marasović o sramoćenju

'Osudu je potvrdila gđa Sovjetka. Ne znam joj prezime, al' ime sam dobro zapamtio!'

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
dujomir marasović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Sabor
25.09.2014.
u 14:24
– Imali smo dva ekstremna zahtjeva pri izradi nacrta izmjena. Prvi je dekriminalizirajte sva kaznena djela protiv časti i ugleda, a drugi ne dirajte ništa – kazao je ministar Orsat Miljenić
Pogledaj originalni članak

Tijekom saborske rasprave o izmjenama Kaznenog zakona nekoliko saborskih klubova zatražilo je da se iz njega potpuno izbriše kazneno djelo sramoćenja. Naime, uz nezastarijevanje teških ubojstava, nižu vrijednost bagatelnih kaznenih djela, uvođenje novog kaznenog djela psihičkog zlostavljanja u obitelji, upravo je preciznije definiranje sramoćenja jedna od izmjena.

– Imali smo dva ekstremna zahtjeva pri izradi nacrta izmjena. Prvi je dekriminalizirajte sva kaznena djela protiv časti i ugleda, a drugi – ne dirajte ništa. Vjerujemo da moraju ta djela ostati u Kaznenom zakonu, ali moramo ispraviti nejasnoće zakonskih odredbi i naglasak staviti na zaštitu slobode izražavanja, djelovanja u javnom životu – objasnio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić te dodao da je kazneno djelo uvrede i klevete ostalo isto, dok se uvodi oblik teškog sramoćenja.

– To znači da vi zapravo znajući ili ne znajući da je nešto neistina dopuštate i mogućnost da je nešto neistina, ali svejedno to iznosite i s time teško narušavate nečiju čast i ugled – objasnio je Miljenić. Samo sramoćenje se ubuduće neće smatrati kaznenim djelom ako je počinjeno u javnom interesu, a je li nešto javni interes, odlučivat će sud.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Tu moramo imati apsolutno povjerenje u sud i drugog rješenja nema – tvrdi Miljenić. Osim ovoga, donosi se i nezastarijevanje teških ubojstava koje se donosi "pro futuro" jer bi za retroaktivnu primjenu trebalo mijenjati Ustav. Novo kazneno djelo je i psihičko nasilje u obitelji čije će dokazivanje, priznaje ministar, biti prilično teško, zbog čega će se često morati vršiti vještačenja. HDZ-ov Dujomir Marasović izrazio je sumnju da će izmjena vezana uz sramoćenje onemogućiti kazneni progon onih koji su u interesu javnosti iznijeli istinu o nekoj javnoj osobi. To je pokušao dokazati svojim primjerom. Osuđen je jer je za bivšeg intendanta splitskog HNK Duška Mucala kazao da je bio pripadnik KOS-a.

– Sudu sam pokazao knjižicu gdje to piše, sadašnji predsjednik Gradskog vijeća grada Splita gospodin Ćurković na sudu je to potvrdio kao svjedok optužbe, no sudac Pulić je donio presudu da sam rekao istinu, ali me svejedno osudio na 15.000 kuna. I u drugostupanjskom postupku, gospođa Sovjetka, ne znam joj prezime, ali ime sam joj dobro zapamtio, također je potvrdila tu presudu – pojasnio je Marasović te zaključio da je osuđen jer je iznio istinu. Smatra da se ovo pitanje regulira samo zbog slučaja novinarke Slavice Lukić, što je ministar odmah demantirao.

– Ni jedan predmet, dok je nepravomoćan, nikad nije i neće utjecati na zakon. Da je utjecao, tekst bi bio drugačiji – tvrdi Orsat Miljenić. I HDSSB-ov Josip Salapić vjeruje da je povod za izmjene bila presuda novinarki, a sporno mu je i što se sucima daje ovlast utvrđivanja što je javni interes.

– Ta procjena u određenim slučajevima može biti opasna, prije svega za opterećenje sudova. Vjerujem u profesionalizam novinara koji prate javne osobe, ali sam protiv toga da se distanciraju javne osobe od običnih osoba i građana jer Kazneni zakon mora biti jednak za sve – kaže Salapić, a ministar mu odgovara da zakon ne dijeli osobe na javne i nejavne, već ono što je javni interes ili nije, i je li opravdan. Nezavisni Branko Vukšić rekao je da se trenutačno vodi 40-ak postupaka protiv onih koji su navodno javno osramotili nekoga, i to istinom. Zamjera što su za podmićivanje kazne bile više za "obične" građane nego za saborske zastupnike te druge službene odgovorne osobe. Kazne za zastupnike kao i suce i ministre trebaju biti strože, a ne blaže, kaže, pa je dobro da ih sada zakon izjednačava.

– No pitam se tko će i je li ikad pokušao podmititi zastupnika? Podmićuju se zastupnici, ali tko podmićuje zastupnike? Jedni druge. Svih ovih godina to je podmićivanje bilo legalizirano. Bio je to dio političke nekulture u Hrvatskoj. No tko će izvan političke sfere podmićivati zastupnika? Nitko pametan, jer od toga ne može imati nikakve koristi. Zar će tajkuni ići zastupnicima i nuditi im kuverte s lovom? Neće. Tajkuni podmićuju one koji imaju stvarnu moć, a oni nisu s ove strane Markova trga, nego na drugoj strani – uvjerava Vukšić. HNS-ov Igor Kolman kazao je da njegova stranka vjeruje da bi kazneno djelo sramoćenja potpuno trebalo izbaciti iz Kaznenog zakona jer i dalje ostaju uvreda i kleveta kao temeljna djela protiv časti i ugleda.

>>Ukinuta presuda Slavici Lukić za sramoćenje Medikola

>>'Sramoćenja za novinare nema ako je riječ o javnom interesu'

>>Za sramoćenje i uvredu novčana kazna, za klevetu i godina zatvora

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

Avatar MK
MK
14:51 25.09.2014.

...Ministar Orsat je rekao da se mora promjeniti Ustav da bi se moglo izruciti Josipa Perkovica... Ustav nije mjenjan - Perkovic je izrucen... Zasto ovaj covjek jos uvjek govori u funkciji ministra pravosuda?!

DS
dugi.stefanic
14:51 25.09.2014.

A što se dogodilo sa kaznenim djelom ugrožavanja državne neovisnosti?

MS
mare_split
14:33 25.09.2014.

'olično'! Drug 'precednik' može odahnuti! Da vidimo tko će ga nakon ovog 'etiketirati kao čovječju ribicu, lignjuna, bljedunjavog, ...? a, kada će Goli? to zaboraviste, drugovi!