DONOSIMO DETALJE

Hrvatska zbog bizarne odluke postaje država s više birača nego stanovnika: 'Problem će se vidjeti na izborima'

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Hrvatska zbog bizarne odluke postaje država s više birača nego stanovnika: 'Problem će se vidjeti na izborima'
31.05.2022.
u 05:58
Država nema namjeru usklađivati broj birača s brojem stanovnika! Demograf Stjepan Šterc u tome ali i niz drugih stručnjaka vidi ozbiljan problem. "Mi već imamo izborne jedinice koje su izvan zakona jer po novom popisu stanovništva neke po broju birača odstupaju vjerojatno i više od 20% od zakonom toleriranih 5%", ističe demograf Stjepan Šterc koji smatra da je usklađivanje broja birača s brojem stanovnika ozbiljan posao i jedan od ključnih poteza koje vlast treba povući da se u Hrvatskoj uopće uspostave demokratski izbori.

Ovaj sadržaj je dostupan samo za Premium korisnike Večernjeg lista.

Pretplatite se na sadžaj s potpisom.

Mjesečni pristup - 39 kn/mj

Pristup Večernji Premium sadržaju do otkazivanja, mjesečna naplata

  • Prvi mjesec 9 kuna (samo za nove korisnike)
BIVŠI MOSTOVCI O RASKOLU U MOSTU

'Raspudići su otišli iz karijernih razloga, istih onih zbog kojih su i došli u Most'

Marko Vučetić se pita zašto Mariji Selak Raspudić Marin Miletić nije smetao i na listi za Sabor ako joj je sad smetao na listi za EU parlament, Vlaho Orepić drži da je Most u konfliktu s vlastitom idejom i svima oko sebe, Ivana Ninčević-Lesandrić da se stranka više bavi pobačajem nego gospodarstvom, a Ivica Relković da Most ima problem hrabrosti zadnjeg koraka, odnosno hrabrosti ulaska u mogućnost izvršne vlasti i s nekim s kim nije bitno blizak

TRI ZAPADNA ŠAMARA SRBIJI

Božo Kovačević: Vučić nije Tito da može provoditi politiku nesvrstanosti. Srbija sada plaća visoku cijenu

Prvi šamar za Vučića dogodio se prošlog tjedna kada je parlamentarna skupština Vijeća Europe izglasala potporu članstvu Kosova u svojem vijeću. Drugi je šamar predlaganje rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici na kojoj je radilo više država, a treći su sankcije Dodiku i suradnicima, zbog čega se plaće u Republici Srpskoj isplaćuju – na ruke



Komentari 20

MA
markecb
07:23 31.05.2022.

Koja glupost. Ovo je na tragu one da jedan Srbin ne smije imati pravo glasa ukoliko živi u Srbiji? Opet ista priča da se pravo glasa veže uz plaćanje poreza što opet ide na ruku HDZ-u. Mislim da oporba treba potegnuti priču na malo kvalitetniji način od ovih demagoških članaka.

TO
tolitol
07:29 31.05.2022.

Najbolje su mi ove komentatorske brigade prema kojima HDZ ovime tobože želi "osigurati" pobjedu na izborima. Znači kroz masovnu izbornu prijevaru unatoč tome što u izbornim odborima sjede predstavnici i drugih stranaka? Unatoč tome što su neuređeni birački popisi problem koji je postojao i nije riješen i za SDP-ovih vlada? Problem doista postoji, ali je prvenstveno vezan uz činjenicu da bi raspisivanje referendumskih inicijativa postao daleko lakše i, još više, zbog činjenice da bi trebalo krenuti u novo iscrtavanje izbornih jedinica. Dvije opstruirane inicijative za pošten izborni sustav su jasno pokazale da HDZ, SDP i manji igrači (s iznimkom Mosta) nikako ne žele ni jedno ni drugo, a prema vrlo niskom interesu to očito ne želi ni većina naših građana. To je problem, a ne očajno mal.oumne tlapnje o izbornim prijevarama. Postoji očito prešutni konsenzus da se pod svaku cijenu zadrži status quo, izbjegne jedino pošteno rješenje (Hrvatska kao jedna izborna jedinica) i da se spriječi uvođenje drugih promjena koje bi dovele do demokratizacije naših stranaka sa Saborom kao stvarnim središtem moći. Birački popisi su samo vrh sante leđa. To je istina.

FN
Fr@njo
07:43 31.05.2022.

Prevare i gadosti bile svakom sa dva zrna mozga u glavi jasne , kada je socijaldemokrat Bauk ukrao referendum pod izgovorom da je prikupljeno premalo potpisa , a istu pljacku je potvrdio i vrhovni sud.Tada se racunalo cak sa 4.5 milijuna biraca, sa tek rodjenim , vrtickom populacijom i predskolskom djecom.Sredjivanje popisa biraca nece se srediti sve dok ne dodje direktiva iz Brisla, jer sadasnje stanje odgovara svima koji su na drzavnim i lokalnim jaslama.