DVIJE VARIJANTE

HZZO otkrio: Evo u kojoj situaciji nećete dobiti naknadu plaće jer ste u izolaciji

Foto: Damir Spehar/PIXSELL
U Opću bolnicu Bjelovar dopremljeni novi respiratori i kreveti
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Šibenik: Odjel na kojem se obavljaju testiranja na COVID-19 i zaprimaju pacijenti
03.02.2022.
u 15:19
Ako imate simptome COVID-a, ionako ste bolesni i ne možete raditi jer vam nije dobro. Kao i da imate bilo koju drugu bolest - kazao je
Pogledaj originalni članak

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje isplaćuje osiguranicima naknadu plaće koji su završili u izolaciji zbog koronavirusa COVID-19, no samo u nekim situacijama. 

Kako je pojasnio glasnogovorniik HZZO-a Nenad Korkut za Dnevnik.hr, isplata naknade ovisi o tome imate li teške simptome ili ne. Ukoliko ste asimptomatski, odnosno u izolaciji ste bez simtpoma, tada će se na teret HZZO-a isplatiti naknada plaće pod šifrom D0. 

- To je zato jer ste zdravi, ali morate biti u kući i ne možete ići na posao jer ste kliconoša zbog kontakta sa zaraženom osobom - kazao je. 

Ukoliko pak imate simptome, tada se otvaranja bolovanje pod šifrom A0 što znači da osoba ne može raditi jer je bolesna te se u tom slučaju ne isplaćuje naknada plaće na teret HZZO-a. 

- Ako imate simptome COVID-a, ionako ste bolesni i ne možete raditi jer vam nije dobro. Kao i da imate bilo koju drugu bolest - kazao je.

>> VIDEO Stožer objavio mjere prelaska granice i ulaska u bolnice koje vrijede od 1. veljače

ministrica Brnjac i predstavnici turističkog sektora:

'Turistički buking dobar, ali je potrebna veća procijepljenost u zemlji'

Pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Marija Bubaš kazala je da su sve zemlje EU-a sada u tamnocrvenom, ali se kod većine koje imaju višu procijepljenost s vremenom očekuje i veći pad zaraza nego se to očekuje u Hrvatskoj. Dodala je i da se u Europi nakon ovog vala zaraza očekuje "šarenija slika" na ECDC karti i nada se i da će i Hrvatska što prije doći do 'zelene'.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Marko
Marko
15:36 03.02.2022.

To do 42 dana na teret poslodavca.Nakon toga na teret države...