Dan pomorstva

Hrvatskim pomorcima država i dalje maćeha

Foto: Nel Pavletić/PIXSELL
Hrvatskim pomorcima država i dalje maćeha
22.09.2010.
u 14:37
U jesenje zasjedanje Sabora nije ušao prijedlog izmjena Pomorskog zakonika, a više od godinu i pol u Sindikatu pomoraca nisu dobili očitovanje Ustavnog suda o “poreznom” pravilniku.
Pogledaj originalni članak

Naša državna administracija godinama zanemaruje pomorce, a brodari se prema njima ponašaju kao da su “nužno zlo” , to je svakodnevica hrvatskih pomoraca kojima još nije riješen beneficirani radni staž, nisu izmijenjene sporne odredbe Pomorskog zakonika niti su propisi prilagođeni specifičnostima njihova zanimanja, rekao je danas , uoči sutrašnjeg Svjetskog dana pomorstva čije se obilježavanje odvija pod motom “2010 godina pomorca” , Predrag Brazzoduro, tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske.

Koliko se kod nas brine o pomorcima, kao najvažnijoj karici u pomorskoj industriji, potvrđuje i da, unatoč obećanjima, u jesenje zasjedanje Sabora koje je danas počelo nije uvršten prijedlog izmjena Pomorskog zakonika, a više od godinu i pol u Sindikatu pomoraca nisu dobili očitovanje Ustavnog suda o Pravilniku o porezu na dohodak koji je, protivno zakonu, pomorcima uskratio prava vezana uz obračunavanje poreza na dohodak pa su svrstani u “građane drugog reda”.

- Međunarodna organizacija pomoraca (IMO) traži od pomorske industrije da zadrži visoke standarde, od političara da primjene sve mjere kojima je cilj sigurnost pomoraca i poboljšanje radnih i životnih uvjeta, od zakonodavaca da u svom postupanju ne kriminaliziraju pomorce bez dokaza, od lučkih i imigracijskih vlasti da pomorce tretiraju s poštovanjem, a od pomoraca da budu pravi profesionalci, rade sigurno i čuvaju okoliš - nabrojio je Brazzoduro zahtjeve IMO-a dodajući da je Hrvatska ratificirala niz međunarodnih konvencija i mjera, no problem je u njihovoj primjeni. Primjerice, u hrvatske luke uplovljava sve više podstandardnih brodova, no ne proglašavaju se takvima niti zaustavljaju u strahu da nam luke ne postanu “smetlišta” . Pravi način, kaže Brazzoduro, rješavanja problema takvih brodova je žurno djelovanje pravosuđa koje izostaje pa se “žmiri” na podrtine na kojima su životni i radni uvjeti pomoraca ispod svake razine, a pomorci često bez plaća.

U Sindikatu pomoraca ponovno su upozorili i na problem piratstva koji se, kažu, rješava na pogrešan način, oružjem, umjesto zajedničkom akcijom za iskorjenjivanje piratstva. Na peticiji protiv piratstva koja je pokrenuta u lipnju ove godine ukupno je 470 tisuća potpisa i bit će sutra, na Svjetski dan pomorstva, predana glavnom tajniku IMO-a, glavnom tajniku UN-a i predsjedatelju Vijeća sigurnosti UN-a kako bi se zatražila odgovarajuća akcija.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

1J
1japan
01:44 26.09.2010.

ja poznam dosta pomoraca koji plove kad dođu kući onda sve zapiju a obveze prema državi za to kažu ko j.... državu. šta im sad treba benificija možda penzija nek im to dadu vlasnici gostiona gdje su valutu zapili.