HVALEVRIJEDAN PROJEKT

Hrvatska vojska uklanja objekte stradale u klizištu

Foto: Grad Hrvatska Kostajnica
Uklanjanje objekata stradalih u klizištu
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Klizište
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Klizište
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Klizište
19.09.2019.
u 13:23
U velikom klizištu koje je pogodilo Hrvatsku Kostajnicu 13. ožujka 2018. uništeno je desetak kuća i poratnih objekata, a cijelo područje proglašeno nenaseljivim zbog opasnosti od daljnjih klizišta.
Pogledaj originalni članak

Četrnaest  pripadnika Hrvatske vojske od ovoga tjedna započelo je uklanjati dotrajale objekte na području Hrvatske Kostajnice, a koji su oštećeni tijekom Domovinskog rata. Tijekom naredna dva mjeseca inženjerija HV-a će ukloniti, u dogovoru s vlasnicima, i uništene te oštećene objekte koji su stradali prilikom velikog klizišta tla u ožujku 2018. godine.

- S obzirom na to da na užem gradskom području imamo dosta objekata koji su opasnost za građane, a oštećeni su ili prepušteni propadanju tijekom i nakon Domovinskog rata, još prije klizišta smo pokrenuli proces njihova uklanjanja, temeljem zahtjeva samih vlasnika. Nakon što se dogodilo klizište i te smo objekte pridružili toj akciji koju s MORH-om pripremamo godinu i pol – kazao nam je  Dalibor Bišćan, gradonačelnik Hrvatske Kostajnice.

U ovih godinu i pol u gradskoj su upravi pripremili svu potrebnu dokumentaciju koja uključuje zahtjeve vlasnika za rušenjem objekata, elaborate statičara o ugrozi objekata te suglasnosti konzervatora, obzirom je dio objekata pod zaštitom.

- Neki su se nalazili tik uz nogostup što je ugrožavalo živote ljudi, a sada ćemo do Kestenijade osigurati da posjetiteljima  osiguramo potpunu sigurnost. Uz to ćemo proljepšati gradsku vizuru jer će na mjestu objekata ostati uređena površina – dodaje gradonačelnik Bišćan.

U velikom klizištu koje je pogodilo Hrvatsku Kostajnicu 13. ožujka 2018. uništeno je desetak kuća i poratnih objekata, a cijelo područje proglašeno nenaseljivim zbog opasnosti od daljnjih klizišta. U proljeće su svi vlasnici dobili od države nove kuće i stanove na drugim lokacijama u H. Kostajnici, a sada će vojska ukloniti ostatke njihovih bivših domova te sanirati samo klizište. Bit će to prilika i da vlasnici, možda, iz porušenih kuća uspiju, prilikom čišćenja, izvuku nešto imovine. 

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.