Organizirani kriminal

Hrvatska mafija: Godišnje okrenu milijarde, ubijaju i zbog šamara

Foto: Marko Prpić/PIXSELL
zapaljena škoda, vinko žuljević klica
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
zapaljena škoda, vinko žuljević klica
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
ubojstvo, sesvete, vinko žuljević klica
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
ubojstvo, sesvete, vinko žuljević klica
04.05.2015.
u 11:20
Hrvatskoj krajem osamdesetih, osim albanskih bandi, koje su nadzirale tzv. Balkansku rutu, nisu djelovale druge organizirane kriminalne skupine
Pogledaj originalni članak

Razvoj organiziranoga kriminala počeo je nastankom države, a po svim indicijama djelomično je i bio pod državnim patronatom, piše Express.hr u svojoj priči o 'balkanskoj mafiji'.

Još sedamdesetih “balkanska mafija” krala je i pljačkala po zemljama zapadne Europe. U Jugoslaviji nisu “operirali” jer su imali “deal” s tajkozvanom Udbom. Novac iz kriminalnih pohoda u inozemstvu nesmetano su trošili u Jugoslaviji, a država im je osiguravala putovnice i od njih naručivala krvave poslove. Članovi beogradskog podzemlja usko su surađivali s kolegama iz Hrvatske. Većina ih tada, osim Albanaca, nije pridavala pozornost nacionalnosti. Uostalom, obavještajne službe bivše države nerijetko su baš od njih naručivale likvidacije emigranata. 

Tako je 1983. u Njemačkoj likvidiran emigrant Stjepan Đureković, nekoć direktor Ine. Ubio ga je “kralj beogradskog podzemlja” Đorđe Božović zvani Giška. Giška je kasnije postao "četnički vojvoda", vojvoda”, ali je u rujnu 1991. u Gospiću, kao pripadnik srpske paravojske ubijen u jednom od najopasnijih pokušaja četnika da okupiraju grad.

Da je sprega hrvatskih i srpskih kriminalaca na njemačkom tlu itekako postojala, svjedoči i primjer kumstva Ljube Magaša Zemunca, najpoznatijeg srpskog gangstera u Frankfurtu (ubijen je 1986.) i Zlatka Bagarića, Hrvata koji će kasnije od Magaša i preuzeti frankfurtskog podzemlje. Hrvatskoj krajem osamdesetih, osim albanskih bandi, koje su nadzirale tzv. Balkansku rutu, nisu djelovale druge organizirane kriminalne skupine.

"Krajem osamdesetih i devedesete, pred sam rat, u Zagrebu je postojala jedna albanska grupacija od koje su svi zazirali. Smatralo se da su organizirani i vrlo opasni. Prvi su počeli s nekim organiziranim djelovanjem po gradu, reketarili su, držali kocku i prostituciju. No, oni su svoje poslove odveć agresivno širili po cijelom gradu i ubrzo su započeli prvi konflikti.  Razračunavali su se i međusobno, a onda su im se počeli suprotstavljati i dečki koji su kao redari radili po disko klubovima.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

>> Sin Jure Zadre pretrnuo kada je čuo vijest o ubijenom časniku

>> Tko je bio Vinko Žuljević Klica

>> Klica je otvorio vrata auta i pokušao pobjeći, jedan od napadača zgrabio ga je za jaknu

>> Policija dan nakon ubojstva Klice šuti: Sve što smo imali reći, rekli smo jučer

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 39

EN
enigma898
11:35 04.05.2015.

"Hrvatska" i srpska mafija je formirana u tadašnjoj SR Njemačkoj kao isprdak UDBA-e

DU
Deleted user
11:36 04.05.2015.

Ovo ubojstvo je smišljeno s ciljem diskvalifikacije tzv. rankovićevaca jer dok njegovi kadrovi marno, 24/7, prate duhandžije i bilježe u notese svaki list duhana u tzv. duhanorodnim predjelima lijepe naše, ovime mu se dalo do znanja da se "ostavi duvana" jer se po gradu kokavaju. E sad, tvrdoglav je Ranko i bojim se da će se iznova vratiti motrenju duhanskog businessa, navik o je tamo uvlačiti se duboko u ilegalu. Osim njega, glavni gubitnik je i urbani fiškal koji kmeči nad žrtvom kao CG profi narikača - jerbo ne samo da je izgubio klijenta koji sposoban platiša i ima puno posla oko njega nego nema više APP (ako projde projde) odnosno on se može hvalisati uokolo, urbi et orbi, da je njegov klijent ispalio čoeku 5 hitaca odozgo u lubanju i da je prošlo kao nužna obrana, lišo, udario štap po vodi (5X). A gdje toga još ima... Mogu studenti PF iz svijeta dolaziti pregledavati sudskomed. i pravničke zapise tog i takvog slučaja! Šuma Striborova od pravosudnog sustava, a spomenuti odvjetnik - šumar, lugar, nazovite kako hoćete...

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
11:32 04.05.2015.

ne puštaj iz ruku sapun, đaba što si tajkun