vrući dani

Hrvatska na udaru još jednog toplinskog vala: Očekuju nas paklene vrućine, ali uskoro stiže i promjena

Foto: Sime Zelic/PIXSELL/DHMZ
vrućina
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
Vrhunac toplinskog vala stigao je u Zagreb pa je hidratacija postala neizostavna građanima kao i njihovim ljubimcima
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
Vrhunac toplinskog vala stigao je i u Zadar, građani i turisti ipak su izašli na gradske ulice
Foto: Sime Zelic/PIXSELL
Vrhunac toplinskog vala stigao je i u Zadar, građani i turisti ipak su izašli na gradske ulice
05.08.2022.
u 08:12
Izdano je niz upozorenja zbog visokih temperatura. Gotovo cijela Hrvatska je u narančastom, a crveni alarm upaljen je za riječku i splitsku regiju
Pogledaj originalni članak

Prema prognozi DHMZ-a danas će biti sunčano i vruće, u unutrašnjosti uz slab dnevni razvoj oblaka. Vjetar uglavnom slab, na Jadranu od sredine dana do umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura većinom između 33 i 38 °C.

Izdano je niz upozorenja zbog visokih temperatura. Gotovo cijela Hrvatska je u narančastom, a crveni alarm upaljen je za riječku i splitsku regiju. "Poduzmite mjere, očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", stoji u upozorenju.

Foto: DHMZ

"Kako i priliči klimatološkom vrhuncu ljeta - sljedećih ćemo dana diljem Hrvatske imati treći toplinski val koji može utjecati na zdravlje. Srećom, kraći i slabije izražen od prethodnih. Vrlo velika opasnost vrućine na zdravlje postojat će uglavnom na Jadranu i unutrašnjosti Istre i Dalmacije, osobito tijekom prazničnog petka.

Nakon suhog i pretežno sunčanog petka od subote će se pojavljivati pljuskovi s grmljavinom, a zapuhat će i sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu ponegdje jaka bura s olujnim udarima - što je uvod u promjenjiviji i u većini Hrvatske svježiji početak idućeg tjedna.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

Od ponedjeljka hladnije pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Prognoziramo promjenljivo oblačno vrijeme s pljuskovoma i grmljavinom. Krajem tjedna postupna stabilizacija vremena uz porast temperature i obilje sunca. Predviđamo stabilno, sunčano i toplo vrijeme za praznik Velike Gospe, a promjena vremena sa zahlađenjem, kišom i padom temperature, prognozira prognozu meteorolog N1 televizije Bojan Lipovšćak.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

VI
@viktor2212emil@
09:22 05.08.2022.

Molim vas prekinute koristiti imbecilni naziv "paklene" vrućine. Kao da ste bili u paklu pa znate kako je tamo.

BU
bum5bar
09:36 05.08.2022.

Teško je razumjeti ovu prognozu pogotovo na kraju teksta

DU
Deleted user
11:24 05.08.2022.

U Kuvajtu ili Ažiru zna biti i preko pedeset pa ljudi tamo žive. Kad sunce bude u fazi visoke aktivnosti, tek onda nam se loše piše. Bolje da smo ulagali u istraživanje svemirskih putovanja, letjelica, nego u oružja samouništenja.