Kolumna

Za razlaz Možemo i Radničke fronte samo se čekao povod

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Tomislav Tomašević održao konferenciju za vrijeme trajanja sjednice Gradske skupštine
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: O raspadu lijevo-zelene koalicije govorila je Katarina Peović
11.12.2020.
u 08:20
Zeleno-lijeva koalicija parlamentarne izbore preživjela na okupu, ali je bilo potpuno jasno da lokalne izbore neće
Pogledaj originalni članak

Raspala se zeleno-lijeva koalicija. Objavio je to prije neki dan jedan od članova Radničke fronte Mate Kapović uperivši prstom u platformu Možemo, odnosno njezina čelnika Tomislava Tomaševića kao ključnog krivca koji traži potporu SDP-a za svoju kandidaturu za gradonačelnika Zagreba.

Tomašević i njegovi optužili su pak Radničku frontu da su oni krivci za razlaz jer inzistiraju da cijela koalicija podrži Katarinu Peović za gradonačelnicu Rijeke, a da oni na ultimatume ne pristaju. Ruku na srce, iako se o ovom navodnom raspadu lijevo-zelene koalicije sad već nekoliko dana naširoko raspravlja po medijima, riječ je o političkom razlazu koji se očekivao još od ljetos kada su i nastale prve pukotine na relaciji Radnička fronta – Možemo. I zapravo se čekao samo povod, a kandidatura Peović u Rijeci upravo je to, da bi se Možemo i ostatak ekipe – Nova ljevica, Zagreb je naš i Orah – distancirali od Radničke fronte. Razloga je više. Kao prvo, problem je u nizu programskih razlika i ideja u odnosu na Radničku frontu od koji su se često morali i distancirati.

Dovoljno se sjetiti kampanje za parlamentarne izbore u kojoj se Možemo na sve načine ograđivalo od izjava Katarine Peović da treba nacionalizirati privatnu štednju najbogatijih građana. Već tada su neki članovi Možemo javno govorili kako je greška što su Radničku frontu uzeli u koaliciju i kako sada tu grešku skupo plaćaju. Ipak, parlamentarne izbore preživjeli su na okupu, ali je bilo potpuno jasno da lokalne izbore neće.

Tomaševiću i ekipi oko njega jasno je da u srazu s Milanom Bandićem mora potaknuti veliku mobilizaciju birača, kao i da velik dio njegova biračkog tijela ne gleda blagonaklono prema Radničkoj fronti. Osim toga, Tomaševiću i Možemo jasno je da bez SDP-a, pa čak i unatoč svim Bandićevim spavačima u toj stranci, kojih nije malo, o „rušenju“ zagrebačkog gradonačelnika ne može ni sanjati. Zato se ovaj razlaz Možemo i ostatka stranaka iz koalicije s Radničkom frontom doista može gledati i kao korak bliže dogovoru sa SDP-om za Zagreb. A u kojem će se točno obliku to dogoditi, vidjet će se uskoro.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
Osvetnik Ernesta Fulira
09:39 11.12.2020.

Da bi se išta suštinski promijenilo u ovoj državi, treba politička scena iznjedriti jakog leadera na poziciji desnog centra. HR biračko tijelo je podijeljeno cca 65-70% desno i cca 30-35% lijevo. Ljevica u HR dobiva izbore onda i samo onda kada HDZ nešto gadno zabrlja i kada ima deficit na liderskoj poziciji. 2 puta su dosad gubili parlamentarne izbore - nakon Tuđmanove smrti, koja se čekala da se smijeni HDZ koji je izgubio doticaj sa stvarnošću i koji je Tuđmanovim odlaskom imao ozbiljan deficit na čelu stranke, a onda opet 2011, kada je nakon Sanaderove kriminalne epizode na lidersku poziciju zasjela Jadranka Kosor. Oba poraza su bila kombinacija oba ta faktora. Danas imamo Plenkovića, koji je za sve ostale wannabe igrače na političkoj sceni trenutno nedostižan. Dok se ne pojavi jednako snažna, jednako uljuđena i jednako inteligentna osoba na desnom centru, ili dok Plenković sam ne odustane, ovaj HDZ će ostati na vlasti. Isto vrijedi za Zagreb. Sve što se nudi kao alternativa Bandiću ima 2 problema - nema pravog lidera koji okuplja i svi su lijevo od centra. To u Zagrebu neće proći. Bandić nije Plenković, puno je siroviji i puno kriminalniji, ali još uvijek je nedostižan za ove wannabe "političarčiće" koji se nude. Nikakve Radničke fronte, Možemo, Zeleni i slična "boranija" tu nemaju šanse. Ovaj narod voli dominantne ličnosti, ne nužno ispravne i bezgrešne ali dominantne svakako.

TO
TORQUEMADA
08:59 11.12.2020.

Bit će vraški teško izbaciti zagrebačkog faraona iz fotelje. Mali Tomašević je dobar, ali potpora mase birača bit će kao i obično problem. Hrvate i Hrvatsku ne uništavaju oni ucijenjeni koji glasaju za danas vladajuće, već ogroman broj ljudi koji ne izlaze na izbore, pa tako upravo imamo legitimitet današnje vlade od čak 17% ukupnog biračkog tijela. Komocija jednih otjerat će druge u emigraciju, to je očito sudbina ovoga naroda. Svjetonazorske razlike dugoročno mogu biti element prijepora, no u borbi za preporod situacije u Gradu i promjenu upravljačkih modela koji su dvadeset godina na snazi i izvlače novac svih nas prema džepovima odabranih jataka to ne bi uopće trebalo spominjati. Treba sve snage konstruktivno usmjeriti prema ostvarenju cilja, a uzeti u obzir i iznimno važan PR, kojem, mora se priznati, u Bandićevom slučaju zasad premca nema. Nažalost.

LA
Latigo
10:49 11.12.2020.

Ne trebaju nam u Zagrebu ni Bandić ni Tomašević.