SVJETSKA KRIZA I BRODARI

Hrvatski brodari ne puštaju kormilo iz ruke

26.03.2009.
u 15:24
Pogledaj originalni članak

SPLIT – Hrvatski brodari trenutačno grade 31 brod, od toga 12 u domaćim, a 19 u stranim brodogradilištima. Njihova gradnja i isporuka unatoč svjetskoj krizi na pomorskom tržištu neće biti upitna – izjavio je danas Branko Bačić, državni tajnik za more.

Ti brodovi vrijedni su 1,1 milijardu USD, a već je uplaćeno oko 50 posto vrijednosti. U siječnju je Vlada donijela program gradnje 11 brodova za domaće brodare na domaćim navozima. Grade se u riječkom 3. maju i Brodosplitu, zasad, bez problema.

Prema riječima Stjepana Papića, predsjednika Skupštine udruge Mare Nostrum, stanje na svjetskom pomorskom tržištu je teško, ali nije alarmantno. Virus bankrota nije zahvatio hrvatske brodare, kojima je najvažnije organizirati se tako da se ne ugroze plaće pomoraca. Poboljšanje stanja na svjetskome pomorskom tržištu očekuje se potkraj 2010. godine.

Što se tiče socijalne reforme za pomorce, Branko Bačić tvrdi da će prema poreznim prijavama, a podnijelo ih je 12 tisuća pomoraca, porez platiti samo 30-ak posto obveznika. Oko 70 posto bit će ih oslobođeno jer su lani plovili više od 183 dana.

Još se ne zna koliko Hrvatska ima pomoraca! Prema podacima sindikata, 32.000, ali prijavljenih je zasad 12 tisuća. (mpk)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr