Bliže se ispiti

HZJZ izdao preporuke za održavanje mature, evo kako će ona ove godine izgledati

Foto: Borna Filić/PIXSELL
državna matura
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Državna matura
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Državna matura
08.05.2020.
u 20:10
Tijekom ispita nošenje maski ili drugih pokrivala za usta i nos kod pristupnika i svih koji sudjeluju u provedbi ispita državne mature nije nužno, ali se preporučuje
Pogledaj originalni članak

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za održavanje ispita državne mature.

– Ispite državne mature preporučljivo je organizirati na način da se pisanje A i B razine ispita odvoji u zasebne dane kako bi se smanjio broj pristupnika (učenika ili kandidata) koji u istom terminu (danu) dolaze u ustanove. Na taj će se način rasteretiti javni prijevoz, omogućiti održavanje veće distance (2 m razmaka) te organizacija polaganja ispita u izdvojenom  prostoru za veći broj pristupnika(vidjeti dalje u tekstu). Predlaže se da se veći ispiti organiziraju tako da se u jednom danu održava jedan ispit (ili dio ispita, test ili esej, ako  se radi o ispitu  hrvatskog  jezika) kako bi se mogla provesti primjerena higijena prostorija i provjetravanje te osigurati dovoljno vremena za  ulazak i izlazak pristupnika iz ustanove uz održavanje razmaka od 2 metra – stoji u preporukama HZJZ-a.

Navode kako će državnoj maturi moći pristupiti isključivo pristupnik koji ne pokazuje znakove akutne respiratorne bolesti, a koja se može očitovati simptomima kao što su  povišena  tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u  disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa i sl. Osim toga, državnoj maturi ne može pristupiti pristupnik kojemu je izrečena mjera samoizolacije te kod kojeg je utvrđena zaraza COVID-19.

VIDEO Kako će izgledati život nakon koronavirusa? "Nema više rukovanja, ni sastanaka.."

Mjesto održavanja državne mature i pripadajuće prostorije potrebno je prije dolaska temeljito oprati i ako je moguće dezinficirati, uključujući i sanitarne prostorije. Neposredno prije dolaska kandidata preporučuje se provjetravanje prostorija (ulazak i cirkulacija svježeg zraka u trajanju od najmanje pola sata). U svim sanitarnim čvorovima treba osigurati sapun i jednokratne ručnike (papirnate ubruse) za ruke, te koš za otpad s poklopcem.

Dolazak učenika na državnu maturu treba organizirati na način da se učenici ne grupiraju pri dolasku (izvan i unutar ustanove poželjan je fizički razmak od 2 metra). Kandidate treba prije dolaska upozoriti da ponesu pribor koji im je potreban za ispit (ako je tako propisano ispitnim katalogom) i da si prije dolaska izmjere tjelesnu temperaturu.

Tijekom ispita nošenje maski ili drugih pokrivala za  usta i nos kod  pristupnika i svih  koji  sudjeluju u provedbi ispita državne mature nije  nužno, ali se preporučuje.  

VIDEO Ugledni hrvatski znanstvenici otkrivaju što dosad znamo o koroni

– Pisani ispit provodi se u dovoljno velikoj prostoriji iza zatvorenih vrata i, ako je moguće s obzirom na buku i vremenske prilike, s otvorenim prozorima (izuzetak je slušni dio ispita stranih jezika, kada je potrebno zatvoriti prozore kako bi se smanjio rizik buke). Pristupnike na stolu dočekuje vrećica s ispitnim materijalom, kako bi se smanjila interakcija ljudi u istoj prostoriji. Ako je moguće, pristupnici ulaze jedan po jedan  tako da prvi ulazi pristupnik koji sjedi na najudaljenijem mjestu u prostoriji, gledajući s vrata, i tako redom. Razmak među pristupnicima,  dežurnim nastavnicima i voditeljima u ispitnoj  prostoriji treba biti najmanje 2 metra – navodi se u preporukama HZJZ-a, a koje detaljnije možete pročitati ovdje.  

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

KR
kronika20
09:31 09.05.2020.

Koliko imamo osnovnih škola pa i drugih javnih prostorija primjerenih gdje bi se mogla održati matura, a učiteljskog bespoličarskog kadra koji mogu pratiti da se ne prepisuje na bacanje.

Avatar CarolBH79
CarolBH79
22:16 09.05.2020.

ww︆︅​w​​︆︅.​​ki​s︆︅​s​t​​o​k​.​c​o︆︅​​m