Izvanredna sjednica

Hrvatski generalski zbor uputio osam prijedloga za pomoć uhićenim časnicima i Hrvatima u BiH

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Hrvatski generalski zbor uputio osam prijedloga za pomoć uhićenim časnicima i Hrvatima u BiH
09.11.2016.
u 12:35
HGZ predlaže Vladi da pronađe način financiranja obrane i pomoći obiteljima uhićenih pripadnika HVO-a, te prikupljanje vjerodostojnih podataka o broju prijavljenih, optuženih i procesuiranih Hrvata za ratne zločine u BiH.
Pogledaj originalni članak

Hrvatski generalski zbor (HGZ) objavio je danas na svojim internetskim stranicama zaključke s izvanredne sjednice na kojoj se raspravljalo o uhićenjima časnika HVO-a u Orašju, u kojima su Vladi, Hrvatskom saboru i predsjednici Republike uputili osam prijedloga za pomoć uhićenima i za poboljšanje položaja hrvatskog naroda u BiH.

Na sastanku održanom iza zatvorenih vrata, pod vodstvom predsjednika HGZ-a generala zbora Pavla Miljavca, sudjelovalo je više od 40 hrvatskih generala i zapovjednika, među kojima više od 30 pripadnika brigada i zbornih područja HVO-a, koji su referirali o položaju hrvatskog naroda u BiH i pripadnika HVO-a, uz konstataciju da su Hrvati u BiH u "teškom, gotovo katastrofalnom stanju".

Traži se istraga o nezakonitom korištenju dokumentima

HGZ predlaže Vladi da pronađe način financiranja obrane i pomoći obiteljima uhićenih pripadnika HVO-a, te prikupljanje vjerodostojnih podataka o broju prijavljenih, optuženih i procesuiranih Hrvata za ratne zločine u BiH. Također predlažu istragu o nezakonitom korištenju i manipuliranju dokumentima.

HGZ podržava Vladu, budući da je Hrvatska članica EU-a i NATO-a, te internacionaliziranje problema pravnog i političkog djelovanja u cilju sprječavanja nestanka hrvatskog naroda u BiH. Predlaže Vladi na temelju Ustava i Daytonskog sporazuma poduzimanje svih koraka za zaštitu prava hrvatskog naroda u BiH, kao ravnopravnog i suverenog naroda, a Hrvatskom Saboru tematsku sjednicu o položaju Hrvata u BiH. 

HGZ najavljuje formiranje tima za analiziranje stanja u BiH radi pružanja stručne pomoći u sadašnjim i budućim procesima protiv HVO-ovih branitelja, stoji u zaključcima.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Hrvatski hranitelj
Hrvatski hranitelj
13:01 09.11.2016.

Bio sam na ratištu godinu i pol dana. Dečki su bilo pošteni i odani domovini. Ali, svi mi znamo da se događalo svašta. Sada generali, u strahu za svoje guzičetine traže da se ispita "manipulacija dokumentima", a ne da se ispitaju stvarni zločini i krivci, pa ma tko oni bili. Ovako će i naša pokoljenja znati da se događalo svašta, zločini će se svakim danom sve više napuhavati, a mi svi koji smo se pošteno borili dobit ćemo stigmu. Radi nekolicine đikana. Ako se zna tko je pobio 186 ljudi (staraca i djece) u Mrkonjiću, što ga ne osude, pa tko god to bio. A ne svi oni koji su bili tamo da imaju doživotnu mrlju.

AN
antonelić
13:54 09.11.2016.

sada nam je malo lakše kad se održala izvanredna sjednica hgz-a .... i , još važnije , donijeto je osam odluka i prijedloga za pomoć predsjednici republike ( trenutačno studentica - doktorand ) dr. kolindi ... ne sumnjam da će ona pomoći u rješavanju svih bitnih problema braniteljske populacije , kako časnika , tako i dočasnika hv-a i hvo-a .... mi , razvodnici straže , ne smijemo u bih preko šamca ili izačića u strahu od progona , a to bi trebalo riješiti kao i pitanje opskrbnine ... jedino kolinda to može napraviti preko ureda za seljakanje po lijepoj našoj ... ako je pomogla populaciji rbbk ( kontejneri ljepše mirišu ) , onda bi mogla i nama ...