OKUPLJANJE NA LJEVICI

I ‘lijeva fronta’ zbija redove. Osim HDZ-a i SDP bi mogao imati problema s konkurentima

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Konferencija za novinare stranke s Imenom i Prezimenom
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zagreb: Mirando Mršić održao konferenciju za medije
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Zagreb: Politička platforma Možemo o ključnim problemima u obnovi Zagreba
25.05.2020.
u 06:52
Ankica Mamić smatra da će lijeve opcije teško doćI do mandata, no ipak će uzeti dio SDP-ovih glasova
Pogledaj originalni članak

Svakim je danom sve jasnije da će parlamentarni izbori pred nama, koji se trebaju održati 5. srpnja, biti vrlo zanimljivi i da neće samo HDZ imati problema jer njihovi birači skreću pogled i prema Domovinskom pokretu Miroslava Škore i Mostu. I koalicija Restart koja okuplja SDP te HSS, HSU, GLAS i Snagu dobiva iz dana u dan sve više konkurenata.

Iako je riječ o strankama ili koalicijama čija snaga u ovom trenutku nije izmjerena u anketama, činjenica je da te stranke koalicije iz dana u dan jačaju, pridobivaju nove ljude na svoju stranu te mogu računati na svoj dio kolača s tog političkog spektra. To može biti problem za SDP jer mnogi koji su nezadovoljni tom opcijom gledaju što je još u ponudi. A u ponudi su trenutačno najmanje četiri stranke i koalicije. Jedna je Stranka s imenom i prezimenom koja okuplja ugledne pojedince dokazane u svojim profesijama, kao i jake ljude u svojim lokalnim sredinama.

Bivši Mostov ministar

Stranku vodi bivši Mostov ministar uprave Ivan Kovačić kojemu je lidersku poziciju de facto prepustila Dalija Orešković nakon što je pristala da se njena stranka Start preimenuje u Stranku s imenom i prezimenom. Tu je i bivši HSLS-ov gospodarski strateg Josip Budimir, savjetnik im je tvorac Mosta Ivica Relković, a „ulovili“ su i Boru Nogala, bivšeg ravnatelja bolnice Srebrenjak koji je u Zagrebu, nakon smjene s čela bolnice, postao simbol otpora protiv Milana Bandića.

VIDEO: Dr. Boro Nogalo predstavio zdravstvenu politiku stranke

Stranka je jučer predstavila i nova pojačanja. Među tim pojačanjima najzvučnija su imena Ive Žuvele, uglednog liječnika i bivšeg HSLS-ovca te Daše Dragnić, profesorice s Ekonomskog fakulteta u Splitu, koja je svojedobno s Marijanom Puljak, lidericom stranke Pametno, osnivala u Splitu nezavisnu listu „Za pametne ljude i pametan grad“. I dok će Daša Dragnić na izbore sa Strankom s imenom i prezimenom, Marijana Puljak sa svojom strankom Pametno sklopila je koaliciju sa strankom Fokus koju vodi zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Davor Nađi, bivši HNS-ovac koji je tu stranku napustio krajem siječnja.

Ova opcija smatra se liberalnom opcijom, zalaže se za manje poreze i manju državnu administraciju s manje zaposlenih. S ovom je „ekipom“ pregovarao i šef HSLS-a Dario Hrebak, no čini se da nije postignut dogovor i da je Hrebak ipak najbliži opciji da na izbore ide na listi HDZ-a u drugoj izbornoj jedinici. Izbori pred nama zanimljivi su i zbog toga što oni birači koji se smatraju “pravim” ljevičarima ovog puta doista ne mogu kazati da nemaju izbora.

Više-manje sva ljevica u državi uspjela se okupiti u koaliciju koja okuplja stranke kao što su Zagreb je naš, Za grad, Možemo, Nova ljevica, ORaH i Radnička fronta. Ta koalicija ima “publiku” u osmoj izbornoj jedinici, ali i u četiri zagrebačke jedinice. Riječ je o “ekipi” koja je aktivna već dulje vrijeme i čiji lideri u zagrebačkog skupštini zadaju glavobolje gradonačelniku Zagreba, a zadnjih dana ne štede ni premijera zbog raspuštanja Sabora prije donošenja zakona o obnovi Zagreba nakon potresa.

VIDEO: Prosvjed ispred Sabora

Tu je jedan od aduta i Katarina Peović, šefica Radničke fronte, koja je bila i kandidatkinja za predsjednicu države. Po birače od centra prema lijevo ide i koalicija koja bi se ovog tjedna trebala potpisati. Riječ je o koaliciji stranaka Demokrati koju vodi bivši SDP-ov ministar Mirando Mrsić te Laburistima kojima je na čelu načelnik Fužina David Bregovac.

Potpis je formalnost

Stranačka tijela odluku o koaliranju već su donijela tako da je potpis tek formalnost, a kako se čuje od glavnih protagonista, novi savez otvoren je i za još neke stranke slična svjetonazora poput Primorsko-goranskog saveza s kojim također razgovaraju. Ankica Mamić, stručnjakinja za političku komunikaciju, kaže da je ponuda slabašna kao i uvijek. Objašnjava da će te opcije teško doći do mandata, ali smatra i da će dio glasova SDP-u sigurno uzeti. Posebno joj je zanimljivo što se ljevica prvi put do sada ujedinila i sada ćemo, kaže, izmjeriti koliko u Hrvatskoj te prave, tvrde ljevice doista i ima.

– Ta se ekipa pokazala kao najjača oporba Milanu Bandiću koji je postao toksičan za sve u svojoj blizini, što je na svojoj koži iskusila i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Baš zbog toga oni bi mogli računati možda i na rezultat u prvoj izbornoj jedinici, ali i u osmoj gdje tradicionalno ima lijevih birača – kaže Ankica Mamić. Objašnjava da je za ostale problem to što su se u startu ograničili izjavama kako nema šanse da idu s HDZ-om što nije dobra pozicija za stranke centra.

– Šteta je što se takve stranke poput stranke Pametno, Fokus, Stranke s imenom i prezimenom... nisu okupile u uniju centra, što bi mogla biti puno ozbiljnija priča – zaključuje Ankica Mamić.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 39

Avatar Osvetnik Ernesta Fulira
Osvetnik Ernesta Fulira
08:16 25.05.2020.

Citajuci tko je sve na tom “lijevom spektru”, desnica u Hrvata moze vec sada slaviti.

AC
acer
07:20 25.05.2020.

Na lijevoj fronti će definitivno vrlo brzo još prije izbora stasati još jedna ako ne i više opcija. Građani Hrvatske žele vidjeti strategiju smanjenja ovisnosti države o turizmu (jer nam se već smiju svi u Europi zbog tromosti ekonomije). SDP opet nudi smanjenje PDV-a u turizmu što je totalno kontra želja građana i time je otvorio prostor da vrlo brzo ojačaju nove opcije.

Avatar Primarius
Primarius
07:33 25.05.2020.

lijeve političke opcije u RH nema...postoje samo ultra-komunističke opcije koje su naslonjene na komunističkog zločinca Bravara koji je u Moskvi prokazao sve svoje suradnike čak i vlastitu suprugu kako bi preživio čistke i dokopao se vlasti u marionetskoj partiji . Titov poučak sve za vlast - vlast ni za što.