'Neambiciozan je'

Hrvatska narodna stranka neće podržati proračun za 2016. godinu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Hrvatska narodna stranka neće podržati proračun za 2016. godinu
14.03.2016.
u 15:23
Predloženi je proračun, kažu, neamibiciozan, ne donosi reforme niti iskorak, a njegova projekcija pokazuje i da Hrvatska nazaduje.
Pogledaj originalni članak

Hrvatska narodna stranka neće podržati proračun za 2016. godinu. Poručili su to sa tiskovne konferencije predsjednica stranke Vesna Pusić, potpredsjednik Ivan Vrdoljak i šefica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak Taritaš. Predloženi je proračun, kažu, neamibiciozan, ne donosi reforme niti iskorak, a njegova projekcija pokazuje i da Hrvatska nazaduje.

Vesna Pusić posebno se osvrnula i na smanjenje potpora za gospodarstvo i obrazovanje, dva segmenta koja u HNS-u drže ključnima.

– I jedno i drugo se sustavno smanjuje. U obrazovanju su drastično smanjena sredstva za prijevoz učenika, udžbenike i znanstvena istraživanja kao i znanstvene novake. To je negativna demografska politika. Ovaj proračun pokazuje da Vlada ne planira niti ulagati u budućnost niti popravljati standard niti stimulirati demografsku obnovu Hrvatske– poručila je Pusić.

Istaknula je i kako je politička klima u zemlji loša što se pogršava iz dana u dan, a što je nešto što se u proračunu, kako kaže, ne vidi jer se ne može iskazati brojkama. Potpredsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak upozorio je pak kako je proračun nelogičan jer Vlada do 2018. godine planira rast izvoza od pet posto, što je, kaže, lošije od bivše Vlade koja je izvoz u 2014. povećala za 7,3 posto, a u 2015. više od 9 posto.

Kao problem naveo je i podatak da su u prijedlogu proračuna smanjena i sredstva za privlačenje stranih investicija, a smatra i da će doći do pada industrijske proizvodnje jer se drastično smanjio i planirani iznos ulaganja u inudustriju kroz oprativni plan. Mrak Taritaš je pak poručila kako je problematično što Vlada nije osigurala niti jednu kunu za odlagalište otpada Piškornica koju je prošla Vlada proglasila strateškim projektom. 

>> Deficit je isti unatoč stopi rasta od dva posto, drugim riječima: no good! 

>> Đacima se subvencije za prijevoz vraćaju na staro, 30 milijuna uzet će se strankama

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

BJ
Bjelovar112
15:29 14.03.2016.

pa žalosno je da stranke koje samostalno ne mogu prijeći prag o bilo čemu odlučuju

Avatar navijač
navijač
15:37 14.03.2016.

Našla se prava , da joj je stranka samostalno izašla na izbore , nebi ni ušli u parlament kao i yusipović .

Avatar Štilcovana_Katabolcna
Štilcovana_Katabolcna
15:25 14.03.2016.

Daj odi na Savski most već jednom.