EKSKLUZIVNI VIDEO

Hrvatski dragovoljci krenuli u rat, predvodi ih bivši vođa BBB-a: 'Ima nas iz Splita, Osijeka, Zadra...'

27.02.2022.
u 16:34
"Ukrajina nam je pomogla 1991. godine, a pomogla nam je i nakon potresa u Zagrebu i na Banovini. To je čin zbog kojeg idemo pomoći Ukrajincima u ratu i u bojišnim djelovanjima", javio nam se jedan hrvatski dragovoljac koji je na putu za Ukrajinu.
Pogledaj originalni članak

Prvi dragovoljci iz Hrvatske krenuli su preko Mađarske u Ukrajinu kako bi se pridružili obrani zemlje nakon ruske invazije. Za Večernji list s graničnog prijelaza Letenye javio se dragovoljac M. P. (podaci poznati redakciji) i opisao situaciju koja ih je tamo dočekala, kao i motive zbog kojih su krenuli na bojišnicu. Kazao nam je da su prvi hrvatski dragovoljci u Ukrajinu ušli prekjučer tijekom jutra.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji se u Kijevu bori protiv ruskih, ali i bjeloruskih snaga – Putinovih saveznika koji su noćas poslali svoje lovce na glavni grad Ukrajine, uputio je poziv stranim borcima iz EU da im se pridruže u borbi. Ukrajina je formirala legiju stranaca za dragovoljce iz inozemstva, a u njoj će, kao i u ratu 2014. godine, opet biti ratnika iz Hrvatske s vojnim iskustvom. 

"Ponukalo me to što je Ukrajina među prvima priznala našu zemlju dok smo se borili za slobodu. Ukrajina nam je pomogla 1991. godine, a pomogla nam je i nakon potresa u Zagrebu i na Banovini. To je čin zbog kojeg idemo pomoći Ukrajincima u ratu i u bojišnim djelovanjima. Ovaj rat neće stati na Ukrajini, ne vjerujem u to", govori nam dragovoljac koji je u maloj skupini i uz nekoliko volontera krenuo u proboj za Ukrajinu. 

"Na granici će volonteri pokupiti izbjeglice i vratiti se u Mađarsku, a ostatak ide preko granice, do Harkiva ili Kijeva gdje ćemo zadovoljiti potrebe naoružanja i krenuti na bojišnicu. Dolaze nam još dvije ekipe, jedna iz Splita i Zadra, a druga iz Osijeka. Pozivam sve koji mogu da pomognu, ljudstvom ili u pomaganju izbjeglicama."

Večernji list dobio je potvrdu da se pomoć prikuplja u udruzi BBB-a u Zvonimirovoj ulici 23 u Zagrebu. Tu akciju koordinirao je Denis Šeler, Zagrepčanin i nekadašnji vođa BBB-a Denis Šeler, koji je šest godina ratovao u Ukrajini u bataljunu Azov. U Mariupolj je otišao kao dragovoljac, a vratio se prošle godine, odlikovan kao narodni heroj Ukrajine. 

Denis Šeler: Nema plaće, služba traje do okončanja sukoba 

"Pozivam gospodu veterane i vojnike s vojnim iskustvom u zbor! Svi koji su dosad kontaktirali veleposlanstvo bit će kontaktirani tijekom dana i dobit će sve potrebite informacije. Idem na čelu grupe koja je spremna ići u rat, a sve ostale molim da kupuju i doniraju svu opremu koju mogu dati, od odora, pancirki, kaciga pa do prve pomoći", poručio je Šeler kojem su Facebook zatrpali upitima kako se može pridružiti ekipi na frontu.

"Predsjednik Ukrajine izjavio da će svi stranci koji dođu u Ukrajinu kako bi branili zemlju biti raspoređeni u jednu postrojbu u sklopu teritorijalne obrane. Služba traje do okončanja sukoba, odnosno do demobilizacije pripadnika teritorijalne obrane. Plaće nema, osigurana je samo hrana i smještaj. Za sve informacije javiti se u ambasade Ukrajine u Europi", pojasnio je.

Foto: Denis Šeler

Najpotrebnije su kacige, pancirke, kape...

Svi koji žele pomoći hrvatskim dragovoljcima, volonterima i žrtvama u Ukrajini, dodaje Šeler, mogu se javiti u prostorije Kluba navijača BBB.

"Najpotrebnije su nam kacige, pancirke, crne kape, taktičke rukavice, odore, engleski multicam i slično, a potrebni su i higijenski pribor, sredstva prve pomoći za ranjene i topla odjeća, čarape i slično. Skupljenu robu dostavit će se tamo gdje je potrebna, osobno ću sudjelovati u organizaciji i njezinoj predaji", objavili su iz grupe koja koordinira prikupljanje pomoć.

ŠALJEMO VOJNU POMOć

Pogledajte hrvatsko oružje koje može pomoći Ukrajini: Puške iz Karlovca isprobane protiv ISIL-a

Kakve su hrvatske mogućnosti i kojim bi oružjem mogli pomoći Ukrajincima? Mogao bi to, kako se saznaje poprilično "dobar" paket. Primjerice, najkompletniji i najveći hrvatski proizvođač oružja karlovački HS Produkt sigurno ima proizvode koji trebaju Ukrajini. Pištolji HS produkta među najprodavanijima su u SAD-u, na tom tržištu su karlovčani prodali već 6 milijuna komada...

 

 

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 171

DV
Dvaispodzemlje
16:43 27.02.2022.

Borba protiv zla jest nužnost. Bravo dečki.

Avatar brons
brons
18:25 27.02.2022.

Vratite se doma neznate kaj je rat, znam kaj pričam branitelj sam od 91-95

ME
medvedgrad
16:59 27.02.2022.

Respect! Borba protiv Hitlera i fasizma danasnjice je borba za pravdu! Sretno i cuvajte se. Zivjela Hrvatska! Slava Ukrajini!