Kolumna

Inspektora nedostaje, Mikulić treba rezati birokrate

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrija Mikulić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrija Mikulić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Andrija Mikulić
04.05.2019.
u 21:55
Da u društvu ne vlada klijentelizam, ni bujanje državnog aparata ne bi toliko živciralo
Pogledaj originalni članak

Priča o broju zaposlenih u novouspostavljenom Državnom inspektoratu slojevita je i nije crno-bijela. Inspektorat je preuzeo 1460 zaposlenih iz inspekcija koje su nakon ukidanja Inspektorata u vrijeme Kukuriku Vlade bile razasute po ministarstvima.

Sindikati su inzistirali da se preuzme svaki zaposleni iz tih inspekcija s jednakim materijalnim pravima. Novi glavni državni inspektor Mikulić novom je sistematizacijom predvidio da Inspektorat potencijalno može zaposliti još petsto ljudi. OK, nije predvidio da se broj zaposlenih smanji, a mogao je i to.

No mogao je preuzeti i staru sistematizaciju pa bi potencijalni broj zaposlenih mogao biti 2163. Dakle, Mikulić je uložio trud pa je potencijalne nove zaposlenike Inspektorata smanjio za “čak” 168 ljudi. Ipak, krucijalni problem je u tome što je Inspektorat, s preuzetim zaposlenicima, glomazan aparat, a i dalje mu nedostaju inspektori, dakle zaposlenici koji predstavljaju njegov temeljni posao.

Kao i u cijelom državnom aparatu, u Inspektoratu buja administracija koja u tolikom broju sigurno nije neophodna. Je li Mikulić mogao rezati zaposlene u popratnim službama Inspektorata? Vjerojatno je mogao.

Drugi je par cipela što bi ga to dovelo u sukob sa sindikatima, a vrlo vjerojatno i tužbama za nezakonite otkaze. Ako baš ljude ne bi poslao na ulicu, onda bi oni vjerojatno bili preraspoređeni na neke druge poslove u državnom aparatu pa bismo na proračunskom novcu imali i dalje jednak broj potrošača. Ali Inspektorat bi brojio manje ljudi.

Da u društvu nije duboko ukorijenjen klijentelizam i da stranke ne posluju po načelu uhljebljivanja svojih članova, ni bujanje državnog aparata ne bi toliko živciralo i frustriralo.

Spoznaja da dobar dio zaposlenih po ministarstvima, javnim ustanovama, kao i u lokalnoj samoupravi kao ključnu referenciju ima pripadnost nekoj stranci, sada HDZ-u i HNS-u, nekad SDP-u, duboko frustrira svakog onog koji s diplomom, a bez stranačke pripadnosti, nije u mogućnosti dobiti posao sukladno svojim kvalifikacijama. Eliminacija uhljebništva i klijentelizma moraju biti top prioriteti mainstream stranaka, inače će ih zamijeniti protestne i antirežimske stranke. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

DU
Deleted user
11:05 05.05.2019.

1994. – diplomirao na Rudarsko – geološko – naftnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kao prvi u generaciji, smjer geotehnika. Jasno da je diplomirao kao prvi u generaciji kad je njegova generacija tad bila na prvoj crti. Još nešto zajedničko ima s sadašnjim predsjednikom HDZ-a. I njemu je jedan roditelj vojno lice. HDZ je praktički preuzet od snaga protiv kojih se Hrvatska u domovinskom ratu borila.

DU
Deleted user
09:20 05.05.2019.

Mainstream stranke? Mainstream uhljebništvo, klijentelizam, rodijačko ortački kapitalizam. Žabokrečina. Hdz hns koalicija. Da je smanjio broj zaposlenih uhljeba bilo bi nekoliko ljudi više na burzi rada i ne bi se morali uvoziti potrebni radnici iz Ukrajine i Filipina. Dogodilo bi se što? Da se na taj način riješimo uhljeba u općinama, županijama i agencijama za 2 godine bi bili Češka a za 10 Švicarska. Hoće li to saucha pupavac koalicija napraviti? Neće. Pametno zaokružujte na izborima narode

Avatar andrej III
andrej III
17:02 05.05.2019.

Neka uhljebljivanje počne. Partijski sekretari u glavnim ulogama...