lov u mutnom?

HZZO prijeti ovrhama, a taji informacije

Foto: 'Igor Kralj/PIXSELL'
HZZO prijeti ovrhama, a taji informacije
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sonja Hoffman
06.08.2012.
u 14:00
Obećanje šefa Varge: Ako 60 dana nakon opomene osiguranik ne plati dug, polica će odmah biti raskinuta
Pogledaj originalni članak

Nakon što je HZZO u prvih 20-ak dana srpnja na adrese osiguranika poslao više od 1500 opomena za neplaćene rate dobrovoljnog dopunskog zdravstvenog osiguranja, čitatelji Večernjeg lista ispričali su nam što im se sve pritom događalo, a iz njihovih priča jasno proizlazi da su ugovori koje je država za to osiguranje ponudila korisnicima prepuni rupa i u slučaju spora na štetu osiguranika.

Gledala u računalo i – ništa

Dovoljno je samo da službenik na šalteru namjerno ili slučajno na neke odredbe zaboravi upozoriti osiguranika. Evo primjera jedne Večernjakove čitateljice.

– Krajem lipnja dobila sam opomenu za dugovanje za dopunsko zdravstveno osiguranje u iznosu od 938,27 kuna. Od tog iznosa premija osiguranja iznosi 480 kuna, a ostalo su zaključujem, budući da specifikaciju duga nisam dobila, zatezne kamate. Policu sam ugovorila u kolovozu 2010. Bila sam u osmom mjesecu trudnoće. Ugovor sam potpisala u područnom uredu HZZO-a, u Ulici Andrije Žaje u Zagrebu. Prilikom ugovaranja nitko me nije upozorio da je polica obnovljiva, niti mi je rekao da mi kao trudnici Zavod u cijelosti osigurava plaćanje zdravstvenih usluga koje se odnose na stanja vezana za trudnoću – ispričala nam je mlada žena.

S obzirom na to da nije imala pojma o samoobnovljivosti police, računala je da je polica istekla u kolovozu 2011. i da od tog trenutka više nema dopunsko osiguranje. U studenom iste godine i osobno je, tvrdi, bila u uredu HZZO-a u Jukićevoj da bi kao nezaposlena ostvarila pravo na zdravstveno osiguranje. 

– Upitala sam službenicu za dopunsko, imam li i kakvo pravo, ali ona mi ni riječi nije rekla o tome da ja zapravo još uvijek imam dopunsko osiguranje – ljuti se čitateljica.

Milinovićeve naredbe

Nakon što je službenica provjerila njezin status u računalu, rekla joj je samo da kao nezaposlena osoba nema pravo na besplatno dopunsko. – Dug, dakle, nije nastao zbog moga nemara, već zbog toga što mi je Zavod uskratio i zatajio informacije – poručila je mjerodavnima.

Odvjetnik Nikola Pranjić tvrdi da ovrhe koje HZZO šalje nisu nezakonite, ali upozorava da većina osiguranika u trenutku potpisivanja police nije do kraja informirana o posljedicama i uvjetima njezina raskidanja.

– HZZO je sastavio takve ugovore prema kojima je osiguranik dužan zahtijevati raskid ugovora najmanje 60 dana prije isteka police, dok ih HZZO može, ali i ne mora, raskinuti nakon što osiguranik 60 dana nakon opomene nije podmirio dug – pojasnio je Pranjić.

To, pojašnjava, HZZO pravda činjenicom da osiguranicima izlazi ususret pa ih i neplatišama automatski produljuje. Važno je, dakle, detaljno čitati odredbe ugovora. Pranjić dodaje da privatne osiguravajuće kuće nemaju takve ugovore pa police, nakon određenog perioda neplaćanja, automatski raskidaju, a nakon opomene ovršuju samo neplaćeni dio do prekida ugovora.

Iz HZZO-a poručuju da građani ne moraju strahovati od novih ovrha jer je tih 1500 poslanih posljedica Milinovićeve naredbe da se u predizbornoj godini osiguranicima ne šalju opomene i ovrhe.

Ubuduće će se Zavod, poručuje šef Siniša Varga, striktno pridržavati uvjeta iz ugovora, a ako 60 dana nakon opomene osiguranik ne plati dug, police će se raskidati.

– Trudnice su – objašnjava – oslobođene plaćanja participacije, ali samo za stanja vezana uz trudnoću, no ako ih zaboli zub i one će, bez potpisane police dopunskog, platiti participaciju.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 11

KE
Kex
14:46 06.08.2012.

meni je jasno da bi bilo lijepo od referentice u HZZO-u da je upozorila trudnicu da ima osigurano zdravstveno kao takva...al za boga miloga pa jel tako tesko procitat ugovor koji potpisujete? tako ljepo sve pise u njemu, al iz neznam kojeg razloga kod nas ljudi svoj potpis stavljaju na sve i svasta i nakon toga kukaju...a sve pise, sve...

AL
AlienattacK
15:30 06.08.2012.

Trajni nalog? Hahaha, a što će mi skinuti zanima me..

LI
Libela
14:28 06.08.2012.

Država terorizira građane kao neko strano tijelo. Ne kuži da je država tu radi građana, a ne obrnuto.