ODLIČNE VIJESTI IZ BRUXELLESA

Hrvatska dobila 747 tisuća od 10 milijuna ubrzanih doza cjepiva

Foto: REUTERS
cjepivo AstraZeneca - ilustracija
Foto: REUTERS
01.04.2021.
u 19:25
U hrvatskoj Vladi i među hrvatskim diplomatima u Bruxellesu vlada zadovoljstvo postignutim rješenjem
Pogledaj originalni članak

Hrvatska će dobiti 747.459 doza od ukupno 10 milijuna doza Pfizer/BioNTechovog cjepiva čija je isporuka ubrzana s četvrtog na drugi kvartal, odnosno do kraja lipnja. Odlučeno je to nakon današnjeg sastanka Odbora stalnih predstavnika u Vijeću EU, koji je pregovarao o raspodjeli.

Usvojen je prijedlog da se 70 posto tih doza podijeli na svih 27 država ravnomjerno, prema broju stanovnika, a 30 posto da se raspodijeli Bugarskoj, Hrvatskoj, Latviji, Estoniji i Slovačkoj, koje su u najvećoj opasnosti da sve više zaostaju u cijepljenju do ljeta jer su najmanje iskoristile svoju opciju za kupnju Pfizer/BioNTechovog cjepiva pri sklapanju ugovora u jesen prošle godine. 

Bez ovakvog rješenja, Hrvatsku je čekao scenarij u kojem bi do kraja lipnja mogla procijepiti samo 36 posto građana, daleko manje od prosjeka EU, koji je oko 55 posto. S ovako usvojenom odlukom, odnosno s dodatnih skoro 750 tisuća doza koje će Pfizer isporučiti do kraja lipnja, Hrvatska može srpanj dočekati s 45,29-postotnom procijepljenošću ukupnog stanovništva. To je, prema nekim izvorima, oko 55 posto odraslog stanovništva Hrvatske.

U hrvatskoj Vladi i među hrvatskim diplomatima u Bruxellesu vlada zadovoljstvo postignutim rješenjem. Iako bi sigurno bilo bolje za Hrvatsku da je svih 10 milijuna doza podijeljeno samo onim državama koje najviše zaostaju u cijepljenju, taj prijedlog nije mogao dobiti političku podršku, pa je na kraju pronađeno ovo rješenje. 

Austrija nije dobila nikakvo povećanje, odnosno dobila je od svih 10 milijuna doza samo onoliko koliki je njezin udio u stanovništvu EU. Unatoč tome što je austrijski kancelar Sebastian Kurz pokrenuo čitavu javno-diplomatsku ofenzivu, u kojoj je tražio više i za drugih 5 zemalja, ali i za sebe. No, njegovi zahtjev i stil javnog komuniciranja o toj temi razljutili su mnoge druge države članice, koje su radile razliku između Austrije i ostatka zemalja kojima, smatrale su, zaista treba pomoći. 

Austrija, Češka i Slovenija na kraju se nisu složile s odlukom, ali 24 države članice usvojile su odluku i bez potpore tih triju. 

VIDEO: Pitali smo građane: Znate li kako se pravilno maske bacaju u smeće nakon upotrebe?

 

 

 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 37

DU
Deleted user
20:15 01.04.2021.

Naj bolji imunitet je prirodni cjepivo je polu rješenje osim ako nisu napisali novu literaturu

EP
Epil
23:09 01.04.2021.

Kad ovo dobije, HR bi mogla cijepiti 45,29% stanovništva. Samo, gdje će država naći toliko hazardera spremnih da se kockaju sa vlastitim zdravljem?!

ZZ
Zvir Zvirek
12:43 02.04.2021.

Već sreče neg pameti - muštra štera se konstantno ponavlja v Hrvatski.