uspostavljen globalni registar

Istražuje se pojava dijabetesa nakon zaraze koronom: Znanstvenici smatraju da postoji povezanost

Foto: Josip Regovic/PIXSELL
Zagreb: Mjerenje razine šećera u krvi
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
U BiH počelo cijepljenje protiv koronavirusa ruskim Sputnjikom V
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Drive in testiranje na koronavirus u prostoru nekadašnje vojarne Luščić
25.03.2021.
u 09:05
Počinjemo misliti da je veza vjerojatno istinita, da postoji sposobnost virusa da uzrokuje neispravan rad metabolizma šećera, rekao je liječnik s King's Collegea u Londonu
Pogledaj originalni članak

Međunarodni tim znanstvenika istražuje vezu između COVID-19 i dijabetesa. Sugeriraju da infekcija SARS-CoV-2 aktivno potiče pojavu dijabetesa, a uspostavljen je i globalni registar koji prati taj rastući fenomen.

Rano u pandemiji postalo je jasno da su ljudi s već postojećim zdravstvenim stanjem teže pogođeni koronavirusom. Znalo se da oni s dijabetesom ili srčanim bolestima teže pate od COVID-19, ali neki su kliničari počeli vidjeti slučajeve s promjenjivim smjerom odnosa. Ispitanici koji su bili zdravi prije COVID-19 naknadno su razvijali dijabetičke simptome tijekom ili nakon akutne infekcije koronavirusom, piše New Atlas

Početkom 2020. godine, Francesco Rubino, liječnik s King's Collegea u Londonu, počeo je primjećivati ​​sve veći broj izvještaja o dijagnozama dijabetesa nakon infekcije COVID-19. Sredinom godine Rubino je udružio snage sa kolegama širom svijeta kako bi formirao projekt CoviDiab. Projekt je mrežni globalni registar koji poziva liječnike širom svijeta da daju izvješća o slučajevima novonastalog dijabetesa povezanog s COVID-19.

Otkako je pokrenut registar CoviDiab, gradi se sve veći broj dokaza koji sugeriraju vezu između pojave dijabetesa i COVID-19. Sustavnim pregledom objavljenim krajem 2020., objedinjeni su podaci iz osam studija koji su obuhvatili 3.711 bolesnika s COVID-19 i 492 novootkrivena slučaja dijabetesa.

VIDEO 11 vrlo čestih simptoma COVID-a o kojima baš nitko ne govori.

U novijoj dugotrajnoj studiji praćeno je gotovo 50.000 pacijenata nakon otpusta do pet mjeseci. U radu, koji još nije recenziran ili objavljen, utvrđeno je da je 4,9 posto hospitaliziranih pacijenata dijagnosticirano dijabetesom u mjesecima nakon otpusta.

"Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci vidjeli smo više slučajeva pacijenata koji su ili razvili dijabetes tijekom iskustva s Covid-19, ili nedugo nakon toga", rekao je Rubino nedavno za The Guardian. "Sad počinjemo misliti da je veza vjerojatno istinita, da postoji sposobnost virusa da uzrokuje neispravan rad metabolizma šećera".

"SARS-Cov-2, virus odgovoran za COVID-19, veže se na ACE-2 receptore, koji se izražavaju u nekoliko ključnih metaboličkih organa i tkiva. Stoga je vjerojatno da bi SARS-Cov-2 mogao uzrokovati promjene metabolizma glukoze koje mogu zakomplicirati patofiziologiju već postojećeg dijabetesa ili dovesti do novih mehanizama bolesti", stoji na stranici CoviDiaba.

Postoji i nekoliko drugih scenarija koji bi također mogli objasniti ovu rastuću povezanost. Teški slučajevi COVID-19, slično kao i mnogi slučajevi akutne bolesti, mogu potaknuti upalne procese u tijelu koji dovode do hiperglikemije. Osim toga, mnogi antivirusni i steroidni tretmani koji se koriste u borbi protiv COVID-19 mogu povećati šećer u krvi i uzrokovati simptome dijabetesa.

Druga je hipoteza da ovi novi slučajevi dijabetesa zapravo uopće nisu bili novi, već su to bili pacijenti u nedijagnosticiranim stanjima predijabetesa. 

Istraživači se planiraju uključiti u preliminarnu analizu svojih podataka nakon što registar dosegne 200 izvještaja o slučaju. Rubino sugerira da su vrlo blizu te mete.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.