okončan spor

Hrvatska Strabagu vraća 69 milijuna kuna

Foto: 'Matija Topolovec/PIXSELL'
Hrvatska Strabagu vraća 69 milijuna kuna
30.01.2015.
u 07:00
AZM će pak u državni proračun uplatiti 54 milijuna kuna koje duguje državi i odustat će od tužbenog zahtjeva
Pogledaj originalni članak

Država će tvrtki Autocesta Zagreb – Macelj platiti 69 milijuna kuna, a ta će tvrtka s druge strane u državni proračun uplatiti 7,2 milijuna eura – rezultat je to nagodbe između Republike Hrvatske i AZM-a, koju je predložilo Državno odvjetništvo, a na jučerašnjoj sjednici prihvatila Vlada. Dio je te nagodbe i da AZM povuče tužbu na arbitražnom sudu protiv RH i odustane od tužbenog zahtjeva.

Ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić objasnio je da se radi o sporu još iz 2008. godine kada je Porezna uprava ovršila AZM za neplaćeni PDV od 69 milijuna kuna, što je suprotno koncesijskom ugovoru. Nazvao je to još jednim HDZ-ovim kosturom iz ormara. S kamatama je taj iznos dosad narastao na 87 milijuna kuna. Država je pristala vratiti AZM-u 69 milijuna kuna, no uz uvjet da ta tvrtka plati 7,2 milijuna eura, oko 54 milijuna kuna, koje država potražuje od nje.

Tako će AZM biti u plusu u tim transakcijama 15 milijuna kuna. Većinski vlasnik AZM-a austrijska je tvrtka Strabag koja je pak jedan od kandidata za koncesiju na autocestama kojima sad upravljaju Autocesta Rijeka – Zagreb i Hrvatske autoceste.

>> Stigle tri ponude? Koncesiju žele Macguarie, Goldman Sachs i Strabag

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DU
Deleted user
08:22 30.01.2015.

Ovo je predigra onoga sto cemo imati kada Hajdas da ceste u koncesiju: uvijek cemo na kraju biti mi ti koji cemo placati!!!

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
10:04 30.01.2015.

To je Hdz dogovorio a ne Hajdas.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
10:04 30.01.2015.

To je Hdz dogovorio a ne Hajdas.