje nije dobro, prvo mora biti sigurnost onda tek pomaganje! Tako moja savjest kaže!