TAJNE DJETINJSTVA

Igračke otkrivaju tko je bio mažen, a tko je, poput kraljice Elizabete, odrastao skromno

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
igračke
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
igračke
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
igračke
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
igračke
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
igračke
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
igračke
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
igračke
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
igračke
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
igračke
13.08.2014.
u 17:00
Izložba otkriva prve riječi, prve zubiće, ali i cijeli sustav školovanja
Pogledaj originalni članak

Život kraljevskih obitelji oduvijek je zanimao svijet kojem pripada samo Kraljevstvo Božje. Uvijek je puk imitirao ono što nije mogao imati u originalu, a u malo boljim materijalističkim vremenima, kakva su nastupila u drugoj polovici 20. stoljeća, mogao se malo opustiti i više uživati u tračevima s dvorova nego u modi svih vrsta koje je u potrošačkim društvu ionako bilo dosta za sve.

Povijest duga 250 godina

Kraljevska vjenčanja, rastave, rođenja djece i smrti intrigantan su materijal i dalje. Pokazuje to i golemo zanimanje za izložbu “Kraljevsko djetinjstvo” otvoreno u slavnoj londonskoj Buckinghamskoj palači. Povod je izložbi prvi rođendan malog princa Georgea, sinčića najpopularnijeg kraljevskog para trenutačno u svijetu – Kate Middleton i princa Williama, sina Lady D, koja nije imala sreće postati bakom.

Osjetljivost prema djeci ima i svoj kičerski dio u kolektivnoj svijesti koja raznježeno pohodi izložbu u Buckinghamskoj palači, čiji su izlošci, međutim, zapravo ozbiljna stvar i onda kad izazivaju tepanje onih koji nikad ne bi priznali da ih gane dječja cipelica koja uopće ne pripada njihovu djetetu.

U londonskoj se palači nižu mali kraljevski fetiši takve svijesti u velikom povijesnom rasponu, od omiljenih lutki kraljice Viktorije do majušnog tricikla princa Georgea.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Foto: Reuters/PIXSELL

Izabrani predmeti, igračke, darovi i odjeća, od haljinica za krštenje do obične modne odjeće, “pokrivaju” 250 godina povijesti monarhije kakva se rijetko vidi na ovaj način, a možda nikad i nije u tolikom opsegu.

Mali Bondov aston martin

Izložba se proteže kroz 19 prostora palače. Dugo je trajalo prikupljanje “artefakata” koji svjedoče o djetinjstvu bivših i budućih kraljeva, prinčeva i princeza, i to putem autentičnih predmeta, rekonstrukcija i fotografija i filmskih snimaka sačuvanih za budućnost. Mnoge od njih nisu nikad pokazane u javnosti. Mnogo je tu običnih predmeta koji dobivaju na značenju samo zato što su im vlasnici iz kraljevske obitelji. Ili su, pak, darovi najvećih svjetskih faca – primjerice, obična dekica koju su princu Georgeu darovali Michele i Barack Obama (dodali su ipak i lijepog drvenog konja). No rariteti poput savršene male replike astona martina Jamesa Bonda iz 1966. rađene za princa Andrewa posjeduju golemu akcionarsku vrijednost, kako procjenjuju mediji.

Prema raskoši igračaka vidi se tko je od kraljevskih mališana bio mažen, a tko je skromno odgajan poput kraljice Elizabete i njezine sestre Margarete. Vidi se i način njihova školovanja, odnosno učenja. Kraljevski modeli odrastanja stalno ekvilibriraju između običnog i specifičnog. Buduća kraljica Elizabeta slika se sa sestrom Margaretom na drvenom konjiću kakav je bio skup, ali bez pretjeranog kićenja i raskoši. Odjeća im je lijepa, ali ne odskače previše od protokolarnog pristupa odijevanju kraljevskih mališana.

Prvi plesni koraci

Posebno dirljivim ocijenjen je filmski zapis koji svjedoči o prisnom odnosu male Elizabete i Margarete, zapis u kojem one vježbaju plesne korake... Upravo to pokazuje da nikakvi predmeti ne znače ništa bez roditeljske ljubavi i međusobne ljubavi braće i sestara, kako to jednostavno ocjenjuje kritičar The Telegrapha. Kustosica je izložbe, koju posjetitelji mogu razgledati do 28. rujna, a koja predstavlja čak devet generacija kraljevske djece, Anna Reynolds, podsjeća da je Buckinghamska palača kupljena kao obiteljska kuća, a to je ostala do danas iako je jedna od najpoznatijih u svijetu!

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

NE
neboiznadzagreba
18:31 13.08.2014.

Jadna kraljica Elizabeta , tko zna , možda su je tjerali i da se sama obuva .