Kolumna

Humor u doba korone: lijeno đubre postalo je preko noći odgovoran građanin

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Lego figurice i apel - ostani doma
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Lego figurice i apel - ostani doma
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Lego figurice i apel - ostani doma
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Lego figurice i apel - ostani doma
03.04.2020.
u 08:21
Razlog poplave koronahumora jest pregršt neuobičajenih situacija. Od poruke #ostanidoma parodirane u #ostaridoma do toga da se nikad tako malo od čovjeka nije tražilo za spas svijeta ili barem Domovine
Pogledaj originalni članak

Kako odmiče sezona korone, živci su sve tanji, lovaca u mutnom sve je više, a upitnici nad glavom se množe. Uskoro više nikome neće biti do šale pa je ovaj tjedan posljednja umjesna prilika da se osvrnemo na humor u doba koronavirusa. Fenomen zaslužuje pozornost jer je pandemija, uza sav jad, proizvela i golemo iskrenje duha. Postoje koronaštosovi koji su globalni, ali i neki specifično naši, koje je strancu teško objasniti, poput obavijesti da će od ponedjeljka učenici iz Imotskog pratiti nastavu preko Bujice. Osnovni razlog poplave koronahumora je činjenica da je u svakodnevici tolikog broja ljudi mnoštvo neuobičajenih, bizarnih situacija. Kao u nekom izokrenutom svijetu, počevši od osnovne poruke #ostanidoma parodirane kao #ostaridoma i činjenice da se nikada tako malo od čovjeka nije tražilo za spas svijeta ili barem domovine.

Cijeli život te dižu iz kreveta, tjeraju s kauča, prisiljavaju da nešto radiš, a sada se od tebe traži suprotno. Već legendarni meme pokazuje dvije iste fotografije muškarca kako izvaljen na kauču spava otvorenih usta. Uz jednu piše "2019. – lijeno đubre", uz drugu "2020.– odgovoran građanin". Na istom tragu je i misao: "Apokalipsu sam zamišljao sa zombijima, naoružan do zuba, a ne da sjedim doma i perem ruke". Poseban žanr čini humor na temu fizičke zapuštenosti u izolaciji – muškarci su omedvjedili, žene obrasle, ukratko: "Kad završi samoizolacija, na frizera će se čekati k'o na magnetsku rezonanciju".

Muško-ženski, posebno bračni odnosi, oduvijek su neiscrpan izvor viceva, pa kako ne bi bili u stanju kućnog pritvora u kojem se nalazi cijeli svijet. Od ranih: "Talijani moraju biti u kući, ne smiju u kafić, na utakmicu, u kino, kod prijatelja... Isto k'o i ja otkad sam se oženio", do karikature Tisje Kljaković na kojoj muž okrenut leđima gleda kroz prozor, a žena kaže: "Cili dan je u kući, ako ovo potraje mi ćemo se poubijati". Peti dan izolacije kaže muž ženi: "Idi se malo prošetati, ja ću ti kaznu platiti", a najavljuje se i novi zakon – tko izdrži sa ženom 14 dana u izolaciji, imat će sva prava kao razvojačeni branitelji. U prilog tome govori i sljedeći bračni dijalog: "Gdje si pošao? Na balkon. Vraćaj se, jučer si bio!". Svijet se izokrenuo i po pitanju odnosa starih i mladih. Danas djeca brane izlazak iz kuće starcima koji pokazuju tvrdoglav neposluh: "Rekla sam ti da ne smiješ van! A kako Ankica smije? Ne zanimaju me tuđe mame".

Školski humor je svijet za sebe. Nekada su mu glavni junaci bili Perica, učiteljica i ravnatelj, a sad je glavni hit škola preko televizije. "Sine, zašto nisi u školi? Izgubio sam daljinski." "Ne uključujte HRT3, navodno je kontrolni u 9!". Ili razgovor dviju osoba 2028.: "U koju si školu išao? Ja na RTL2, ja na BHT1!"

Množe se i vicevi o specifičnoj patnji određenih društvenih skupina. Tako će se zadrti kladioničari otići testirati na koronu samo da čekaju neke rezultate.

Koronahumor buja i u susjedstvu: "Ide hodža s maskom, pitam ga: 'Imaš li za mene jednu?' Kaže: 'Džaba ti je stavljat', bit će kako ti je suđeno.'" Oko Hercegovaca velika je dilema je li ono stvarno ravnatelj KBC-a Mostar ili je riječ o skeču u maniri nadrealista. U međuvremenu, u Posušju majka savjetuje kćeri: "Nemoj s njim imati posla, on ti radi u Njemačkoj."

Srbi, tradicionalno, o junaštvu: "E, što me majko ne rodi prije šesto i nešto godina pa da padnem kao junak na Kosovu polju, a ne da kao pizda strepim tko će kihnuti na mene." U Crnoj Gori karantena, spiker kaže: "Ljudi, za ovo smo trenirali cijeli život." Uz pasivni heroizam, bračne odnose u karanteni i TV školovanje, velika inspiracija su i novi fetiši, od toaletnog papira do zaštitnih maski: "Sve se nema (novca), a maska s čepom se nosi..."

Brojni su i novi stereotipi o Kinezima i njihovim prehrambenim navikama te o Talijanima kao friškim objektima izbjegavanja. I političari dolaze na svoje, od Macrona koji poručuje: "Izbjegavajte starije", preko Milanovića koji kaže: "Razumijem kako vam je, i ja sam jednom imao virus na računalu", do nostalgičnog memea: "Kolinda je rekla da će Hrvati raditi od kuće, preko interneta... Vi niste vjerovali." Tu je i mnoštvo drugih tema, od slojevitog odnosa između Chucka Norrisa i koronavirusa do činjenice da je Hajduk već mjesec dana bez poraza. Uvrstio bih tu i sočan trač kako Krešimir Macan vlastoručno izrađuje one "dječje" crteže u kojima su Beroš i Božinović prikazani kao superheroji. Priča za sebe su filozofski uvidi poput: "Bilo je i većih problema pa ih nismo riješili", "Tko ne umre, preživjet će", "Stanje je teško, ali nije ozbiljno". Ima i ekonomskih: "Da nismo na vrijeme uništili gospodarstvo, sada bismo imali velike gubitke." No misao je na kraju uvijek usmjerena prema budućnosti. Ukratko, i korone i Stožera i društvene distancije nam je navrh glave: "Jedva čekamo da se vratimo na ustaše i partizane i da sve opet bude normalno."

VIDEO Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 36

ME
medvedgrad
10:06 03.04.2020.

"Hajde prosetaj malo, ja cu ti kaznu platiti"😁

Avatar Warded
Warded
10:00 03.04.2020.

Ispred kuće korona, u kući žena. Pa gdje ću u pzdu mtrinu!

MM
Mirko_Motika
08:44 03.04.2020.

nije nam toliko loše u izolaciji i karanteni koliko se mi žalimo i to prikazujemo. na doslovno jedan klik imamo svu zabavu svijeta a i dalje nam nije dosta. sad bar možemo vrijeme iskoristiti za sve ono za što smo se uvijek žalili da ga nemamo dovoljno, uživati u neobičnoj tišini svijeta i prirodi