magdalenine praonice

Irski premijer ispričao se ženama koje su redovnice zlostavljale

Foto: Reuters/PIXSELL
Irski premijer ispričao se ženama koje su redovnice zlostavljale
20.02.2013.
u 09:33
Ovo je nacionalna sramota zbog koje nudim duboke i iskrene isprike, i u svoje i u ime države, vlade i svih građana, poručio je Enda Kelly
Pogledaj originalni članak

Irski premijer Enda Kenny u utorak je uputio službenu ispriku tisućama žena koje su desetljećima trpjele zlostavljanja u tzv. Magdaleninim praonicama koje su vodile katoličke redovnice, a The Irish Times piše da je pritom obećao da će vlada u sljedeća tri mjeseca osnovati fond za pomoć svim žrtvama.

– Ovo je nacionalna sramota zbog koje nudim duboke i iskrene isprike, i u svoje i u ime države, vlade i svih građana. Bezrezervno se ispričavam svim ženama koje su doživjele zlostavljanja i stigmu Magdaleninih praonica – kazao je suosjećajni premijer kojeg je šokirala spoznaja iznesena u službenom izvješću senatora Martina McAleeseja. Ono je potvrdilo da je država odgovorna za slanje gotovo četvrtine od 10.000 žena i djevojaka u katoličke praonice gdje su one bez ikakve naknade u teškim uvjetima radile između 1922. i 1996. godine.

Iako su isprva služile kao utočište i azil bivšim prostitutkama, Magdalenine praonice vremenom su postale neka vrsta radnih institucija u koje su slane žrtve zlostavljanja i žene problematičnog ponašanja. Osim teškog rada, te su žene često bile meta iživljavanja i zlostavljanja redovnica.

>>Irkinje se bore za pravo na pobačaj

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

FU
furest
09:57 20.02.2013.

vratice se siba u skole

Avatar Alfons_x
Alfons_x
10:01 20.02.2013.

porezni.obveznik zašto bi se crkva trebala ispričati? Nije ih Crkva slala u praonice nego država, kao što si mogao vidjeti ako si pročitao članak. Makar ne znam zašto bi se i država ispričala za slanje onih problematičnog ponašanja....što će biti u budućnosti? Država će se i zatvorenicima ISPRIČAVATI?

PO
porezni.obveznik
09:53 20.02.2013.

zanimljivo. premijer se ispricao, a crkva ne.