PRISTUPANJE ŽENEVSKOJ KONVENCIJI

Hrvatske vozačke dozvole ubuduće će vrijediti u SAD-u, Kanadi, Argentini...

Foto: Hrvoje Jelavic/Pixsell
Vozačka dozvola
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Prometna i vozačka dozvola
10.12.2019.
u 14:42
Pristupanje Ženevskoj konvenciji uvelike će olakšati hrvatskim državljanima i predstavnicima hrvatskih tvrtki boravak u ovim državama, kazao je državni tajnik u MUP-u Žarko Katić.
Pogledaj originalni članak

Saborski zastupnici pozdravili su u utorak hrvatsko pristupanje Konvenciji o cestovnom prometu, odnosno Ženevskoj konvenciji koja će omogućiti važenje vozačkih dozvola izdanih u Hrvatskoj u zemljama strankama te konvencije, među kojima su SAD, Kanada, Japan, Australija i Argentina.

 Hrvatska je stranka Bečke konvencije prema kojoj međunarodne vozačke dozvole izdane u Hrvatskoj ne vrijede u državama koje su isključivo stranke Ženevske konvencije, zbog čega se pristupilo rješavanju tog problema.

 Najistaknutiji primjeri država stranaka Ženevske konvencije koje nisu istodobno i stranke Bečke konvencije su Sjedinjene Američke Države, Kanada, Japan, Australija i Argentina.

 Pristupanje Ženevskoj konvenciji uvelike će olakšati hrvatskim državljanima i predstavnicima hrvatskih tvrtki boravak u ovim državama, kazao je državni tajnik u MUP-u Žarko Katić.

 Potvrđivanje Ženevske konvencije također će omogućiti prometovanja vozila s hrvatskim registarskim oznakama po prometnicama onih država koje su isključivo stranke te konvencije.

 U ovom su trenutku 79 država stranke Bečke konvencije, a 98 država stranke Ženevske konvencije od kojih su 55 ujedno i stranke Bečke konvencije, među kojima je i 21 država članica Europske unije.

 Raspravu o izmjenama Zakona o zaštiti prirode Mostov Miro Bulj iskoristio je kako bi pozvao na zaustavljanje, kako tvrdi, štetnog projekta kamenoloma na Poljakovoj Gredi u Glavicama kraj Sinja.

 "Zaustavite te štetne projekte na području Cetinske krajine", apelirao je i pozvao na potpisivanje peticije "Ne dajmo Gredu".

 Navedenim zakonskim izmjenama olakšava se gospodarskim subjektima poslovanje te se smanjuju troškovi, a da se pritom ne smanjuje razina zaštite prirode, što su zastupnici podržali.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

GR
gragakarlovac
16:31 10.12.2019.

SAD, Japan i Kanada su ekonomski 30 godina ispred Hrvatske...sad se barem možemo voziti tamo i tražiti posao. Naravno dolari nisu na grani ali su uredni naspram ove sramote na balkanu.

BA
Barbasmora
15:23 10.12.2019.

Bravo HDZ! Samo smo ot prilike jedno tri godine iza Slovenije!