Danas u Večernjem

Incident na hrvatskom nebu

Foto: VL
Incident na hrvatskom nebu
06.02.2015.
u 00:01
Operator je pokušavao uspostaviti kontakt sa zrakoplovom, no nije uspijevao, ni na radnoj ni na frekvenciji u nuždi (emergence 121,5).
Pogledaj originalni članak

Bila je srijeda, 28. siječnja 2015. U Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (HKZP) na Plesu operator je gledao u točkicu na radaru koja je predstavljala zrakoplov u letu iznad BiH, duž granice s Hrvatskom. Bio se prijavio kontroli leta u Beogradu (usluge u gornjem dijelu zračnog prostora BiH pružaju srbijanska SMATSA i naš HKZP) i nije se odjavio, a leteći nad BiH, nije se prijavio ni kontroli leta u Zagrebu. Operator je pokušavao uspostaviti kontakt sa zrakoplovom, no nije uspijevao, ni na radnoj ni na frekvenciji u nuždi (emergence 121,5).

Radilo se o civilnom, turskom poslovnom zrakoplovu Embraer Phenom 300 E55P, utvrdilo se kasnije, operatora i vlasnika Poseidon Financea. U međuvremenu je brzi, lagani mlažnjak prešao granicu Hrvatske i ušao u naš zračni prostor u području “SONIC”, u visini Udbine. Nakon neuspjele uspostave veze sa zrakoplovom, kontrola leta obavijestila je operativno središte Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO), oni komuniciraju sa središtem za zračne operacije NATO-CAOC-om (u španjolskoj bazi Torrejon).

Cijeli članak čitajte u izdanju Večernjeg lista od petka ili prelistajte e-izdanje Večernjeg lista

>> Hrvatska zahvalila Srbiji i C. Gori: Dogodio se najstrašniji incident u našoj povijesti

Foto: VL

ZAKONSKA OBVEZA

Liječnici prisiljeni ljude prijavljivati policiji: 'Pridržavat ćemo se toga, nema razloga da se zbog toga ljute na nas'

Za privremenu nesposobnost do 6 mjeseci samo upozorenje, a ako je razdoblje nesposobnosti dulje, liječnik je dužan javiti to policiji. Obaveza je to svakog liječnika koji je obavio pregled ili liječio vozača, kao i njegova izabranog odnosno obiteljskog liječnika, a propisuje je Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji stupa na snagu sljedeći tjedan.

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
23:07 05.02.2015.

Evo hvala ti boze pise nad hrvatskim nebom je ak to lumeni iz kukuriku vlade pogotovo hns procita pa daju nebo u koncesiju najte se salit s naslovima bu zmajlovic i varga mam vured napravili vnebu i ga koncesiju dali na samo sto let joj bogek se ni stim igrati ha ha

Avatar tajar
tajar
22:20 05.02.2015.

Je li turski zrakoplov letio iznad tzv.Federacije neopažen?

NV
novo vriijeme
22:23 05.02.2015.

Kako da se pomaknu kad nijedan nije u letnom stanju. najkorišćen dio opreme naših aviona je dobar padobran.