poziv na linč

ISIL: Ako možete, ubijte nevjernika – Amerikanca ili Europljanina

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Syrian Kurds walk after crossing into Turkey at the Turkish-Syrian border, near the southeastern town of Suruc in Sanliurfa province, September 20, 2014. About 60,000 Syrian Kurds fled into Turkey in the space of 24 hours, a deputy prime minister said on
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
ATTENTION EDITORS - REUTERS PICTURE HIGHLIGHT TRANSMITTED BY 2030 GMT ON SEPTEMBER 18, 2014 IST03 Turkish soldiers stand guard as Syrians wait behind the border fences near the southeastern town of Suruc in Sanliurfa province, September 18, 2014. REUTER
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
A Syrian boy who sustained injuries in a mine blast receives first aid from Turkish medics in the Turkish side of the border near the southeastern town of Suruc in Sanliurfa province September 22, 2014. More than 130,000 Syrian Kurds fleeing an advance by
22.09.2014.
u 20:42
Vjerojatnost da će ISIL izvesti neki napad na državljane Hrvatske ili čak udar na ovom području isti je kao vjerojatnost da će netko s ovih prostora otići u Siriju kako bi se priključio ISIL-u – kaže analitičar portala Obris.org Igor Tabak
Pogledaj originalni članak

Na sjeveru Sirije, u okolici grada Kobanea (Ayn al Arab), odvija se prava drama. Borci ekstremističke islamske organizacije ISIL-a približili su se ovom gradu naseljenom Kurdima, što je među civilnim stanovništvom izazvalo paniku. Više od stotinu tisuća civila, mahom žena, djece i staraca, dalo se bijeg prema obližnjoj Turskoj. Istovremeno su se s turskog juga prema Kobaneu uputile stotine muškaraca, Kurda koji su pohitali u pomoć svojim sunarodnjacima u Siriji. Situacija je toliko teška da je Turska zatvorila svoje južne granice u tom području, što je izazvalo velike prosvjede. Američki State Department objavio je popis svojih saveznika, članova koalicije u borbi protiv ISIL-a, a na tom popisu nalazi se i Hrvatska.

Ozbiljne prijetnje

Popis je objavljen u okviru izvještaja u kojemu su detaljnije objašnjeni ciljevi i načini djelovanja međunarodne koalicije koja okuplja 58 zemalja. Osnovni elementi djelovanja koalicije bit će vojna potpora iračkim partnerima i zaustavljanje pritoka stranih boraca koje ISIL regrutira diljem svijeta, ali i suzbijanje financiranja ISIL-a, odgovaranje na humanitarne krize te delegitimizacija ISIL-ove ideologije. Naravno, islamistima se ovaj plan ni najmanje nije svidio pa su već na svojim internetskim stranicama objavili proglas u kojem pozivaju na nemilosrdno ubijanje državljana svih zemalja koje sudjeluju u koaliciji.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

(Foto: Reuters/Pixsell)

– Ako možete ubiti nevjernika, Amerikanca ili Europljanina, posebice pakosnog i prljavog Francuza, Australca ili Kanađanina, uključujući i državljane zemalja koje su ušle u koaliciju protiv Islamske države, onda ga, oslonjeni na Alaha, ubijte – pozvao je u svojoj poruci na internetu glasnogovornik ISIL-a Abu Muhammed al Adnani. Ujedno, ISIL je pozvao islamističke pobunjenike na Sinaju da pojačaju napade na britanske snage sigurnosti koje su tamo raspoređene te da učine sve što je u njihovoj moći da se "nevjernici" ni u jednom trenutku ne osjećaju sigurno. A u "nevjernike" spadaju i građani Hrvatske i ovakve prijetnje ISIL-a ne treba olako uzimati.

Opasnost za Hrvatsku

Hrvatska je u zadnje vrijeme svojim angažmanom vrlo aktivno ušla u zbivanja na području Sirije. Od priznanja i pomaganja pobunjenika, preko pomaganja Kurdima do primanja kurdske nafte na preradu. Tu je cijeli niz elemenata koji pokazuju da Hrvatska nije neutralna u ovom sukobu, već vrlo svrstana. A to i ISIL jako dobro zna. Vjerojatnost da će ISIL izvesti neki napad na državljane Hrvatske ili čak udar na ovom području isti je kao vjerojatnost da će netko s ovih prostora otići u Siriju kako bi se priključio ISIL-u – kaže analitičar portala Obris.org Igor Tabak.

>> I Hrvatska u koaliciji SAD-a u borbi protiv Islamske države

>>Kotromanović: Ne idemo odmah u rat, ali ne bježimo od odgovornosti

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 52

LI
livoguza2
21:39 22.09.2014.

Ovi s Cvjetnoga trga već provode naputak ISIL-a u djelo. Natamburalo katoličku staricu po naputku. Uoči Dana borbe protiv nasilja nad ženama. A B.a.b.e ni mukajet. Nije njihova sotonazora. Lp.

AG
Agricola
21:42 22.09.2014.

Ja nikako ne volim ove balije i gotovo.

UF
ufrm
21:13 22.09.2014.

Dok turska (regrutni centar) i tzv americki saveznici poput saudijske arabije i katra (financijska pomoc) pomazu ovu bagru mira nece biti. Slicna je situacija sa "saveznicima" u Pakistanu koji je meka radikalnog islama.