BiH PRIJETI NOVI DIPLOMATSKI SKANDAL

Imenovali veleposlanika kojeg će Srbija uhititi

21.05.2009.
u 23:00
Pogledaj originalni članak

Samo nekoliko dana nakon što je dobio kritike od potpredsjendika SAD-a Josepha Bidena u Sarajevu, Haris Silajdžić učinio je nešto potpuno suprotno dogovoru. Naime, Biden mu je u odvojenom razgovoru naglasio da njegovu sadašnju politiku koju provodi Amerika neće tolerirati te da mora raditi na poboljšanju odnosa unutar BiH i regije.

Silajdžićev prijedlog
Na prijedlog Harisa Silajdžića, Predsjedništvo BiH donijelo je odluku o imenovanju nekadašnjeg zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Seada Avdića za novog veleposlanika BiH u Beogradu. Međutim, on neće dobiti agreman jer se nalazi na skupini lokalnih ratnih dužnosnika iz Tuzle koje Srbija sumnjiči za navodni ratni zločin iz 1992. godine, poznat kao “tuzlanska kolona”. Riječ je o pogibiji većeg broja vojnika JNA koji su se povlačili iz tuzlanske vojarne prema Bijeljini. Avdić je u to vrijeme bio zamjenik načelnika općine Tuzla i vrlo utjecajan političar.

Ako bi sada pokušao prijeći srbijansku granicu, bio bi odmah uhićen i proveo bi se isto kao njegov sugrađanin Ilija Jurišić, koji u beogradskom zatvoru čeka ishod suđenja. Imenovanje Seada Avdića zapravo je pokušaj Harisa Silajdžića da nastavi politiku hladnih diplomatskih odnosa sa Srbijom, što mu je također spočitavano.

Zbog Silajdžićeve politike i imenovanja Avdića još najmanje godinu dana BiH će u Beogradu biti zastupljena na razini otpravnika poslova, što je također ponižavanje jer je ovo mjesto u Beogradu izrazito važno za odnose i suradnju dviju zemalja. Osim toga, Avdićevo imenovanje uopće nije slučajno.

Pozadina obećanja
Kako doznajemo, Haris Silajdžić je na ovaj način ispunio i svojevrsno obećanje dano Seadu Avdiću u vrijeme kada je ovaj kao zastupnik SDU-a u Parlamentu BiH glasovao protiv travanjskog paketa ustavnih promjena i tako pomogao Silajdžiću da obori taj projekt. Avdiću je obećana diplomatska karijera, ali se nakon fijaska njegove stranke BH Nezavisnih demokrata na izborima privremeno zadovoljio dužnosti u Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Kako Avdić nije odustajao od zahtjeva da postane veleposlanik, odnosno inzistiranja na ispunjenu obećanja, Silajdžić je odlučio jednim udarcem ubiti dvije muhe - Avdića imenovati za veleposlanika u zemlju u koju ne može ući, a ispuniti obećanje koje je dao te istodobno nastaviti diplomatsku pat-poziciju u odnosima sa Srbijom.

Nije prvi put da je Silajdžić blokirao imenovanje veleposlanika u Srbiji. Isto je bilo u slučaju Boriše Arnauta koji je dvije godine uzalud čekao odobrenje iz Beograda. Arnaut je srbijanskim vlastima bio neprihvatljiv zbog ključne uloge koju je imao u davanju bosanskohercegovačkog državljanstava braniteljima iz arapskih zemalja.

predsjednik nije optimističan

Milanović: Sutra dolazi kriza, siguran sam sto posto. Moramo ostati hladne i trezvene glave

"Ovo je posebno i rijetko vrijeme iz kojega moramo izvući maksimum onoga što nam se nudi. Jer sutra dolazi kriza, siguran sam sto posto. Vjerujem da u slučaju Hrvatske ne dolazi opasna, ratna, egzistencijalna kriza. Mislim da smo od toga zaštićeni i da taj film nećemo gledati. Ali ne smijemo živjeti da će ovo što se trenutno događa trajati vječno, neće. Moramo uzeti sve što nam se nudi", kazao je Milanović.

Pogledajte na vecernji.hr