Pročitana im optužnica

Hrvati izjavili da se ne osjećaju krivima, u četvrtak odluka hoće li ih pustiti uz jamčevinu

Visoki sud u Ndoli, Zambija
Foto: Ton Koene/DPA
Težak život stanovnika u centralnoj Africi
10.01.2023.
u 11:24
Državno odvjetništvo protivi se njihovu puštanju i tome da se brane sa slobode, smatrajući da postoji visoki rizik od njihova bijega
Pogledaj originalni članak

Započela je rasprava na sudu u Ndoli, a u sudnici su bili Hrvati koji su početkom prosinca uhićeni u Zambiji pod optužbom za trgovinu djecom iz Konga. Hrvatski državljani tek su u petak 6. siječnja prvi put ispitani pred sucem nižeg suda, a rasprava u predmetu odgođena je za danas nakon što je uložena žalba o kojoj treba odlučiti sudac Visokog suda Musonda, priopćio je Zambijski ured za migracije. 

Tijek događanja:

11:23 – Državno odvjetništvo protivi se puštanju i tome da se brane sa slobode, smatrajući da postoji visoki rizik od njihova bijega. No, branitelj je svejedno ponovno tražio puštanje na slobodu uz jamčevinu. Odluka će se donijeti u četvrtak.

11:18 – Slučaj uhićenih Hrvata komentirao je i ministar Grlić Radman: Tereti ih se za trgovanje djecom u pokušaju, naš konzularni djelatnik stalno je s njima. Više pročitajte OVDJE.

11:01 – Nastavak rasprave odgođen je za četvrtak. Branitelj je tražio puštanje uz jamčevinu. O tome će se odlučivati u četvrtak.

10:51 – Hrvatima je pročitana optužnica. Optužuje ih se za kazneno djelo trgovine ljudima, odnosno djecom, u pokušaju. Svi su razumjeli optužnicu te su izjavili da se ne osjećaju krivima.

Optužnica se podiže na temelju Zakona protiv trgovine ljudima Republike Zambije – Anti-Human Trafficking Act. Članak 3, stavak 1 i 2, u vezi s člankom 12 za kazneno djelo trgovine ljudima (djecom) u pokušaju

10:27 – Doznajemo kako je odmah po početku određena stanka kako bi se omogućilo da im se optužnica pročita na engleskom jeziku kako bi je razumjeli. Nakon stanke, rasprava je nastavljena.

10:25 – Rasprava na sudu odvija se u gradiću Ndoli nedaleko od granice s Kongom, a u svojstvu promatrača je i službenik hrvatskog veleposlanstva.

10:20 – Osmero hrvatskih državljana uhićeno je i pritvoreno zbog sumnje u trgovanje djecom, krivotvorenje dokumenta te uporabu krivotvorenih dokumenata.

-----------------------------------

U Ndoli, zambijskom gradu na granici s DR Kongom, naši su državljani i uhićeni 7. prosinca, u međunarodnoj zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe. S njima su bila i djeca koja su im potom oduzeta. Službenik Veleposlanstva RH u Pretoriji zadužen za konzularne poslove, dodali su u Ministarstvu, ponovno je posjetio hrvatske državljane u pritvoru, a danas je i na sudskom ročištu.

– Ponavljamo, Veleposlanstvo se ne može uplitati u pravne postupke koje vodi druga država, no putem nadležnih tijela Republike Zambije i branitelja dodijeljenog po službenoj dužnosti ponovno je zamoljeno da se prema pritvorenim hrvatskim državljanima postupa čovječno, da se poštuje njihovo dostojanstvo, da im se u slučaju potrebe osigura liječnička pomoć, da ih se ispituje na jeziku koji razumiju te da se, bez obzira na težinu kaznenog djela za koje se sumnjiče, ne predmnijeva njihova krivnja – ističu u Ministarstvu.

Otkrivaju i kako je službenik našeg veleposlanstva pokušao posjetiti djecu koju su preuzele službe socijalne skrbi u Zambiji, no posjet mu je bio onemogućen.

– Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djeca su na sigurnom te nisu ni na koji način ugrožena – navode oni dodajući kako MVEP nastavlja diplomatskim putem, u suradnji s nadležnim tijelima Republike Zambije, pružati konzularnu pomoć pritvorenim hrvatskim državljanima.

Djeca imaju hrvatske dokumente i prezimena svojih posvojitelja. Svih četvero mališana stiglo je iz istoga doma za djecu u DR Kongu, a voditelj tog doma navodno je u bijegu.

Video – Ovo su najukletija mjesta u Hrvatskoj: Kuća iz koje dopiru krikovi i opsjedaju je duhovi, crnokosa ljepotica nestaje iz vozila...

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 92

Avatar southman
southman
09:45 10.01.2023.

" i supruga mu Azra Imamović Subošić (41), zaposlenica Ustavnog suda ". Sad znamo odakle su se sređivali dokumenti. Još da saznamo koji je ustavni sudac/sutkinja igrao glavnu ulogu u ovoj "trgovinici " !?

Avatar Based Croat
Based Croat
10:39 10.01.2023.

20 godina strogog zatvora u prijateljskoj Zambiji će im dobro doći. Afrički zatvor čuda radi za progresivnu jugo omladinu u pedesetima.

GZ
Glas za hdz=glas za pupovca
09:42 10.01.2023.

Hoće li ih Anto Nobilo doći braniti? Haha