Danas u Večernjem

Ipak će se graditi Zagreb na Savi

Foto: VL
Ipak će se graditi Zagreb na Savi
28.04.2015.
u 00:02
Ukupna vrijednost projekta je 1,4 milijarde eura, a sufinancirat će ga Europska unija
Pogledaj originalni članak

Srbijanska vlada potpisala je u nedjelju s investitorima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ugovor o izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa Beograd na vodi, vrijedan 3,5 milijarde eura, koji će se rasprostirati na 177 hektara uz obalu Save.

Hrvatska pak ima projekt Zagreb na Savi, koji je vrijedan oko 1,4 milijarde eura. Aktualizirao ga je bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić još 2012. godine, a tada je obećavao da će cijeli projekt biti gotov do 2020. godine.

Dva različita projekta

Tada se govorilo o gradnji poslovnih i stambenih građevina na obje obale Save u Zagrebu, ali i o gradnji kompleksa Vladinih zgrada.

No osim što se u beogradskom i zagrebačkom projektu radi o velikim investicijama uz obalu Save i što im nazivi slično zvuče, ipak je riječ o dva potpuno različita projekta. Zagreb na Savi, naime, projekt je pokrenut ponajprije zbog rješenja problema vodoopskrbe, obrana od poplava, zaštite okoliša i korištenja hidroenergetskih potencijala toka Save.

Urbana regeneracija obala Save u Zagrebu tek je na šestom mjestu od ukupno 13 segmenata zbog kojih se krenulo u taj projekt.

>>Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili prelistajte e-izdanje Večernjeg lista!

Foto: VL

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

Avatar ban_Frankopan
ban_Frankopan
21:24 27.04.2015.

Pa Zagreb na Savi je projekat star 40 godina

Avatar bambam
bambam
21:35 27.04.2015.

Da, a za mjesec-dva se ocekuju prvi pacijenti u sveucilisnoj bolnici, koji ce do tamo stici metro-om.

Avatar StudentZG
StudentZG
23:02 27.04.2015.

Načitao sam se već takvih naslova. Zagreb na Savi, postaja za lansiranje satelita u Lici, mali Las Vegas u Istri... Bilo je toga još, slobodno nadopunite.