Komemoracija u Jasenovcu

Hrvatska preporučila Srbiji: Bolje je da Vulin ne dolazi

21.04.2018.
u 07:05
Odnos sa Srbijom bila je jedna od tema jučerašnjeg sastanka predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović i premijera Andreja Plenkovića
Pogledaj originalni članak

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin mogao bi sutra doći u Hrvatsku na komemoraciju žrtvama logora Jasenovac. Ministar koji je poznat po neprimjerenim izjavama koje su više puta narušavale odnose dviju država, ne bi, doduše, trebao nazočiti državnoj komemoraciji u Jasenovcu, već na posvećenje hrama svetog Ilije, u Mlaki pokraj Jasenovca gdje se obilježava Dan proboja jasenovačkih logoraša. Bar tako tvrde organizatori iz Srpske pravoslavne crkve, točnije novogradiški paroh Dragan Antonić, koji je potvrdio kako su pozvali Vulina te da jučer nisu imali informacija da srbijanski ministar ne dolazi.

Neslužbeno se doznaje da je Hrvatska poslala preporuku Srbiji da bi bilo bolje da Vulin, posebice u ovom trenutku, ne dolazi u Hrvatsku.

I ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović-Burić u razgovoru za televiziju N1 rekla je da za dolazak Vulina ima naznaka.

– U kontekstu teškog incidenta koji se dogodio, zaista ne znam namjerava li Vulin doći ili ne. Vulin poznat je po neodmjerenoj i zapaljivoj retorici i mislimo da takva vrsta retorike i takva vrsta ponovnih nekih izjava sigurno ne bi pridonijela našim odnosima, tako da očekujemo od srbijanske vlade da bude odgovorna u ovom trenutku – kazala je ministrica misleći na divljanje osuđenog ratnog zločinca i zastupnika u srbijanskom parlamentu Vojislava Šešelja.

Foto: Branimir Bradarić
Gordan Jandroković u prvom službenom posjetu Srbiji
Foto: Branimir Bradarić
Gordan Jandroković u prvom službenom posjetu Srbiji
Foto: Branimir Bradarić
Gordan Jandroković
Foto: Branimir Bradarić
Gordan Jandroković
Foto: Branimir Bradarić
Gordan Jandroković

Jučer nam iz srbijanskog Ministarstva obrane do zaključenja broja nisu odgovorili na pitanje o tome dolazi li Vulin u Hrvatsku i u kojoj ulozi. Odnos sa Srbijom bila je jedna od tema jučerašnjeg sastanka predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović i premijera Andreja Plenkovića. Riječ je o redovnom sastanku, a kako se neslužbeno doznaje, stavovi oko odnosa sa Srbijom su jedinstveni. Premijer je ranije najavio da će predsjednici Republike predložiti imena za 30-ak novih veleposlanika te da bi se proces imenovanja trebao završiti do ljeta.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 115

DU
Deleted user
07:57 21.04.2018.

Hrvatska se nalazi u velikoj krizi,Cetnici politicari ulaze u Hrvatsku i citaju joj lekciju,Četnici pjevaci kao Belasevic i ostali po Hrvatskoj lobiraju "brastvo i jedinstvo"dobivaju dvorane bez naknade , Miroslav Skoro,Thompson dobivaju zabrane nastupanja po HRVATSKOJ. Jadna moja Hrvatska!

AN
Antiflašist
07:23 21.04.2018.

Hrvatska politika, vise ne postoji jos od 1998, ovo je sve šaka jada,praktički mole srbiju da nam ne posalju četnika vulina u posjet? jer bi se nasi mogli opasno naljutiti? majke ti mile, moze li gore od ovga?.

FA
fake
07:29 21.04.2018.

Ovako nešto sa slike nikako nije dobro došao u Hrvatsku.Ovo nas vrijeđa kako u Hrvatsko tako i tamo daleko.Vrijeđao nas je i provocirao zadnji put u Srbu, na hrvatskom tlu bez ikakva srama i posljedica.A Srb, to poznato mjesto srpskog ustanka, što reći nego prisjetiti se okretanja don Jurja Gospodnetića na ražnju u 7 mjesecu 1941.Tako su srbi partizani podizali ustanke.I to je njima OK.Zato i obilježavaju taj dan svake godine.