Nuklearno oružje

Indija uspješno lansirala projektil dalekog dometa Agni-V

Foto: REUTERS
Lebron James
19.04.2012.
u 07:43
Prema pisanju indijskih medija, raketa je uspješno pogodila zadani cilj negdje u Indijskom oceanu u blizini Indonezije
Pogledaj originalni članak

Indija je noćas, nakon jučerašnje najave uspješno testirala raketu dugog dometa koja može nositi nuklearnu glavu. Projektil tipa Agni-V u potpunosti je konstruiran i izrađen u Indiji. Ima domet veći od 5000 kilometara, lansiran je s otoka Wheeler u regiji Orissa na istoku zemlje.

Prema pisanju indijskih medija, raketa je uspješno pogodila zadani cilj negdje u Indijskom oceanu u blizini Indonezije, a letjela je 20-tak minuta. Ovaj projektil ima domet kojim je moguće pogoditi i ciljeve u Kini. Analitičari ističu kako bi Agni-V trebao biti jedan od temelja indijskih obrambenih snaga. 

Vlasti su pohvalile uspješno lansiranje rakete i naglasili kako je ono dokaz i rezultat indijskog znanja i mogućnosti da pomakne granice znanosti i istodobno djeluje na sigurnost i obranu zemlje.

Prije dvije godine Indija je izvela uspješno testiranje rakete srednjeg dometa Agni-II, čiji je domet nešto veći od 2000 kilometara.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 8

E
E
10:33 19.04.2012.

jel SAD razmatra mogućnost napada na Indiju? i jesu li aviokompanije preusmjerile letove?

ZO
zo311052
10:56 19.04.2012.

Naravno, velike sile ćute. Indija ima nuklearno oružje ali i činjenica je da zemlja član BRIKS-a, novoformiranog ekonomsko vojnog saveza zemalja u usponu. Mislim da je ,pre ,kostu grlu NATO savezu nego Kini.

PA
patria
10:16 19.04.2012.

Indija razvija svoje napredne strateške obrambene sustave kao odgovor na sve veću kinesku vojnotehnološku ekspanziju, a dobro je poznato da Kinezi prilično tijesno surađuju sa tradicionalnim indijskim neprijateljem Pakistanom, nestabilnom muslimanskom zemljom čija krhka demokracija stalno pleše između otvorene ili prikrivene vojne diktature i veoma opasnih i zaostalih islamističkih snaga, a što je još opasnije posjeduje i atomsko oružje. Osim toga ne treba previdjeti ni početnu fazu kineske pomorske ekspanzije u Indijskom oceanu, niti njihovu namjeru da Indiji pod nosom projiciraju svoju silu. Za razliku od sjevernokorejskog nedavnog debakla od lansiranja Indija niti laže o svom raketnom razvoju, niti pompozno i bahato prijeti drugima ratom i uništenjem. Ta golema i heterogena sila u usponu koja pomalo svladava ogromne izazove svoga razvoja u okviru jednoga demokratskoga i prilično tolerantnoga sustava konačno počimlje ubirati plodove svoga nenametljivoga i mukotrpnoga višedesetljetnoga uspona.