Haaški sud

ICTY: Pokrećemo neovisnu istragu o smrti Slobodana Praljka

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Slobodan Praljak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Slobodan Praljak
01.12.2017.
u 12:52
Reviziju će voditi sudac Hassan B. Jallow, bivši glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu i Mehanizma za međunarodne kaznene sudove
Pogledaj originalni članak

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) priopćio je danas da pokreće neovisnu istragu o smrti bosanskohercegovačkog Hrvata Slobodana Praljka koji je u srijedu u sudnici pred kamerama popio otrov nakon izricanja pravomoćne presude i preminuo u bolnici.

"Radi dopune nizozemske istrage koja je već u tijeku o smrti Slobodana Praljka, ICTY-jevo tajništvo jutros je pokrenulo neovisnu stručnu istragu o internim operacijama ICTY-ja u skladu sa standardnim postupcima", navodi se. 

Reviziju će voditi sudac Hassan B. Jallow, bivši glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu i Mehanizma za međunarodne kaznene sudove.

Istraga će početi idući tjedan kako bi se izradilo izvješće o zatvaranju ICTY-ja  31. prosinca 2017.

Zadaća je revizije ocijeniti postojeće postupke i donijeti eventualne preporuke koje bi mogle pomoći sudovima u budućnosti, navodi se i dodaje da će ishod istrage biti objavljen nakon potrebnih procjena.

Žalbeno vijeće u srijedu je potvrdilo prvostupanjske kazne šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata kao sudionika u udruženom zločinačkom pothvatu, ali je dan u kojem je ICTY završio 24-godišnje postojanje zasjenjen činom Slobodana Praljka koji je iskoristio propuste osiguranja i u sudnicu unio bočicu čiji je sadržaj ispio nakon što mu je Žalbeno vijeće potvrdilo kaznu od 20 godina zatvora. 

Pogledajte i kronologiju drame u haaškoj sudnici:

Foto: Reuters/PIXSELL
Slobodan Praljak
praljak
praljak
Foto: Reuters/PIXSELL
Slobodan Praljak
Foto: Tomislav Krasnec
Haaški sud
Foto: Tomislav Krasnec
Haaški sud
Foto: Tomislav Krasnec
Haaški sud
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Slobodan Praljak
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
Slobodan Praljak

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 30

Avatar jest
jest
13:06 01.12.2017.

Neka pokrenu neovisnu istragu kako su nizozemski plavci omogućili počinjenje masovnih zločina u Srebrenici te što je sve kroz svoju krvavu kolonijalnu prošlost činila Nizozemska, primjerice što je činila njihova Istočnoindijska kompanija.

MO
mobitel20
13:13 01.12.2017.

"Neovisni Hassan" ce voditi "neovisnu istragu", aaaahahahaha...! A ovo balijski trolovi su jos jedan dokaz da ta nakupina besramnih Muslimana ne smije vise imati nikakvu prodju medju Hrvatima, a Hrvatska drzava mora se postaviti neprijateljski prema tim vjerolomnim besramnicima i neootomanskim okupatorima.

EN
englezac
13:32 01.12.2017.

Praljak je morao odgovarati sto je neko ucinio nesto ,tamo daleko 200 kilometara od zapovjednistva a svi znamo kakva su tada bila sredstva komunikacija.Nikakva.Gledajuci ocima suda i ovaj predsjednik suda bi trebao ,po zapovjednoj odgovornosti,odgovarati za ono sto mu se desilo 10-tak metara od ociju.