Eliminira se divljač

"Istrijebit ćemo sve veprove, ako treba – i izvanrednim stanjem!"

Foto: Goran Kovačić/ PIXSELL
"Istrijebit ćemo sve veprove, ako treba – i izvanrednim stanjem!"
28.04.2010.
u 17:14
Lošinj traži da se, nakon što stigne zeleno svjetlo od Ministarstva, sva lovišta otvore za izlov na šest mjeseci, a ako to ne uspije, slijede oštrije metode.
Pogledaj originalni članak

Mali Lošinj, kojim je zavladalo opsadno stanje, i to zbog najezde divljih svinja i jelena lopatara, sprema se na radikalne mjere – nakon višegodišnjih vapaja otočana, posebno stočara, ali i turista, gradonačelnik Capelli i Gradsko vijeće donijeli su strategiju kojom će se jednom zauvijek riješiti alohtone divljači – potpunim istrebljenjem!

Ugrožena priroda i ljudi

Kap koja je prelila čašu nisu bile uzastopne molbe što su ih ovčari slali u Županiju i resorno ministarstvo tražeći izmjenu zakona i proglašenje elementarne nepogode na sjevernokvarnerskim otocima, već nedavne pritužbe gostiju hotela Bellevue, koji su pred vratima hotela zatekli divlju svinju u potrazi za večerom. Sezona, slamka spasa za otočni proračun u vrijeme teške krize, mogla bi se pretvoriti u fijasko ako se hitno ne riješe sve smetnje koje sputavaju njezin procvat. Pošast zvana divlja svinja, s kojom se na otoku bore već dulje od desetljeća, prva je na popisu.

Stoga je nakon sjednice Gradskoga vijeća odlučeno da se od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva traži odluka kojom će se alohtona divljač proglasiti štetočinama jer je velika prijetnja bioraznolikosti i, zbog bolesti koje prenose, ljudima. Lošinjani namjeravaju raskinuti koncesije na svim lovištima i otvoriti ih za masovni izlov do istrebljenja u sljedećih šest mjeseci. Ako i to ne upali, namjeravaju uvesti izvanredno stanje i veprove ukloniti znanstvenim metodama.

Inicijativa za sve otoke

– Tim je metodama, koje su se pokazale vrlo učinkovitima, uklonjena divljač sa 25 otoka u svijetu. Riječ je o izlovu klopkama, lovu iz helikoptera, noćnom lovu i trovanju – objašnjava jedan od autora inicijative dr. Goran Sušić iz Cresa. Zora Kosić, predsjednica Udruge ovčara Grada Krka, pozdravlja inicijativu Malog Lošinja u nadi da će se ona ubrzo proširiti i na ostale kvarnerske otoke.

– Stanje na Krku nije manje opasno. Ove godine nestalo je više od tisuću janjaca, što je neprocjenjiva šteta za ovčare kojima su stada desetkovana. Županija, što se tiče njezinih lovišta, kojima veprovi haraju i kolju ovce, ne poduzima ništa pa očekujemo da se eventualna odluka Ministarstva primijeni na sve otoke!

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DO
dobravečerhr
12:37 29.04.2010.

Lovac Luka je pozitivac samo u Crvenkapici... U realnom životu, lovci ubijaju iz zadovoljstva i ja ne mogu naći ma niti jednu pozitivnu stvar u toj prići. Lovci su iz potpuno sebićnih razloga naselili divlje svinje i jelene lopatare tamo gdje ih nikada nije bilo i gdje im niti nije mjesto. Takvim činom su (po tko zna koji puta) narušili prirodnu ravnotežu. Za ilustraciju, otok Cres je rezervat za veliki broj (stotine) mediteranskog bilja, rezervat bjeloglavih supova itd... Zbog alohtonih divljih svinja koje kolju i žderu ovce, broj ovaca se na otoku dramatično smanjio. To je rezultiralo time da na pašnjacima koji se ne pasu, sada prevladava agresivni korov koji ne dopušta razvoj ostaloj flori i umjesto aromatičnog bilja uskoro će Cresom prevladati dvije, tri vrste korova... Bjeloglavi supovi ne ubijaju ovce već se hrane njihovim lešinama. Ali tamo gdje divlje svinje kolu i žderu nema nikakvih ostataka za te fascinantne ptičurine već one ovise o tome da li će ih nekoliko entuzijasta nahraniti ili ne... Ispričavam se kaj sam malo predugačak u komentaru ali sebičnom razlogu grupici lovaca, konačno se mora stati na kraj a radi održanja prirodnih ljepota otoka Cresa.